Türleri Nedir?

erennn

Larva
Üye
İlk önce cinsini belirlemek gerekiyor, sonra alt cinsini. Sonra ice canlının vücut yapısına bakarak antweb' deki görseller ile karşılaştırıyorum ve türü tespit ediyorum. Bazen emin olmadıklarım da oluyor.
peki alt cinsini nasıl ayırt ediyorsunuz? söylediğiniz sitede cinsin üstüne tıklayınca direk o cinse ait türleri gösteriyor. ve onca tür arasından bir bir karşılaştırarak mı buluyorsunuz?

EArslan

Minör
Üye
Antwiki gibi sitelerden istediğiniz türe tıklayınca o türün özellikleri ve hangi alt cinse/ tür grubuna ait olduğunu görebilirsiniz. Yani okuyarak öğrenmeniz gerekiyor.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Aphaenogaster' ı da diğerlerini atarken atmışım. Baya uzakta bulmuştum onu o yüzden gidip yeni örnek alamam. Eğerki gidersem bulup fotoğrafları eklerim. Aphaenogaster' ın türü o kadarda önemli değil bunlar doğruysa.

Dünden beri bir kaç farklı çeşitte fotoğraf çekmeye çalıştım ve ufak ufak anladım gibi fotoğraf işini. Bunlar olmadıysa bir daha deneyebilirim.

Ekli dosyayı görüntüle 23067Ekli dosyayı görüntüle 23068Ekli dosyayı görüntüle 23069Ekli dosyayı görüntüle 23070
Hocam örneği yanlış koloniden almış olabilir misiniz? Kafa renkleri zaten farklı ve ilk fotoğrafta görünen clypeus tüylenmesi belli olmuyor hiç. Fotoğraftan ya da ışıktan kaynaklı da olabilir fakat ilk fotoğrafta tüylenme görünüyordu. Tüylenme mesafesinin farkına bakacaktım. Ama aşağıya eklediğim gibi detaylı çekim gerekiyor. Elinizdeki imkanlar bunu karşılamıyorsa en garanti yöntem örnekleri bir mirmekoloğa yollamak olacaktır.

1683062748792.png1683062775034.png
1683063024991.png

EArslan

Minör
Üye
Yanlış koloniden aldım mı bilmiyorum. Direkt olarak bu da aynı türdür diye fotoğrafları çekip attım. Bugün bir tane daha bulup aynı tür olduğundan emin olunca fotoğraflamayı denerim ama bu kadar detaylı ve net çekemem bendeki mikroskopla. Yeni bir sistem kurdum, öyle daha net çıkıyor. Fotoğraflarda nasıl olur bilmiyorum.

EArslan

Minör
Üye
Bir önceki fotoğraflar ışıktan kaynaklı farklı bir tür gibi görünmüş. Büyük ihtimalle o da aynı türdü. Işığın açısını biraz değiştirip fotoğraf çektim ama antweb' in fotoğrafları kadar iyi olmadılar tabikide.

20230503_161104.jpg20230503_160300.jpg20230503_160247.jpg20230503_160225.jpg20230503_160039.jpg20230503_160008.jpg

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Son 2 fotoğraftaki karıncaya göre yapıyorum yorumu. Lasius brunneus tür kompleksinden diye düşünüyorum. Türü bana göre Lasius lasioides olabilir. Ama ilk fotoğraflar ile son 2 fotoğraftaki karıncanın türü aynı değil bence. İlk fotoğraftaki tüylenme ile diğerleri aynı değil. L. bombycina türünde tüylenme oldukça yoğun ve uzun oluyor. Ama scape ve tibia kıl yoğunluğundan bile tam olarak emin olamadık. Bu yüzden ben bu tespite güvenmiyorum. Çünkü Lasius tespit anahtarlarında, mandibular çentik sayısı, spesimenin pek çok yerindeki tüylenme yoğunluğu, maxillary palp uzunluğu ve segment uzunluğu, gibi daha girmediğim pek çok detay gerekiyor. Çok kaliteli çekim yapan aletlere sahip değilseniz bu görüntüleri almak kolay değil.

EArslan

Minör
Üye
Peki. Teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı. İlerleyen zamanlarda uygun fiyatlı kamera ve makro lens bulabilirsem almayı düşünüyordum. O zaman kadar kimse kesin bir şey söyleyemez bu fotoğraflardan.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Peki. Teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı. İlerleyen zamanlarda uygun fiyatlı kamera ve makro lens bulabilirsem almayı düşünüyordum. O zaman kadar kimse kesin bir şey söyleyemez bu fotoğraflardan.
Okulunuzun laboravutarında mikroskop var ise onu kullanmayı da deneyebilirsiniz. Rica ederim.