Uygun mudur?

Oyilanci

Pupa
Üye
Arkadaşlar merhaba,

10 litrelik bir akvaryumla basit bitkiler içeren basit bir bitkili akvaryum kurup içinde sadece karides bakmak mümkün müdür? Yoksa daha büyük bir akvaryum mu almalıyım? :unsure:

Oyilanci

Pupa
Üye
kullanmayı düşündüğüm akvaryum ( biraz pis şuanda tozlanmış )

WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.15_c6054fd7.jpg

ölçüleri:

29x25x15

WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.13_9770d2f9.jpgWhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.14_08ee0ccd.jpgWhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.14_32b45137.jpg

kullaanmayı düşündüğüm ışık:

WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.13_1d389a4b.jpg

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.13_babadc69.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.13_babadc69.jpg
    51.3 KB · Görüntüleme: 0
  • WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.14_5ee30b4c.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-07-07 saat 00.34.14_5ee30b4c.jpg
    73.2 KB · Görüntüleme: 0

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Küçük bir pipo filtre ile beraber besleyebilirsiniz. Ben kendim genelde her 1Lt'ye en fazla 5 karides düşecek şekilde koloni sayısını kontrolde tutmaya çalışıyorum ancak sizin akvaryumunuzun hacmi küçük olduğu için su değerlerinizin bozulması daha hızlı olacaktır bunun için siz her 1Lt'ye 2/3 karides düşecek şekilde ayarlama yapabilirsiniz.

Oyilanci

Pupa
Üye
Küçük bir pipo filtre ile beraber besleyebilirsiniz. Ben kendim genelde her 1Lt'ye en fazla 5 karides düşecek şekilde koloni sayısını kontrolde tutmaya çalışıyorum ancak sizin akvaryumunuzun hacmi küçük olduğu için su değerlerinizin bozulması daha hızlı olacaktır bunun için siz her 1Lt'ye 2/3 karides düşecek şekilde ayarlama yapabilirsiniz.
pipo filtre yerine şelale filtre kullansam sıkıntı olur mu?

kullanmak istediğim şelale filtrenin detayları

Sunsun HBL301 Şelale Filtre 350L/H 2W

Ürün Kodu: 740-HBL-301

Sunsun HBL301 Şelale Filtre 350L/H 2W, akvaryumunuz için hem şık bir tasarım sunar hem de güçlü filtrasyon özellikleriyle balıklarınız için berrak ve sağlıklı bir yaşam ortamı yaratır. Özellikle 10-30 litre arası tatlı su akvaryumları için uygun olan bu askı filtre, akvaryumunuzda temiz ve sağlıklı bir su ortamı sağlar.

Sessiz çalışan motor yapısıyla dikkat çeken Sunsun askı filtre, düşük enerji tüketimiyle tasarruf sağlarken, 350Litre/Saat su debisiyle etkili bir su sirkülasyonu sunar. Şelale şeklinde su akışı oluşturan bu sistem, su yüzeyindeki oksijen değişimini artırarak balıklarınızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamasını destekler.

Sunsun HBL301 Şelale Filtre, basit kurulumu ve kompakt tasarımı sayesinde akvaryumunuzun dışına rahatlıkla monte edilebilen bu akvaryum askı filtre, çok fazla yer kaplamaz. Aynı zamanda filtrenin sahip olduğu 3 aşamalı filtrasyon sistemi sayesinde suyu hem mekanik, hem biyolojik hem de kimyasal olarak temizler.

Askı şelale filtre kategorisinde öne çıkan Sunsun HBL-601, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli akvaryum kullanıcıları için kullanımı kolay ve verimli bir ekipmandır.

Öne çıkan özellikleri;

• 3 katmanlı filtreleme sistemi; sünger, seramik halka ve aktif karbon.
  • Sessiz ve enerji tasarruflu motor teknolojisi.
  • Şelale akışı ile oksijen seviyesini artırır.
  • Kolay kurulum ve bakım.
  • Tatlı su akvaryumları için uygundur.
  • Estetik ve kompakt tasarım.

Ürün teknik özellikleri;

• 2W Güç
  • 350L/S Debi

Ürün ölçüleri;

• 8x10 Yükseklik 11 Cm

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (142).png
    Ekran Görüntüsü (142).png
    113.5 KB · Görüntüleme: 4

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Akvaryum hacminiz çok az. Bu hacimde şelale filtreler fazla akıntı yapacaktır tavsiye etmem. Ayrıca yavruları veya anaçları çekme ihtimali var (emiş borusuna kadın çorabı ya da sünger takılarak çözülebilir)

Oyilanci

Pupa
Üye
Akvaryum hacminiz çok az. Bu hacimde şelale filtreler fazla akıntı yapacaktır tavsiye etmem. Ayrıca yavruları veya anaçları çekme ihtimali var (emiş borusuna kadın çorabı ya da sünger takılarak çözülebilir)
teşekkürler, son bir soru sormak istiyorum. Bu kumu daha önce gördünüz mü ve ya kullandınız mı? ilk defa görüyorum da.

Ekran Görüntüsü (143).png

yani bitki kumu diyor ama karidesler için aktif toprak kullanmam gerekiyor değil mi? yoksa bunu da kullanabilir miyim not: kiraz karides bakıcam

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
teşekkürler, son bir soru sormak istiyorum. Bu kumu daha önce gördünüz mü ve ya kullandınız mı? ilk defa görüyorum da.

Ekli dosyayı görüntüle 63082

yani bitki kumu diyor ama karidesler için aktif toprak kullanmam gerekiyor değil mi? yoksa bunu da kullanabilir miyim not: kiraz karides bakıcam
Manado uzun süredir piyasada olan sağlam bir kum tek sıkıntısı biraz hafif olduğu için tanelerinin bir kısmı su üzerine çıkabilir ya da bitki tutunması zor olabilir.

Aktif toprak Caridana türleri için gerekli. Kiraz karides ya da diğer tüm Neocardina türleri için özel bir kum kullanmanıza gerek yok herhangi nötr bir kum yeterli olur. Eğer bakım ihtiyacı yüksek bitkiler kullanmayacaksanız aquaclay ya da dere kumu tavsiye ederim.

Oyilanci

Pupa
Üye
Merhaba arkadaşlar, yine bir soru sormak istiyorum yeni konu açmaktansa aynı konudan devam edeyim dedim.( Sizlere de zahmet oluyor kusura bakmayın). Karides akvaryumunda yani bu akvaryuma kurucağım karides akvaryumunda salyangoz da beslemek istiyorum. Hem bakteri kültürünün oturması için hem de temizlik için, sizce bir sakıncası olur mu ve kaç tane almam yeterli olur ( kafamda 4 tane var ama çok olabilir).

Ayrıca şimdi hatırladım,
Karides ve ya salyangozları alabileceğim bir site var mı bildiğiniz? Bizim buradaki akvaryumcuların hiç birinde salyangoz yok, karideste nadiren oluyor. Yani internetten alsam çok sıkıntı olmaz gibi değil mi?

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba arkadaşlar, yine bir soru sormak istiyorum yeni konu açmaktansa aynı konudan devam edeyim dedim.( Sizlere de zahmet oluyor kusura bakmayın). Karides akvaryumunda yani bu akvaryuma kurucağım karides akvaryumunda salyangoz da beslemek istiyorum. Hem bakteri kültürünün oturması için hem de temizlik için, sizce bir sakıncası olur mu ve kaç tane almam yeterli olur ( kafamda 4 tane var ama çok olabilir).

Ayrıca şimdi hatırladım,
Karides ve ya salyangozları alabileceğim bir site var mı bildiğiniz? Bizim buradaki akvaryumcuların hiç birinde salyangoz yok, karideste nadiren oluyor. Yani internetten alsam çok sıkıntı olmaz gibi değil mi?
Temizlik olarak karidesler zaten kendi başlarına bile gayet iyi bir temizlik ekibidir. Bakteriyel döngünün oluşmasını hızlandırmak için ekleyecekseniz başlangıçta ramshorn eklemenizi tavsiye ederim. katil salyangoz da eklenebilir ancak zamanla karidesleri avlayabileceği için tavsiye etmiyorum. Nerite ve Elma salyangozu ekleyebilirsiniz ancak ilk başta kültür oluşmadan eklemek sorun olabilir bu 2 türü kurulumdan 7-10 gün sonra eklemek daha sağlıklı olacaktır.

Oyilanci

Pupa
Üye
Temizlik olarak karidesler zaten kendi başlarına bile gayet iyi bir temizlik ekibidir. Bakteriyel döngünün oluşmasını hızlandırmak için ekleyecekseniz başlangıçta ramshorn eklemenizi tavsiye ederim. katil salyangoz da eklenebilir ancak zamanla karidesleri avlayabileceği için tavsiye etmiyorum. Nerite ve Elma salyangozu ekleyebilirsiniz ancak ilk başta kültür oluşmadan eklemek sorun olabilir bu 2 türü kurulumdan 7-10 gün sonra eklemek daha sağlıklı olacaktır.
teşekkür ederim. Bu dediğiniz türlerden bende katil salyangozla elma salyangozu beslemiştim ama hiç ramshorn beslemedim onu deneyebilirim. Ayrıca bu salyangozu alabileceğim bir site var mı?

Çünkü dediğim gibi bizim buradaki akvaryumcular sadece basit balıklar satıyorlar maalesef, karides ve salyangoz hiç görmedim, bir de 2 adet ramshorn alsam yeterli olur mu?

Son düzenleme:

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
teşekkür ederim. Bu dediğiniz türlerden bende katil salyangozla elma salyangozu beslemiştim ama hiç ramshorn beslemedim onu deneyebilirim. Ayrıca bu salyangozu alabileceğim bir site var mı?

Çünkü dediğim gibi bizim buradaki akvaryumcular sadece basit balıklar satıyorlar maalesef, karides ve salyangoz hiç görmedim, bir de 2 adet ramshorn alsam yeterli olur mu?
Ramshornlar adi salyangoz tarzı hızlı üreyen ve nispeten küçük türler hatta adi salyangozdan görünüş dışında çok da bir farkı yok desek doğru olabilir. O yüzden amaç sadece ilk kurulum da döngüyü hızlandırmak ise en verimli tür olabilir ancak uzun vadede sayılarının artması rahatsız edici olabilir bunu bilerek seçim yaparsanız daha iyi olur. Atakan Petshop'a bakabilirsiniz onun dışında bildiğim bir internet sitesi yok maalesef.

Oyilanci

Pupa
Üye
Ramshornlar adi salyangoz tarzı hızlı üreyen ve nispeten küçük türler hatta adi salyangozdan görünüş dışında çok da bir farkı yok desek doğru olabilir. O yüzden amaç sadece ilk kurulum da döngüyü hızlandırmak ise en verimli tür olabilir ancak uzun vadede sayılarının artması rahatsız edici olabilir bunu bilerek seçim yaparsanız daha iyi olur. Atakan Petshop'a bakabilirsiniz onun dışında bildiğim bir internet sitesi yok maalesef.
Bu bilgi için teşekkürler bilmiyordum, çok büyük ihtimalle kararımı değiştiricem. Bende Atakan Petshoptan almak istiyordum ama yaklaşık 2 haftadır hiç bir türün en azından nerite gibi türlerin stokta olmaması canımı sıktı. Eskiden Karides evim vardı galiba ama şu an bulamadım. Tekrardan tüm yardımlarınız için teşekkürler zamanınızı aldım kusura bakmayın. Akvaryumun malzemeleri yarın gelicek çok büyük ihtimalle kurulumu yaptıktan sonra günlüğümde paylaşıcam, isterseniz sizde süreci oradan takip edebilirsiniz. tekrardan çok çok teşekkürler.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Bu bilgi için teşekkürler bilmiyordum, çok büyük ihtimalle kararımı değiştiricem. Bende Atakan Petshoptan almak istiyordum ama yaklaşık 2 haftadır hiç bir türün en azından nerite gibi türlerin stokta olmaması canımı sıktı. Eskiden Karides evim vardı galiba ama şu an bulamadım. Tekrardan tüm yardımlarınız için teşekkürler zamanınızı aldım kusura bakmayın. Akvaryumun malzemeleri yarın gelicek çok büyük ihtimalle kurulumu yaptıktan sonra günlüğümde paylaşıcam, isterseniz sizde süreci oradan takip edebilirsiniz. tekrardan çok çok teşekkürler.
Karides Evi sahibi Timur abi bildiğim kadarı ile artık online satış yapmıyor ancak kendisine sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz. Web üzerinden karides ve salyangoz için Karides Market sitesine de bir göz atın isterseniz.

Oyilanci

Pupa
Üye
Karides Evi sahibi Timur abi bildiğim kadarı ile artık online satış yapmıyor ancak kendisine sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz. Web üzerinden karides ve salyangoz için Karides Market sitesine de bir göz atın isterseniz.
teşekkürler