Türü nedir?

TWJ

Yumurta
Üye
Boyu yaklaşık 14mm.
Elimde bir Messor kolonisi var fakat tam türünü bilmiyorum. Özellikle kış dinlenmesi / hibernasyon dönemini doğru şekilde ayarlamak istediğim için türünü mümkün olduğunca netleştirmek istiyorum.

Ekli dosyalar

• tempImageLJb6iN.png
    tempImageLJb6iN.png
    487.2 KB · Görüntüleme: 27
  • tempImagemdyBEx.png
    tempImagemdyBEx.png
    606.6 KB · Görüntüleme: 26
  • tempImageEl2oDD.png
    tempImageEl2oDD.png
    588.3 KB · Görüntüleme: 24
  • tempImageBCj9yu.png
    tempImageBCj9yu.png
    573.3 KB · Görüntüleme: 24
  • tempImageBMCZ6k.png
    tempImageBMCZ6k.png
    510.2 KB · Görüntüleme: 25

TWJ

Yumurta
Üye
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Ama en azından Messor olduğundan emin olabiliriz, değil mi?

Bu benim ilk karınca kolonim, bu yüzden özellikle kış dinlenmesi konusunda tecrübesizim. Türü net olarak belirlenemiyorsa, kış dinlenmesini nasıl hazırlamamı tavsiye edersiniz? Sıcaklığı ne kadar düşürmeli ve yaklaşık ne kadar süre dinlendirmeliyim?

Antcolony

Media
Üye
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Ama en azından Messor olduğundan emin olabiliriz, değil mi?

Bu benim ilk karınca kolonim, bu yüzden özellikle kış dinlenmesi konusunda tecrübesizim. Türü net olarak belirlenemiyorsa, kış dinlenmesini nasıl hazırlamamı tavsiye edersiniz? Sıcaklığı ne kadar düşürmeli ve yaklaşık ne kadar süre dinlendirmeliyim?
15 C nin altında olmalı. Fakat dondurucu kadarda olmamalı. 3 veya 4 ay dinlendirebilirsiniz.

Poosedion

Media
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Doğrudur, baktığım bütün messor tür sorgulama konularında, bu cinsin türlerinin mikroskop altında bile ayırt edilemediği yazıyordu, ama bu türle alakalı hiçbir araştırmada veya incelemede bulunmadım, bir ara neden bu kadar zor olduğunu çözücem.
Her tür ve grup için geçerli olmasa da bazı Messor türlerini birbirinden ayırmak neredeyse imkansız. Örneğin Messor ibericus ile Messor structor arasındaki farklar o kadar kıl payı ki; sadece mikroskop veya kaliteli makro çekim altında görülebilecek çok ufak rugae yapıları ve kıl (pilosite) uzunluklarıyla ayırt edilebiliyor.
Bazen iki tür arasında kalıyorsunuz ve teşhis anahtarlarında belirtilen farklar inanılmaz minimal kalıyor. Türkiye'de kayıtlı 28 civarı Messor türü var ve bazıları adeta hibritleşmiş gibi birbirleriyle neredeyse birebir aynı özellikleri taşıyor. Anten scapus'undaki kıllanmalar, baş ve thorax üzerindeki rugae yapısı, clypeus'taki setae (kıl) yoğunluğu veya uzunluğu gibi mikro karakterlerin yanında bir de işin içine morfometrik ölçümler (baş/anten oranları vs.) giriyor. Tüm bu belirsizlikler ve çakışan karakterler yüzünden zaten mirmekologlar bile çoğu durumda Messor cinsinde sadece görsele bakarak tür tespiti yapmanın imkansız olduğunu söyler. Örneğin aşayıa Messor structor ve Messor lobicornis grubu birbirinden ayıran önemli bir görsel bırakacağım.
Örneğin bu Messor lobicornis türüne ait bir anten scapeine ait görsel. Sapın tabanı oldukça şişkin ve sapın proksimal bölgesinde yuvarlak bir lob oluşuyor
M1aMlobant.jpg
Bu sefer ise Messor structor türüne ait bir anten scapeine ait görsel bırakacağım. Sap silindirik olup tabana doğru inceliyor. Sapın tabanından başlayarak sap profilini aşağı yukarı üçgen bir lob şeklinde devam ettiriyor.
M1b2.jpg

Bu sadece basit bir anten keyi bunun dışında dediğim gibi farklı farklı birçok mikroskop isteyen key bulunmakta. Tür tespiti bu yüzden zorlaşıyor.