Türkiye'nin karınca listesi.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Koleksiyon yaptığım için sürekli farklı farklı cinste ve türde karınca arayışlarında oluyorum ama tabii hem yasak olması hemde zarar vermek istemememden dolayı ülkemizdeki nesli tükenen ya da endemik olan karınca türlerini yanlışlıkla almak istemiyorum. Bilen ya da deneyimi olan arkadaşlar liste veya bununla ilgili kaynak varsa atabilirseniz çok mutlu olurum.

Son düzenleme:

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
Koruma altında olan;
- Formica pratensis
- Strongylognathus kervillei
- Leptothorax kutteri
Türleri bulunuyor bildiğim kadarıyla. Endemik türlere gelecek olursak 40'tan fazla endemik tür Türkiye'de yer alıyor. Kaynak bulursam size iletirim ekosistemin sürekliliği için de buna dikkat etmeniz takdire şayan.

WradSX

Intercaste
Yardımsever
Üye
Koruma altında olan;
- Formica pratensis
- Strongylognathus kervillei
- Leptothorax kutteri
Türleri bulunuyor bildiğim kadarıyla. Endemik türlere gelecek olursak 40'tan fazla endemik tür Türkiye'de yer alıyor. Kaynak bulursam size iletirim ekosistemin sürekliliği için de buna dikkat etmeniz takdire şayan.
Hocam merak ettiğim şey, koruma altında ki türleri alıp beslesek ne olur?

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Doğadaki koruma altındaki türlerin geleceğini riske atmakta bir tuğlada siz koymuş olursunuz. Koruma altında olduğu için cezasıda var ama sadece cezayı düşünürseniz kimse bilmezse cezada olmaz, ama o bölgelere muhtemelen fotokapan benzeri şeyler koyuyorlardır.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
Öncelikle bunların koruma altında olmasının sebepleri var örneğin Formica pratensis nesli tükenmekte olan ve zararlı böcekleri öldüren bir tür olduğu için koruma altında, yuvalarının bulunduğu alanlar çitlerle çevrilmiş ve bilgilendirme tabelaları asılmış onun dışında leptothroax kutteri türü parazitik olarak yaşar ve aynı şekilde nesli tükenme tehditi altındadır ve kendi işçileri yoktur sayıları çok az olduğu için almak ekosisteme zarar verir bölgede ki canlı dengesini bozar. Bunun gibi sebeplerden dolayı kraliçelerini almak doğru ve etik değildir , doğal dengeyi bozar hali hazırda az bulunan popülasyonlarını daha da azaltır.

WradSX

Intercaste
Yardımsever
Üye
Abladım teşekkürler.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Formica pratensis koruma altında değil. Yazdığınız diğer türlerinde koruma altında olduğuna dair belge paylaşırsanız sevinirim.

Düzenleme: Formica pratensis koruma altındadır, mirmekoloji profesörü Celal Karaman tarafından bir yanlış anlaşılma sonucu böyle bir sonuca varılmıştır. Dediğimi geri alıyorum.

Son düzenleme:

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Formica pratensis koruma altında değil. Yazdığınız diğer türlerinde koruma altında olduğuna dair belge paylaşırsanız sevinirim.
Hocam, düşük risk grubunda sınıflandırılıyor. Antwiki'den de teyit ettim, orada da aynı şekilde. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda belge yayımlamış. Bir de yerini tam hatırlamasam da, Türkiye'de ormanlık bir alanda bu tür tespit edilip koruma altına alınmıştı. Tabii yanlışım varsa affola ama benim bildiklerim böyle.

Makale: https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/TÜR EYLEM PLANI/Avrormankar.pdf?
AntWiki Korunma durumu:
formica.png

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hocam, düşük risk grubunda sınıflandırılıyor. Antwiki'den de teyit ettim, orada da aynı şekilde. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı da bu konuda belge yayımlamış. Bir de yerini tam hatırlamasam da, Türkiye'de ormanlık bir alanda bu tür tespit edilip koruma altına alınmıştı. Tabii yanlışım varsa affola ama benim bildiklerim böyle.

Makale: https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/TÜR EYLEM PLANI/Avrormankar.pdf?
AntWiki Korunma durumu:
Ekli dosyayı görüntüle 50434
Oradaki sınıflandırma bütün ülkeler dikkate alınarak yapılıyor. Özellikle Trakya bölgesinde yayılımı tehlike altında. Türkiye genelinde de yayılımı kritik olarak belirtiliyor. Diğer ülkelerde değil, en azından bu onu belirtmiyor.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Oradaki sınıflandırma bütün ülkeler dikkate alınarak yapılıyor. Özellikle Trakya bölgesinde yayılımı tehlike altında. Diğer ülkelerde değil, en azından bu onu belirtmiyor.
AntWiki dediğiniz gibi yapıyor, evet. Ama belgede koruma altına alınması için eylem yaptıklarının fotoğrafları mevcut. Yani bu tür yasal olarak koruma altındamı, yoksa değilmi? Sonuçta türkiyede tehlike altında olduğundan korunmuş. AntWikide ise genel veriden bakılarak düşük risk gurubuna alınmış. En azından benim düşüncem, dünya genelinde böyle bir durum varsa ve bizimde ülkemizde bu tür tehlike altındaysa koruma altına alınmalı. Yani bu konu hakkında ben en azından bu şekilde düşünüyorum. :)

Güncelleme: düzenlemeyi görmemişim kusura bakmayın. İyi hobiler.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
İnternational Union for Conservation of Nature Red list'te Strongylognathus kervielli "Vulnerable under criteria D2" şeklinde nitelenmiş aynı şekilde Leptothorax kutteri türü de "Vulnerable" şeklinde geçiyor bu terim resmi koruma altında olduğu anlamına gelmese de yüksek düzeyde yok olma riski altında olduğu anlamına geliyor burada benim hatam , resmi olarak kontrol etmedim İUCN'de "vu" olarak geçtiği için koruma altında diyerek yanlış bir sınıflandırma yaptım ama konu sahibinin sorusuna cevap olarak nesli tükenen bir tür olduğu için yine de dikkat edilmesi gerektiği gerçeğini değiştirmez yine de bir karışıklığa sebep verdiysek affola. Formica pratensis türü için ise zannediyorum problem hallolmuş.

BahadirSarp

Asker
Yardımsever
Üye
Koleksiyon yaptığım için sürekli farklı farklı cinste ve türde karınca arayışlarında oluyorum ama tabii hem yasak olması hemde zarar vermek istemememden dolayı ülkemizdeki nesli tükenen ya da endemik olan karınca türlerini yanlışlıkla almak istemiyorum. Bilen ya da deneyimi olan arkadaşlar liste veya bununla ilgili kaynak varsa atabilirseniz çok mutlu olurum.
konuyu gördükten sonra ufak bir araştırma yaptım şöyle bir liste atabilirim.

Koruma Altındaki Karınca Türleri:
* Avrupa Kırmızı Orman Karıncası (Formica pratensis)
* Kırmızı Orman Karıncası (Formica rufa)
Endemik Karınca Türleri :
* Rossomyrmex anatolicus
* Camponotus aktaci
* Camponotus anatolicus
* Camponotus hirtus
* Camponotus honaziensis
* Camponotus praegracilis
* Camponotus ruseni