Türü nedir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

çağrıgygsz

Yumurta
Üye
Türü nedir?

Ekli dosyalar

• IMG-20250412-WA0005.jpg
    IMG-20250412-WA0005.jpg
    112.6 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG-20250412-WA0006.jpg
    IMG-20250412-WA0006.jpg
    114.8 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG-20250412-WA0007.jpg
    IMG-20250412-WA0007.jpg
    114.4 KB · Görüntüleme: 52
  • IMG-20250412-WA0009.jpg
    IMG-20250412-WA0009.jpg
    100.6 KB · Görüntüleme: 48
  • IMG-20250412-WA0010.jpg
    IMG-20250412-WA0010.jpg
    100.7 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG-20250412-WA0013.jpg
    IMG-20250412-WA0013.jpg
    104 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG-20250412-WA0012.jpg
    IMG-20250412-WA0012.jpg
    99 KB · Görüntüleme: 52

çağrıgygsz

Yumurta
Üye
Cataglyphis cinsi. Bakımı oldukça zor. Kraliçesine rastlarsan almanı önermem.
Evet cataglyphis nodus galiba araştırdım.

Cataglyphis sp. Tahminimce nodus.

Yanlışda olabilir tür tahminim kesin değil.
Nodus olduğunu düşünüyorum bende.

Cataglyphis sp. Tahminimce nodus.

Yanlışda olabilir tür tahminim kesin değil.
Bişe sormak istiyorum karınca isminin yanındaki sp. nin açılımı nedir? Çoğu karınca isminin yanında var.

Omewfaruk55

Pupa
Üye
Evet cataglyphis nodus galiba araştırdım.

Nodus olduğunu düşünüyorum bende.

Bişe sormak istiyorum karınca isminin yanındaki sp. nin açılımı nedir? Çoğu karınca isminin yanında var.
Species'in kısaltması eğer türünü bilmiyorsan sp. yazarsın. Örneğin Messor sp. Cinsi Messor olan ama türünden bahsedilmemiş , bilinmeyen demektir. Messor cinsine ait bir tür

Demo

Nanitik
Yardımsever
Üye
Türkiyede zaten 10 tane tür var
Böyle bir açıklama hiç doğru değil. Ben bir süre boyunca sırf cataglyphis cinsinin tür tespiti için çalıştım ve kaynaklar bulmaya çalıştım, tabii bu bilgilerin bir kısmını maalesef unuttum. Tür tespiti hiç kolay bir iş değil, birbirine acayip benzeyen ve yalnızca kıl yoğunluğu aracılığıyla tespit edilebilen 2 tür var mesela. Ben de gerçekten merak ettim yani tür tespitini sırf renk ile nasıl yapıtığını Ares'in.

özcan

Yumurta
Üye
Böyle bir açıklama hiç doğru değil. Ben bir süre boyunca sırf cataglyphis cinsinin tür tespiti için çalıştım ve kaynaklar bulmaya çalıştım, tabii bu bilgilerin bir kısmını maalesef unuttum. Tür tespiti hiç kolay bir iş değil, birbirine acayip benzeyen ve yalnızca kıl yoğunluğu aracılığıyla tespit edilebilen 2 tür var mesela. Ben de gerçekten merak ettim yani tür tespitini sırf renk ile nasıl yapıtığını Ares'in.
Hocam o iki tür hangisi yanlış anlamayın öğrenmek için soruyorum

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Neye göre bu tespiti yaptın? Makro çekim de yok, sadece renk belli oluyor.
Türkiyede zaten 10 tane tür var
Birbirine benzeyen türler var. Sadece renk ile ayrım yapılamaz.
Türkiye'de kayıtlı 12 tür Cataglyphis bulunmaktadır. Bunların içerisinde tabiiki tür grupları bulunmaktadır. Cataglyphis albicans tür grubunda Türkiye'den bulunan (albicans, livida, viaticoides) C.livida tür kompleksinden kayıtlı 2 tür bulunmaktadır. C. livida ve C. viaticoides bu kompleks içerisinde yer alırlar. Ana ayırt edici kısım renkleridir. C.viaticoides'te baş ve mesosoma tekdüze sarımsı kırmızıdan, kırmızımsı turuncuya, gaster ise tamamen veya çoğunlukla siyah veya kahverengi olmaktadır. C.livida ise mesosoma ile sınırlı gümüş renkli kıl tabakası bulundurur ve vücudu tamamen sarı olarak tanımlanır. Bu diğer bicolor gruptaki türler kadar karmaşık değildir. Çünkü bicolor tür grubundaki türlerin tanımı sadece 2 türle kısıtlı değildir. C.livida ve viaticoides bu kompleksi ülkemizde temsil eden yalnızca 2 türdür. Ayırt edilmesi de sanıldığı kadar zor değildir. Denildiği gibi C.nodus ve C.machmal kıl yoğunluğuna göre bile tespit yapılabilir. Ancak bu dediğim 2 tür için o kadarda geçerli bir şey değildir. Tabii ki arkadaş yine de çok emin olmak istiyorsa, işçi örneği alıp buraya makro görüntü yükleyebilir. Yine seve seve yardımcı olurum. Ek olarak Mayıs ayıyla birlikte uçuşları başlar. Beslemesi ve işçi alması diğer Cataglyphis türlerine göre biraz daha zordur.
C. livida:
casent0905719_p_1_high.jpg
C.viaticoides:

casent0763858_p_1_high.jpg

Son düzenleme:

Demo

Nanitik
Yardımsever
Üye
Türkiye'de kayıtlı 12 tür Cataglyphis bulunmaktadır. Bunların içerisinde tabiiki tür grupları bulunmaktadır. Cataglyphis albicans tür grubunda Türkiye'den bulunan (albicans, livida, viaticoides) C.livida tür kompleksinden kayıtlı 2 tür bulunmaktadır. C. livida ve C. viaticoides bu kompleks içerisinde yer alırlar. Ana ayırt edici kısım renkleridir. C.viaticoides'te baş ve mesosoma tekdüze sarımsı kırmızıdan, kırmızımsı turuncuya, gaster ise tamamen veya çoğunlukla siyah veya kahverengi olmaktadır. C.livida ise mesosoma ile sınırlı gümüş renkli kıl tabakası bulundurur ve vücudu tamamen sarı olarak tanımlanır. Bu diğer bicolor gruptaki türler kadar karmaşık değildir. Çünkü bicolor tür grubundaki türlerin tanımı sadece 2 türle kısıtlı değildir. C.livida ve viaticoides bu kompleksi ülkemizde temsil eden yalnızca 2 türdür. Ayırt edilmesi de sanıldığı kadar zor değildir. Denildiği gibi C.nodus ve C.machmal kıl yoğunluğuna göre bile tespit yapılabilir. Ancak bu dediğim 2 tür için o kadarda geçerli bir şey değildir. Tabii ki arkadaş yine de çok emin olmak istiyorsa, işçi örneği alıp buraya makro görüntü yükleyebilir. Yine seve seve yardımcı olurum.
Tür grubu tespitini nasıl yaptın? Cataglyphis laevior neden olamaz?

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Tür grubu tespitini nasıl yaptın? Cataglyphis laevior neden olamaz?
Fotoğraftaki canlıların boyutu bu iki grubu ayırmak için bile yeterli sayılabilir. Görseldeki karıncalar maksimum 4mm boyutlarında. C.laevior türü bicolor tür grubunda ve minor işçisi bile 7-8 mm civarında. Viaticoides'in en büyük işçisi 7-8 mm anca. Daha öncesinde sizinle bu konuyu konuşmuştuk. Tek tek türleri sorup bu niye değil şu değil diye soracaksanız konu çok uzayıp gidecek. Yeterli cevabı bir önceki yazımda verdiğimi düşünüyorum. Ekstra bir sorunuz olursa bana discorddan ulaşabilirsiniz.

Demo

Nanitik
Yardımsever
Üye
Fotoğraftaki canlıların boyutu bu iki grubu ayırmak için bile yeterli sayılabilir. Görseldeki karıncalar maksimum 4mm boyutlarında. C.laevior türü bicolor tür grubunda ve minor işçisi bile 7-8 mm civarında. Viaticoides'in en büyük işçisi 7-8 mm anca. Daha öncesinde sizinle bu konuyu konuşmuştuk. Tek tek türleri sorup bu niye değil şu değil diye soracaksanız konu çok uzayıp gidecek. Yeterli cevabı bir önceki yazımda verdiğimi düşünüyorum. Ekstra bir sorunuz olursa bana discorddan ulaşabilirsiniz.
Bu fotoğraflardan boyutunu nasıl anladın? Bence fotoğraflar tür tespitini yapmak için yeterli değil.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...