Türü nedir?

anakin

Phragmotic
Üye
Herkese merhaba. 8 işçili formica rufibarbis group kraliçem bir işçi kaybı verdi ve ben de bunun üstüne mikroskop ile fotoğraflarını çekip türünü sormak istedim. Bu konuda pek bir bilgim olmadığı için bazı yerlerini çektim, eğer başka yerler gerekiyorsa tekrar çekebilirim. Cevaplarıız için şimdiden teşekkürler.

anakin

Phragmotic
Üye
1000021820.jpg1000021812.jpg1000021808.jpg1000021788.jpg

Çektim hocam.

Bu arada foruma yükleyince kıllanmalar zar zor gözüküyor ama thoraxında kıllanama yok.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bu fotoğraflardan kıllar anlaşılmaz, foruma yüklemekle alakası yok. İsterse lens 500x olsun, netliği çok düşük ve blurlu bir görüntüsü var. Ayrıca arkaplan beyaz ve parlak, yani kılların görünmesi için uygun değil. Arkaplan siyah olunca, kıllara vuran ışıkla beraber kıllar çok görünür olur.

anakin

Phragmotic
Üye
Bu fotoğraflardan kıllar anlaşılmaz, foruma yüklemekle alakası yok. İsterse lens 500x olsun, netliği çok düşük ve blurlu bir görüntüsü var. Ayrıca arkaplan beyaz ve parlak, yani kılların görünmesi için uygun değil. Arkaplan siyah olunca, kıllara vuran ışıkla beraber kıllar çok görünür olur.
Tamamdır ama kaçırdığınız bir nokta var. Bu fotoğraflar bende var ve kıllanmalar galeriden bakınca apaçık belli oluyor. Kendi gözümle arka planla ve arka plansız baktığımda da hiç bir şekilde thoraxta kıllanma yok. Kafada, abdomende, ve bacaklarda var ama thoraxta yok. Sizin bakacağınız şey de bu zaten, ben direkt bilgiyi veriyorum, thoraxta kıllanma yok. Bu durumda @el4nce hocamın dediğine göre Formica cunicularia. Eğer kafanın, abdomenin ve bacakların fotoğrafları gerekiyorsa atarım.

Moderatör tarafında düzenlendi:

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Tamamdır ama kaçırdığınız bir nokta var. Bu fotoğraflar bende var ve kıllanmalar galeriden bakınca apaçık belli oluyor. Kendi gözümle arka planla ve arka plansız baktığımda da hiç bir şekilde thoraxta kıllanma yok. Kafada, abdomende, ve bacaklarda var ama thoraxta yok. Sizin bakacağınız şey de bu zaten, ben direkt bilgiyi veriyorum, thoraxta kıllanma yok. Bu durumda @el4nce hocamın dediğine göre Formica cunicularia. Eğer kafanın, abdomenin ve bacakların fotoğrafları gerekiyorsa atarım.
Ben gördüğüm kadarıyla söyledim hocam, forum kaliteyi bozuyor evet ama görünen bir şeyi fotoğraftan yok edecek kadar bozmuyor. Elbette sen yeterince görebildiğinden eminsen buradan çıkarım yapman normal. Ama kendin dışındaki kişilerden bir "tespit" bekliyorsan elbette onların da bir şekilde senin gördüklerini görmelerini sağlamalısın bence. Çünkü direkt bilgiyi almak ile, bilgiyi görmek farklı şeyler.

anakin

Phragmotic
Üye
Ben gördüğüm kadarıyla söyledim hocam, forum kaliteyi bozuyor evet ama görünen bir şeyi fotoğraftan yok edecek kadar bozmuyor. Elbette sen yeterince görebildiğinden eminsen buradan çıkarım yapman normal. Ama kendin dışındaki kişilerden bir "tespit" bekliyorsan elbette onların da bir şekilde senin gördüklerini görmelerini sağlamalısın bence. Çünkü direkt bilgiyi almak ile, bilgiyi görmek farklı şeyler.
Eğer linkden attıklarıma tıklayınca görünüyorsa gösterebilirim. Eğer link çalışmıyorsa zaten mikroskobun kamera bölümü olmadığından detayları daha az gözüken fotoğraflar kalitesi de düşünde oradaki küçücük bir kıl gövde gibi dözüküyor. Benim konu açmamın sebebi ingilizcem derdimi anlatacak kadar olduğundan keyleri öğrenememem, fotoğraf yorumlama konusunda bir eksiğim yok yani siz de burada mikroskoptan doğrudan baksanız aynı şeyi göreceğinizden emin olabilirsiniz. Ha yine de olmaz diyorsanız sadece el4nce hocamın dediği o kıl sayısından dolayı çıkarım yapabilirim ama orada "bunlar bile tek başına yeterli değil" dediğinden dolayı hangi bilgiler gerektiğini aktarırsanız sevinirim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Thoraxta kıllanma olmaması maalesef F.cunicularia olduğu anlamına gelmiyor, daha önce thoraxta hiç kıl olmayan F.rufibarbis örneklerine de rastlandı. Tutarlı bir tespit yapabilmemiz için aynı koloniden en az 5 işçiye ve anlaşılır görüntülere ihtiyacınız var.

Ayrıca belirtmek isterim ki, özellikle Formica için, yeterince çaba sarf etmediğiniz zaman thoraxta gerçekten kıllanma göremiyorsunuz ancak orada bir yerlerde kıllanma oluyor.

anakin

Phragmotic
Üye
Thoraxta kıllanma olmaması maalesef F.cunicularia olduğu anlamına gelmiyor, daha önce thoraxta hiç kıl olmayan F.rufibarbis örneklerine de rastlandı. Tutarlı bir tespit yapabilmemiz için aynı koloniden en az 5 işçiye ve anlaşılır görüntülere ihtiyacınız var.

Ayrıca belirtmek isterim ki, özellikle Formica için, yeterince çaba sarf etmediğiniz zaman thoraxta gerçekten kıllanma göremiyorsunuz ancak orada bir yerlerde kıllanma oluyor.
Tamamdır hocam, açıkçası türünü öğrenmek için bu kadar uğraşmak bana pek cazip gelmedi. Vakit ayırdığınız için teşekkürler, iyi hobiler dilerim <3.

Son düzenleme: