Yapay Alete Çiftleşmesi Mümkün mü?

Emirintus

Larva
Üye
Farklı lokasyonlardaki gelişmiş kolonilerden alete alıp yapay bir çiftleşme gerçekleştirilebilir mi?
Veya uçuş günleri uçan aletelerin yapay bir ortamda çiftleşmesi sağlanabilir mi?

Mikrox

Yumurta
Üye
Farklı lokasyonlardaki gelişmiş kolonilerden alete alıp yapay bir çiftleşme gerçekleştirilebilir mi?
Veya uçuş günleri uçan aletelerin yapay bir ortamda çiftleşmesi sağlanabilir mi?
Önemli olan nokta çiftleşmeden ziyada tür uyumudur. Örneğin messor structor ile messor wasmanni çiftleşemez veya çiftleşmeden verimli yavrular elde edilemez.
Cinsi göz ile ayırt etmek kolaydır. Örneğin thorax, post-petiol, ağız Yapısı vb. Özellikler cinsi buldurur ama tür için makro çekimde inceliklere girilmesi lazım. Yani aslında çiftleme yapay ortamda bir şekilde sağlansa bile tür uyumsuzluğu varsa bu durumda kraliçe yavru oluşturamayacaktır.

BahadirSarp

Gamergate
Yardımsever
Üye
Aynı türü denk getirdiğimizi varsaysak bile çoğu cins havada çiftleşiyor ayrıca güneş ışığı feromonlarda önemli iki alateyi alıp bir kaba koyarsananız hem uçamazlar hemde birbirlerinin feromonlarını algılayamayabilirler.

Emirintus

Larva
Üye
Önemli olan nokta çiftleşmeden ziyada tür uyumudur. Örneğin messor structor ile messor wasmanni çiftleşemez veya çiftleşmeden verimli yavrular elde edilemez.
Cinsi göz ile ayırt etmek kolaydır. Örneğin thorax, post-petiol, ağız Yapısı vb. Özellikler cinsi buldurur ama tür için makro çekimde inceliklere girilmesi lazım. Yani aslında çiftleme yapay ortamda bir şekilde sağlansa bile tür uyumsuzluğu varsa bu durumda kraliçe yavru oluşturamayacaktır.
Uçuş örneğini o yüzden vermiştim. Uçuş zamanı aynı tür aletelere rastlamak fazlasıyla olağan.

BahadirSarp

Gamergate
Yardımsever
Üye
Uçuş örneğini o yüzden vermiştim. Uçuş zamanı aynı tür aletelere rastlamak fazlasıyla olağan.
Aynı alatelere rastlamak olağan değil tek bir cinsin onlarca türü oluyor nerden bileceksiniz hangisinin ne olduğunu? ayrıca neye dayanarak bunu söylüyorsunuz?

ants123

Minör
Üye
Yanılıyorsunuz, bir bölgedeki uçuş tek türe ait olmak zorunda değil. Hatta uçuş için istenen şartlar benzer ise aynı anda iki farklı cinsin bile uçuşu gözlenebilir. Türkiyede bulunan türlerin genel olarak uçuş zamanları zaten çok benzer.

Mikrox

Yumurta
Üye
Bu tahmin üzerine bir çiftleşme olur ve eğer iki tür aynı değilse birbirine zarar verecektir. Dediğiniz asla yapılmaz diye bir şey yok bilhassa yapılması veya yapılmaya çalışılmasıda güzel bir şey aslında. Fakat bu durumda düşünmek gereken çok fazla detay var. En önemliside tür uyunu, akraba evliliği olasılığı, karıncanın sağlığı vb. Uçuş zamanı aynı olan arkadaşlarında dediği gibi farklı türler uçabiliyor. En uç noktada örnek vereyim. Bulduğunuz iki alete de aynı koloniden uçmuş aynı cins ve tür olabilir. Fakat siz eğer çiftleştirdiğinizde biz buna akraba evliliği deriz. Olası sonuçlarında koloninizin genel olarak sağlığı olumsuz etkilenir. Hatta bazılarında yumurta kalitesinin düşmeside olabilir. Buda olası bir şey mesela sonuçta değilmi? Yada farklı iki tür denk geldiğinizde siz çiftleştirmeye çalıştığınızda bu karıncalar tür uyumsuzluğundan dolayı ya döllenme olmaz yada olsa dahi bazı sorunlar olur. Örnek vereyim diyelimki çiftleşme oldu ve döllenme bir şekilde gerçekleşti. Bu durumda dahi yumurtalar larvaya geçemeden ölebilirler. Diyelim koloni bir şekilde ilerledi bu durumdada kısırlık, zayıf koloni gibi etkenler öne çıkacak. Tabii bazı istisnalarda var bu duruma örnek. Kısaca bu durumu dikkatlice araştırmadan yapmaya çalışmak biraz zor.

Emirintus

Larva
Üye
Aynı alatelere rastlamak olağan değil tek bir cinsin onlarca türü oluyor nerden bileceksiniz hangisinin ne olduğunu? ayrıca neye dayanarak bunu söylüyorsunuz?
Aynı türler aynı uçuş zamanında uçuş yapıyor diye biliyorum. Yani bu söylediğim şey geçerli olmasa bunları konuşuyor olmazdık bakarsan. Dediğime ilave harici uçuşlarda olduğundan fazlasıyla olağan dedim zaten. Belirli bir zorunluluk bildirmedim. Fazlasıyla olağan görmemin sebebide şahsımın deneyimlerine dayanıyor. Çokta bir deneyimim olmadı aslına bakarsan. Uçuş zamanları farklı türlerin uçuşuna az rastladım. (sığ bir deneyimin sonucu)
Bu doğru olmayabilir ama ben böyle düşünüyorum.

BahadirSarp

Gamergate
Yardımsever
Üye
Aynı türler aynı uçuş zamanında uçuş yapıyor diye biliyorum. Yani bu söylediğim şey geçerli olmasa bunları konuşuyor olmazdık bakarsan. Dediğime ilave harici uçuşlarda olduğundan fazlasıyla olağan dedim zaten. Belirli bir zorunluluk bildirmedim. Fazlasıyla olağan görmemin sebebide şahsımın deneyimlerine dayanıyor. Çokta bir deneyimim olmadı aslına bakarsan. Uçuş zamanları farklı türlerin uçuşuna az rastladım. (sığ bir deneyimin sonucu)
Bu doğru olmayabilir ama ben böyle düşünüyorum.
Farklı türlerin uçuşuna denk geldiğini bile anlayamazsın.çiftleşme uçuşuyla ilgi bir rehber yazıyorum bir terslik olmazsa bir kaç gün içinde yayınlanır açtığın konu sayesinde neden yapay çiftleşmenin olmayacağınıda rehbere ekleyeceğim ordan inceleyebilirsin.

Son düzenleme:

Emirintus

Larva
Üye
Farklı türlerin uçuşuna denk geldiğini bile anlayamazsın.çiftleşme uçuşuyla ilgi bir rehber yazıyorum bir terslik olmazsa bir kaç gün içinde yayınlanır açtığın konu sayesinde neden yapay çiftleşmenin olmayacağınıda rehbere ekleyeceğim ordan inceleyebilirsin.
Tam anlayamasamda biraz anlayabiliyorum aynı tür olup olmadıklarını. Yani referans alabileceğim bir nokta oluyor en azından. Mesela 2 gün önce messor uçuşu vardı. Topladığım kraliçeleri incelediğimde en az 3 farklı messor türünün uçuş yaptığını farkettim. Bazılarının boy farkları vardı bazılarının abdomen desenleri farklıydı bazıları birbirlerine tıpatıp benzemesine rağmen bacaklarındaki renk geçişlerinin farklı olduğunu farkettim.
Hangi kraliçeler birbiriyle aynı olduğunu anlamak içinde telefon flaşıyla iyice çıplak gözle yakından inceledim. Gözle görünür bir fark farkedemedim. Boyutları, abdomenleri, ağızları, bacakları, tüy yoğunluğu felan çıplak gözle aşağı yukarı fark edilebiliyor. Biraz ilkel bir çözüm ama en azından bir kanıya varabiliyosun. Tabiki sonuç yanlış olabilir ama doğru olma ihtimali yüksek bence.
Konu daha ayrıntılı ve profesyonel o yüzden imkan elverdikceyi söylüyorum.

Mikrox

Yumurta
Üye
Tam anlayamasamda biraz anlayabiliyorum aynı tür olup olmadıklarını. Yani referans alabileceğim bir nokta oluyor en azından. Mesela 2 gün önce messor uçuşu vardı. Topladığım kraliçeleri incelediğimde en az 3 farklı messor türünün uçuş yaptığını farkettim. Bazılarının boy farkları vardı bazılarının abdomen desenleri farklıydı bazıları birbirlerine tıpatıp benzemesine rağmen bacaklarındaki renk geçişlerinin farklı olduğunu farkettim.
Hangi kraliçeler birbiriyle aynı olduğunu anlamak içinde telefon flaşıyla iyice çıplak gözle yakından inceledim. Gözle görünür bir fark farkedemedim. Boyutları, abdomenleri, ağızları, bacakları, tüy yoğunluğu felan çıplak gözle aşağı yukarı fark edilebiliyor. Biraz ilkel bir çözüm ama en azından bir kanıya varabiliyosun. Tabiki sonuç yanlış olabilir ama doğru olma ihtimali yüksek bence.
Konu daha ayrıntılı ve profesyonel o yüzden imkan elverdikceyi söylüyorum.
Gözle görülür farklar doğal şartlara göre değişebilir ve bu tür tayini için yeterli olmaz. Messorun şuan için türkiyede kayıt altında olan 29 veya 30 türü var. Bazen karıncalarda vücut üzerindeki tüylerin yönü bile tür tayini için büyük fark yaratıyor ve bu karıncalarda dediğiniz yöntem gibi bir yöntemle tür tahminide yapılamıyor çünki birbirine ciddi derecede benzeyen türler. Dedikleriniz tahmin için olabilir ama bunu doğrulayacak elinizde somut bir delil yoksa bu tahminden öteye gidemez. Laboratuvar ortamında bu işi yapan insanlar bile bazen makro çekimdeki görüntüleri messorun x türüne ait olduğunu bilse bile bunu kesin gözüyle bakana kadar inceliyorlar. Kısaca bence iyice araştırın yoksa tahmin üzerinden bu işi yapmanız imkansıza yakın.