Merhaba, Ben Extatosoma tiaratum edindim ve hesabımda bu yolcuğu anlattığım bir günlüğümde var dilersen bakabilirsin orada ufak ufak bilgilerimi ve tecrübelerimi anlattım. Sorulara gelecek olursak:
1-Yumurtaların en ideal çıkma durumu 22-26 derece sıcaklıkta ve %60-%80 nem oranındadır. Taban malzemesi olarak steril cocopeat veya vermikülit kullanabilirsin ancak kabın havalandırması da olmalı ki küf oluşmasın. Adana canlı yeme yaklaşık 13 gün önce yumurtaların eşeyli üreme ürünü mü yoksa eşeysiz üreme ürünü mü olduğunu ve çıkmalarına ne kadar süre kaldığını sormuştum, bana eşeyli üreme ürünü olduklarını ve çıkmalarına 2 ila 3 ayları kaldığını belirtti. Bu arada eğer uygun koşullar sağlanırsa 10 yumurtadan 7-8 tanesinin çıkabileceğini belirtti.
2-Bu böceğin diyetinde Okaliptus yaprakları başta olmak üzere ateş dikeni, böğürtlen, gül, fındık, meşe yaprakları bulunuyor. Ben ateş dikeni ile besliyorum şu anda ve büyük bir iştahla yiyor. Yavrular için taze böğürtlen ve gül yaprağı yumuşak olduklarından daha iyi olacaktır ateş dikenine çene güçleri yetmeyebilir.
3-Dişiler 15cm uzunluğuna kadar çıkabiliyor ve teraryum yüksekliğinin minimum 3 katı yani 45cm olması öneriliyor. benim teraryumum bir canlı için, 45cm yüksekliğe ve 40cm genişliğe sahip. Özellikle kabuk değiştirirken yükseklik bakımından boş alan gerekiyor. Yani teraryum ne kadar büyük olursa o kadar iyi.
4-Yumurtadan ilk çıktıkları zaman çok hassas nymph(melek) evresinde oluyorlar. en ufak nemsizlik/fazla nem durumunda veya ani, yüksek sıcakık değişimlerinde zarar görebilirler. Yani yeni başlıyorsanız 3-4 veya 5 kabuk atmış L3-4-5 gibi evrelerdeyken edinmek hem böceğiniz hem de sizin için çok iyi olacaktır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir... İyi hobiler dilerim hoşçakalın.
Kaynak olarak bunlara bakabilirsiniz bir çok bilgiye ulaşılabilir.
Dev Dikenli Çubuk Böceği
Extatosoma Tiaratum Hakkında
Extatosoma Tiaratum
Extatosoma Tiaratum Beslenme