Mikrolardan böceğe dediğiniz doğru, Yanlış anladınız benim demek istediğim; Adult boy un kurdu almak, Adult olarak un kurdu sipariş ettiğinizde zaten aralarında neredeyse bir kısmı pupa olarak geliyor zaten böcek olduktan sonra tek sefer yumurta bıraksalar üreseler bile mikro sayısı elinde l1 tarantula için fazla olacak, Ve tarantula büyümesi denk getirmek değil olacak şey zaten o değil mi? Mikro kurtları büyüme sürecindeyken tarantula da büyüyecek ve kabuk atacak sonuç olarak, Hepsi bir süreç ayrı bir uğraş değil.
Bence burada iki farklı şeyi birbirine karıştırıyoruz. Ben “un kurdu kesin 3 haftada şu boya gelir” demiyorum; zaten bunu bu kadar kesin söylemek bilimsel olarak doğru olmaz. Demek istediğim, tarantulanın gelişim takvimi ile un kurdunun gelişim takvimini pratikte birbirine denk getiremeyeceğimiz.
Un kurdunun gelişimi sıcaklığa son derece bağlı. Örneğin yapılan çalışmalarda Tenebrio molitor larvalarının toplam larva gelişimi 17 °C'de ortalama 244 gün, 20 °C'de yaklaşık 185 gün, 25 °C'de yaklaşık 138 gün ve 30 °C'de yaklaşık 136 gün bulunmuş. Başka çalışmalarda da 22 °C civarında gelişimin 28 °C'ye göre ciddi şekilde yavaşladığı gösteriliyor. Yani “şu kadar günde şu boya gelir” diye sabit bir takvim çıkarmak zaten mümkün değil.
Aynı problem tarantulada da var. Spiderlingler çoğunlukla haftada bir veya birkaç kez beslenebilir ama premolt döneminde yemeyi bırakabiliyorlar; molt sonrası da hemen beslenmeye başlamıyorlar. Dolayısıyla “tarantula 3 haftada şu kadar gelişir, bu sırada kurt da şu kadar büyür” şeklinde düzenli bir senaryo oluşturmak pratikte çalışmıyor.
Mesela tarantula bugün yemeye başladı diyelim. Birkaç gün sonra premolt'a girebilir, yemeyi bırakabilir. Molt zamanı da tahmin ettiğimizden erken veya geç olabilir. Molt sonrası da birkaç gün beklemek gerekebilir. Sonra tekrar yemeye başlayabilir. Bir sonraki moltun zamanı da yine aynı şekilde sabit değildir. Yani “haftada iki kurt × üç hafta = şu kadar kurt” gibi teorik bir takvim kurmak gerçek hayatta pek karşılığı olmayan bir varsayım.
Üstelik un kurdunun gelişimini özellikle soğutarak yavaşlatırsak başka bir problem çıkıyor. Düşük sıcaklık gelişimi gerçekten yavaşlatıyor; hatta 15 °C'de yumurta ve larva gelişiminin gerçekleşmediği bir çalışma var. Fakat burada amaç sadece büyümeyi durdurmak değil, canlıyı sağlıklı şekilde uzun süre muhafaza etmek. Dolayısıyla sıcaklığı ne kadar düşürürsek o kadar iyi gibi düşünemeyiz.
Benim asıl söylediğim bu yüzden şu:
Bir tarantulası olan kişinin elinde 100-200 tane mikro kurt bulunması ve “bunları tarantulanın büyüme hızına göre yavaş yavaş kullanacağım” demesi teoride mümkün. Ama pratikte kurtların gelişim hızı ile tarantulanın molt ve beslenme aralıkları birbirinden bağımsız olduğu için bir noktada eldeki kurtların boyu ihtiyacın dışına çıkacak. Bu kaçınılmaz olarak sürekli aynı boyda mikro kurt bulundurmayı zorlaştırıyor.
Buna karşılık birkaç düzine adult böcekten küçük bir üretim kolonisi oluşturmak “binlerce kurt üretmek zorundayım” anlamına gelmiyor. Koloninin üretimini zaten ihtiyaca göre yönetebilirsin. Fazla üretim olursa larvaları daha düşük sıcaklıkta gelişimini yavaşlatmak için kullanırsın veya farklı boylardaki larvaları ayrı tutarsın.
Dolayısıyla benim söylediğim şey “herkes kesinlikle koloni kurmalı” da değil. Tek tarantulası olan ve ayda çok az mikro kullanan biri için hazır mikro almak daha pratik olabilir. Buna katılıyorum.
Ama uzun vadede “adult alıp kendi küçük kolonini oluşturmak” seçeneğinin gereksiz olduğunu da düşünmüyorum. Özellikle sürekli kargo, minimum sipariş, taşıma firesi ve satıcıya bağımlılık hesaba katıldığında kendi üretiminin ciddi bir avantajı var.
Kısacası benim itirazım kurtların büyümesine değil, iki canlının gelişim takvimlerini birbirine sabitlemeye. Un kurdu sıcaklığa ve beslenmeye göre değişken gelişiyor; tarantulanın da premolt, molt ve postmolt dönemleri nedeniyle düzenli bir beslenme takvimi yok. Bu iki değişken sistemi uzun süre birebir senkronize etmek yerine, ihtiyaca göre farklı boylarda kurt bulundurabileceğin küçük bir koloni oluşturmak bana daha sürdürülebilir geliyor.
Diyelim elimizde L1 bir tarantula var ve şu an yaklaşık 0,5 cm'lik kurt verebiliyoruz. Tarantulanın yaklaşık bir hafta içerisinde premolt'a girdiğini, ardından molt ve postmolt süreciyle birlikte toplam iki hafta boyunca beslenmediğini varsayalım. İki hafta sonra tarantula tekrar yemeye başladığında artık yaklaşık 0,8 cm'lik kurt vermek isteyebiliriz. Fakat elimizdeki 0,5 cm'lik kurtların iki hafta sonra topluca 0,8 cm olmasını bekleyemeyiz. Aynı ortamda bulunan kurtların gelişimleri bile birbirinin aynısı olmayacak; bazıları 0,6 cm'de kalacak, bazıları 0,8 cm olacak, bazıları 1 cm'ye kadar çıkacak. Yani elimizde aynı anda tek bir boyda kurtlardan oluşan homojen bir stok olmayacak.
Diyelim bu dönemi bir şekilde atlattık. Bir sonraki molt sonrasında tarantula için artık 1 cm civarında kurt gerekti. Bu sefer elimizdeki daha küçük kurtların gelişimini hızlandırmak için sıcaklığı artırmamız gerekecek. Fakat bu durumda da yine bütün kurtlar aynı hızda gelişmeyecek; bazıları fazla büyüyecek, bazıları geride kalacak, uygun olmayan koşullarda kayıplar da yaşanabilecek. Sonuçta sürekli olarak “tarantula şu boyuta geldi, kurtları şu sıcaklığa al, şu kadar gün beklet sonra şu boyuttaki kurtları ayır” şeklinde bir boyut takibi yapmak teoride mümkün olsa bile pratikte oldukça zahmetli.
Benim asıl söylediğim şey tam olarak bu. Birkaç mikro kurdu alıp onları tarantulanın gelişimine göre sonsuza kadar senkronize şekilde büyütmek mümkün değil demiyorum; fakat bunu uzun vadede düzenli ve homojen şekilde yapmak pratik değil. Tarantulanın molt ve beslenme aralıkları değişken, kurtların gelişim hızları da sıcaklık, beslenme ve bireysel farklılıklara göre değişken. İki değişken sistemi sürekli birbirine denk getirmeye çalışmak yerine, farklı boylarda larvaları aynı anda bulundurabileceğin küçük bir üretim kolonisi oluşturmak çok daha sürdürülebilir bir yöntem.
Yine de tek tarantulası olan ve ayda çok az mikro kullanan biri için hazır mikro almak daha pratik olabilir. Buna katılıyorum. Benim söylediğim “herkes kesinlikle koloni kurmalı” değil. Sadece uzun vadede sürekli kargo, minimum sipariş, taşıma firesi ve satıcıya bağımlılık hesaba katıldığında, birkaç düzine adult böcekle küçük bir koloni oluşturmanın da gayet mantıklı ve uygulanabilir bir alternatif olduğu.