Bahçemde bir örümcek buldum, biraz garip geldi. Acaba türü nedir ve beslemeye değer mi? Boşuna esir olmasın yavrucak.
Ekli dosyalar
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tam olarak az önce benimde aklıma geldi o yüzden yeniden çektim.Yanlış değilsem ayakları kopmuş.Bu fotoğraflarda çok gözükmemiş, daha iyi çekmeniz mümkün mü? Kafa şekli ve (varsa) kafa deseni gözükürse iyi olur.
Bu fotoğraflarda çok gözükmemiş, daha iyi çekmeniz mümkün mü? Kafa şekli ve (varsa) kafa deseni gözükürse iyi olur.
Tam olarak az önce benimde aklıma geldi o yüzden yeniden çektim.Yanlış değilsem ayakları kopmuş.
fotoğrafta çok belli olmuyo daha çok kahverengi gibi çıkmış abdomen kısmı metal grisi gibi ayaklarının uç ve boğum kısımları da siyah tekrardan eğer isterseniz biraz daha net fotoğraflamaya çalışırım.Loxosceles değil. Filistatidae familyasından. Hangi ilde buldunuz ve boyutu kafa + karın kaç milimetre civarı? Fotoğraflardan tahmin edemedim cetvelle kontrol edebilirsineniz çok iyi olur.
Bakma konusunda birşey dememişim. Bence bakılmaz, bu hangi türü Emin değilim ama Filistata insidiatrix deliklere huni ağ örüp full onun içinde duruyor. Hem böyle ise görmeniz zor olur hem de çok küçük olduğu için uygun av bulmanız zor olur. Sonuç olarak bence salın ama türünü anlamaya çalışmadan salmayalım.
Zaitunia kunti örneği ektedir.
boyutu tamamen tırnağım kadar yanlış değilsem. Tekirdağda buldum kendisini.Loxosceles değil. Filistatidae familyasından. Hangi ilde buldunuz ve boyutu kafa + karın kaç milimetre civarı? Fotoğraflardan tahmin edemedim cetvelle kontrol edebilirsineniz çok iyi olur.
Bakma konusunda birşey dememişim. Bence bakılmaz, bu hangi türü Emin değilim ama Filistata insidiatrix deliklere huni ağ örüp full onun içinde duruyor. Hem böyle ise görmeniz zor olur hem de çok küçük olduğu için uygun av bulmanız zor olur. Sonuç olarak bence salın ama türünü anlamaya çalışmadan salmayalım.
Zaitunia kunti örneği ektedir.
huni örme konusunda da bu hayvan birkaç gündür bende birazcık gözlem yapma şansım bulundu huni hiç örmedi belki arka ayakları olmadığı içinde olabilir bu açıkçası ayakları yokken doğaya salmayı pek gönlümde el vermiyor. 😔fotoğrafta çok belli olmuyo daha çok kahverengi gibi çıkmış abdomen kısmı metal grisi gibi ayaklarının uç ve boğum kısımları da siyah tekrardan eğer isterseniz biraz daha net fotoğraflamaya çalışırım.
boyutu tamamen tırnağım kadar yanlış değilsem. Tekirdağda buldum kendisini.
Tekirdağ ise önemli bir kayıt bu, salmasak daha iyi olur. Mikroskop altında inceleme yapmak için öldürüyoruz ama tabii ki doğal yolla ölmesini bekleyebilirsiniz.açıkçası ayakları yokken doğaya salmayı pek gönlümde el vermiyor. 😔
Bunun Avrupa tarafında olması banada ilginç geldi.Bence önemli bir keşif bende o familyadan olduğunu düşünüyorum.Alkole koyup örneği bir Üniversiteye yollayabilirsiniz veya direkt Kadir Boğaç Kunt hoca ile iletişime geçebilirsiniz.@cegeFilistata insidiatrix'in Trakya'da kaydı yok ama yayılımı geniş olduğu için en muhtemel türün o olduğunu düşünüyorum. Genç bir Filistata insidiatrix olabilir??
Türkiye'den kaydı henüz olmayan, balkanlardan gelmiş bir tür olabilir??
Her türlü önemli bir örnek. Şimdi düşününce salmasanız daha iyi olur.
Tekirdağ ise önemli bir kayıt bu, salmasak daha iyi olur. Mikroskop altında inceleme yapmak için öldürüyoruz ama tabii ki doğal yolla ölmesini bekleyebilirsiniz.
Yaşatmaya çalışın yaşayabildiği kadar yaşasın, doğal yolla ölünce hemen varsa %75 etil alkol veya izopropil alkol, yoksa alkol içeren el dezenfektanı, kolonya gibi bir şey içerisinde ufak kavanoza/tüpe koyun.(Öldükten sonra üreme organının bozulmadan kalması için)
Türkiye'deki Filistatidae türleri: 1) Filistata insidiatrix 2) Zaitunia annulipes 3) Zaitunia kunti. (Nentwig et al., 2025) ve 4) Pritha nana. (Danışman et al., 2024). Pritha nana kesinlikle değil o yüzden ona değinmeyeceğim.
Filistata insidiatrix (Forsskål, 1775)
Konum: Türkiye'de dağılımı en yaygın olan Filistatid ama Türkiye'nin Avrupa kısmında hiç kayda geçmedi.
Ortalama boyutlar: Dişi; 9-14 mm, Erkek; 7-9 mm(Nentwig et al., 2025)
Zaitunia annulipes (Kulczyński, 1908)
Konum: Türkiye'de şimdiye kadar sadece Mersin'den kayda geçti(Seyyar et al., 2022)
Ortalama boyutlar: Dişi; 3.05-3.95 mm, Erkek; 3.19-3.67 mm(Zonstein & Marusik, 2016)
Zaitunia kunti Zonstein & Marusik, 2016
Konum: Türkiye'de şimdiye kadar sadece Antalya'dan kayda geçti(Zonstein & Marusik, 2016; Lecigne, 2021)
Örneklerin boyutları:
Antalya Alanya'dan dişi birey; 2.54 mm(Zonstein & Marusik, 2016)
Kıbrıs'tan dişi birey; yaklaşık 2.5 mm(Zonstein & Marusik, 2016)
Türkiye'den erkek birey; 3.05 mm(Zonstein & Marusik, 2016)
Görseller:
1 - Filistata insidiatrix, dişi. Emanuele Santarelli, CC BY-SA 4.0. https://www.inaturalist.org/photos/129328301
2 - Zaitunia annulipes, erkek(A-D) ve dişi(E-G). (Zonstein & Marusik, 2016), CC BY 4.0
3 - Zaitunia kunti, dişi(A-H) ve erkek(I-J). (Zonstein & Marusik, 2016), CC BY 4.0
4 - Zaitunia kunti, dişi. (Zonstein & Marusik, 2016), CC BY 4.0