Türkiye’de bulunan dev karıncalar hk.

EgeOzer

Larva
Üye
Merhabalar,

Hobiye büyük boyutlu, seyir zevki yüksek dev türlerle devam etmek istiyorum. Aklımda Güneydoğu Asya'daki Dinomyrmex gigas (Camponotus gigas) gibi devasa türler olsa da yerli ekosistemimizde evde bakılabilecek en büyük türleri hedeflemek istiyorum.

Şu an İzmir bölgesindeyim. Bu bölgede veya Türkiye genelinde bulabileceğim, kraliçesi ve majör işçileri en iri olan türler hangileridir?
İzmir ve Ege bölgesinde özellikle hangi Camponotus veya Messor türlerine odaklanmalıyım?

İzmir'i bilen veya burada yaşayan arkadaşlara sormak istiyorum: Arama yapabileceğimiz en uygun parklar, koruluklar, ormanlık alanlar veya özel lokasyonlar nerelerdir?

Bu büyük türlerin uçuş zamanları genelde hangi aylara denk gelir?

Bu dev türlerin ev ortamında bakımı, beslenmesi ve alan ihtiyacı konusunda tecrübeli arkadaşların ve hocalarımın tavsiyeleri nelerdir?

Değerli yorumlarınızı ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Mogo

Pupa
Üye
En büyükler Camponotuslardır onun dışında Türkiyede 2 cm'yi geçen tür yok bildiğim kadarıyla. İzmir'de camponotus ionis gibi türlerin majörleri büyük olabiliyor.

yücehayvanat

Majör
Üye
Messor aerenarius oldukça büyük bir tür, camponotus herculanus, camponotus ligniperda gibi türler de gayet büyük, ayrıca bazı cataglyphis gyneleri oldukça büyük boyutlara ulaşabiliyor, atorca bu saydıklarımın arasından gerçek bir asker kastına sahip olan tek karıncalar cataglyphis cinsinin kurdistanica türüdür, genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar, internette hiç gyne fotoğrafları bulunmuyor ama forumda askerlerin ve işçilerin fotoğrafları var.

EgeOzer

Larva
Üye
Messor aerenarius oldukça büyük bir tür, camponotus herculanus, camponotus ligniperda gibi türler de gayet büyük
Hocam bu türlerin uçuşları ne zaman oluyor?
İzmir'de camponotus ionis gibi türlerin majörleri büyük olabiliyor.
Aslında majörden de ziyade biraz da kraliçe en büyük olsun istiyorum majörler de evet kocaman olursa çok güzel olur ama kraliçeyi şaşalı büyük bir şekilde koloninin arasında öne çıkar şekilde görmek çok hoş bence. Dün birinin videosuna denk geldim Camponotus gigas kolonisi kurmaya çalışıyordu ve kralice kocamandı ve çok güzel görünüyordu çok imrendim açıkçası.

yücehayvanat

Majör
Üye
Hocam bu türlerin uçuşları ne zaman oluyor?

Aslında majörden de ziyade biraz da kraliçe en büyük olsun istiyorum majörler de evet kocaman olursa çok güzel olur ama kraliçeyi şaşalı büyük bir şekilde koloninin arasında öne çıkar şekilde görmek çok hoş bence. Dün birinin videosuna denk geldim Camponotus gigas kolonisi kurmaya çalışıyordu ve kralice kocamandı ve çok güzel görünüyordu çok imrendim açıkçası.
Cataglyphis kurdistanicanın ki diğer cataglyphis türleri ile benzerdir bence, temmuz ağustos aylarındadır yani, camponotusların ve messor aerenariusun ise uçuşları için sezon yeni açılıyor denebilir, önümüzdeki sonbahar ayları boyunca arayabilirsiniz.

det

Minör
Üye
Cataglyphis kurdistanicanın ki diğer cataglyphis türleri ile benzerdir bence, temmuz ağustos aylarındadır yani, camponotusların ve messor aerenariusun ise uçuşları için sezon yeni açılıyor denebilir, önümüzdeki sonbahar ayları boyunca arayabilirsiniz.
Camponotus sonbaharda uçar mı, ilkbahar ve yazın uçar diye biliyorum ben.

Beggii

Yumurta
Üye
Gerçekçi olalım, messor'un büyük türlerini bulman açıkcası zor. Ortalama bir Camponotus tanaemyrmex altcinsinden kraliçe çoğu messordan hayli hayli büyüktür. Camponotuslar ise en çok yaz aylarında uçuş yaparlar. Campoların sezonu yeni açılmıyor aksine bitmek üzere ve şansın nispeten düşük.

Son düzenleme:

yücehayvanat

Majör
Üye
Geç kalan ve yağmurları kaçıran camponotus alateleri için uçuşlar yeni başlıyor denebilir, ayrıca büyük var. messor kraliçelerinin görülmesi aşırı nadir veya bulunması zor da değil, genelde 14-15 mm bireyler bulunabiliyor, eğer uzun süre arasanız oldukça büyük messor gyneleri bulabilirsiniz.

Beggii

Yumurta
Üye
Geç kalan ve yağmurları kaçıran camponotus alateleri için uçuşlar yeni başlıyor denebilir, ayrıca büyük var. messor kraliçelerinin görülmesi aşırı nadir veya bulunması zor da değil, genelde 14-15 mm bireyler bulunabiliyor, eğer uzun süre arasanız oldukça büyük messor gyneleri bulabilirsiniz.
Büyük derken en büyük türleri kast ettiğim için 15-19mm den aşağısını dahil etmedim hocam yoksa tabiki 14-15mm messorlar nadir değil.

yücehayvanat

Majör
Üye
Büyük derken en büyük türleri kast ettiğim için 15-19mm den aşağısını dahil etmedim hocam yoksa tabiki 14-15mm messorlar nadir değil.
Bende diyorum ki 14-15 mm gyneler nadir sayılmazken, bireysel varyasyonla beraber 16 hatta 17 mm'leri bulan gynelerin neden bulunması aşırı zor olsun.

Beggii

Yumurta
Üye
Bende diyorum ki 14-15 mm gyneler nadir sayılmazken, bireysel varyasyonla beraber 16 hatta 17 mm'leri bulan gynelerin neden bulunması aşırı zor olsun.
17mm messor'u kolay kolay kim bulmuş hocam? Kaldı ki bireysel varyasyonları türün genel özelliklerinden bağımsız olarak karşılaştırıp messor'dan bahsetmek saçma. Türkiyede ortalama fellah boyutunda bir messor kraliçesini kolay kolay bulabileceğinizi hiç sanmıyorum.

yücehayvanat

Majör
Üye
17mm messor'u kolay kolay kim bulmuş hocam? Kaldı ki bireysel varyasyonları türün genel özelliklerinden bağımsız olarak karşılaştırıp messor'dan bahsetmek saçma. Türkiyede ortalama fellah boyutunda bir messor kraliçesini kolay kolay bulabileceğinizi hiç sanmıyorum.
Direkt olarak bu boylarda hatta bu boyları da aşan messor aerenarius gibi bir tür var ülkemizde, ki bireysel varyasyonlar birbirinden oldukça farklı bireyler ortaya koyabilir(örnek olarak avusturalya veya Asya dokumacı karıncalarının kraliçeleri verilebilir ki bu kraliçeler açık sarı renkten koyu yeşil renklere kadar varan uzun bir renk skalasına sahip ve bunun aynısı boyut içinde uygulanabilir).

Beggii

Yumurta
Üye
Direkt olarak bu boylarda hatta bu boyları da aşan messor aerenarius gibi bir tür var ülkemizde, ki bireysel varyasyonlar birbirinden oldukça farklı bireyler ortaya koyabilir(örnek olarak avusturalya veya Asya dokumacı karıncalarının kraliçeleri verilebilir ki bu kraliçeler açık sarı renkten koyu yeşil renklere kadar varan uzun bir renk skalasına sahip ve bunun aynısı boyut içinde uygulanabilir).
Bahsettiğim bulunma sıklığı zaten, messor arenarius'un daha çok suriye ve kuzey afrika taraflarında kayıtları var Türkiyede kayıt bile bulamadığım türün yaygın olduğunu düşünmüyorum, muhtemelen Türkiyede daha sınırlı bölgesel bir yayılama sahip (tabi o da gerçekten varsa) .

yücehayvanat

Majör
Üye
Evet aerenarius konusunda kesinlik olmadığı için bu örnek çok doğru olmayabilir, fakat bu yine de messor kraliçelerinin ortalama bir camponotus kraliçesi kadar olabileceğini değiştirmez, ayrıca forumda gördüğüm kadarıyla birçok insan sonbahara kalan alatelerin daha büyük olduğundan bahsediyor(tabii bunun doğrulu ve bilimselliği tartışılır). Aynı şekilde yine birçok insanda sonbahar aylarında camponotus cinsi kraliçeler buluyor, sonuça ülkemizde 40 küsür camponotus türü var ve bazı türler mecburen, rekabete kaçmak için bile olsa, sonbaharda uçuyorlar.