TÜRKİYE DOĞA MÜCADELESİ 2026

araneae_macro

Media
Tespit Uzmanı
Üye
Arkadaşlar an itibariyle 75 katılımcıya ulaştık. Ben minumum 100 kişi olsun istiyorum.20 gün gibi bir süre kaldı dolayısıyla davetlerin üzerine biraz düşersek gerçekten sevinirim.Hepinize bol şans diliyorum.

Bankai

Larva
Üye
Arkadaşlar an itibariyle 75 katılımcıya ulaştık. Ben minumum 100 kişi olsun istiyorum.20 gün gibi bir süre kaldı dolayısıyla davetlerin üzerine biraz düşersek gerçekten sevinirim.Hepinize bol şans diliyorum.
Biraz halletmeye çalışacağım

Bir tane gruba attım gelen olur belki umarım 100 kişiden fazla oluruz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Makro fotoğrafçılıkla alakalı tüm gruplara atacağım şimdi. İnstagramda'da post atarım. Bence katılım biraz az kalmış, daha büyük kanallara ulaşmayı deneyebiliriz belki?

BlueDaisy

Yumurta
Üye
Bende şu an bir gruba atacağim belki biraz yardımı olur.

Moderatör tarafında düzenlendi:

araneae_macro

Media
Tespit Uzmanı
Üye
Arkadaşlar iyi akşamlar.Son 4 gün. Katılımcı sayısını dediğim gibi 100 yapabilirsek çok iyi olur. Proje başladıktan sonrada katılımcılar katılabilmekte. Projeden bir gün önce genel olarak kuralları ve neler yapılması gerektiğini instagram sayfamdan detaylı bir şekilde açıklayacağım.(Daha erkende yapabilirim)Bilginiz olsun !!!!!!

Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Projenin başlamasına çok az kalmışken biraz konuşalım ve sorular varsa sorulsun bence. Benim bir sorum var mesela. Proje tarihinden önce gözlemlediğimiz bir canlı var diyelim, herhangi bir şey olabilir. Uğraştık ettik fotoğrafını çektik. Proje başladı, aynı canlıyı tekrar gözlemledik. Türüne kadar eminiz. Yine fotoğraf çektik ama öncesinde çektiğimiz fotoğrafın o canlıyı çok daha iyi temsil ettiğini düşünüyoruz. Gözlemde eski fotoğrafı kullanmak kural dışı mıdır? Altını çiziyorum, aynı canlıyı proje tarihleri arasında gözlemlediğimiz senaryo bu. E tekrar çek o zaman ne var ki diyebilirsiniz. Ne var kisini açıklayayım. Tek fotoğraf çekip paylaştığım durumda elbette bu oldukça kolay. Fakat genelde 3x 4x gibi büyütme oranlarına çıktığım için yeri geliyor 150 fotoğraf, yeri geliyor 250 fotoğraf çekip bunları istifliyorum. İstiflemenin ne olduğunu bilmeyenler için kısaca, bir fotoğraftaki net alanı arttırmak için farklı fotoğraflar çekip net alanlarını birleştirmek ve o tek fotoğraftaki net alanın genişliğini arttırmak olarak kabaca açıklayabilirim. Bu uzun bir süreç ve epey uğraştırıcı. Özellikle zıplayan, kaçan, uçan canlılarda bunu yapmak için bazen binlerce fotoğraf çekebiliyoruz istediğimiz sonucu alana kadar. Hani tek fotoğraf çekip paylaşsam 10 dakikamı almaz, stack bu süreçte belki 2 saatimi alıyor tek canlı için. Bu açıdan bu soruya vereceğiniz cevaba göre hareket edeceğim, çünkü istiflenmiş fotoğraf yüksek kalitede ve canlının tüm uzuvlarını net olarak görebileceğimiz şekilde olduğu için bunu soruyorum. Şahsen daha önceden binlerce fotoğraf çekip tamam oldu dediğim türe aynı şekilde tekrar saatler harcamak, yüzlerce fotoğrafla depolama alanımı doldurmak istemem.

araneae_macro

Media
Tespit Uzmanı
Üye
Projenin başlamasına çok az kalmışken biraz konuşalım ve sorular varsa sorulsun bence. Benim bir sorum var mesela. Proje tarihinden önce gözlemlediğimiz bir canlı var diyelim, herhangi bir şey olabilir. Uğraştık ettik fotoğrafını çektik. Proje başladı, aynı canlıyı tekrar gözlemledik. Türüne kadar eminiz. Yine fotoğraf çektik ama öncesinde çektiğimiz fotoğrafın o canlıyı çok daha iyi temsil ettiğini düşünüyoruz. Gözlemde eski fotoğrafı kullanmak kural dışı mıdır? Altını çiziyorum, aynı canlıyı proje tarihleri arasında gözlemlediğimiz senaryo bu. E tekrar çek o zaman ne var ki diyebilirsiniz. Ne var kisini açıklayayım. Tek fotoğraf çekip paylaştığım durumda elbette bu oldukça kolay. Fakat genelde 3x 4x gibi büyütme oranlarına çıktığım için yeri geliyor 150 fotoğraf, yeri geliyor 250 fotoğraf çekip bunları istifliyorum. İstiflemenin ne olduğunu bilmeyenler için kısaca, bir fotoğraftaki net alanı arttırmak için farklı fotoğraflar çekip net alanlarını birleştirmek ve o tek fotoğraftaki net alanın genişliğini arttırmak olarak kabaca açıklayabilirim. Bu uzun bir süreç ve epey uğraştırıcı. Özellikle zıplayan, kaçan, uçan canlılarda bunu yapmak için bazen binlerce fotoğraf çekebiliyoruz istediğimiz sonucu alana kadar. Hani tek fotoğraf çekip paylaşsam 10 dakikamı almaz, stack bu süreçte belki 2 saatimi alıyor tek canlı için. Bu açıdan bu soruya vereceğiniz cevaba göre hareket edeceğim, çünkü istiflenmiş fotoğraf yüksek kalitede ve canlının tüm uzuvlarını net olarak görebileceğimiz şekilde olduğu için bunu soruyorum. Şahsen daha önceden binlerce fotoğraf çekip tamam oldu dediğim türe aynı şekilde tekrar saatler harcamak, yüzlerce fotoğrafla depolama alanımı doldurmak istemem.
Güzel soru.Evet kural dışıdır.Her ne olursa olsun bulduğunuz örneğin bu tarihler arasında gözlemlenmesi gerek.Zaten iNaturalist gözlem tarihine bakıyor yükleme tarihine değil.Yani siz proje tarihinden önce çektiniz bir fotoğrafı yüklerseniz zaten projede gözükmeyecek.Sadece profilinize yüklemiş olacaksınız (y)

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Güzel soru.Evet kural dışıdır.Her ne olursa olsun bulduğunuz örneğin bu tarihler arasında gözlemlenmesi gerek.Zaten iNaturalist gözlem tarihine bakıyor yükleme tarihine değil.Yani siz proje tarihinden önce çektiniz bir fotoğrafı yüklerseniz zaten projede gözükmeyecek.Sadece profilinize yüklemiş olacaksınız (y)
Teşekkür ederim, ikinci sorum da şu. İnaturalist'i aktif kullanmıyorum ben, fazla hakim değilim. Hakkında hiçbir fikre sahip olmadığımız bir canlının gözlemini paylaşırken nasıl paylaşmak gerekiyor?

araneae_macro

Media
Tespit Uzmanı
Üye
Bu platformda genellikle iki şekilde tanımlamalar yapılıyor:
-Yapay zeka
-Topluluk tanımlamaları

Siz bir gözlem yüklemek istediğiniz zaman öncelikle tarihi ve konumu girmelisiniz.Daha sonra bilgisayar size bir tanımlama önerecek.Ancak taksonomi karmaşık bir bilim dalı olduğu için çoğu zaman tür seviyesinde tanımlamalar yanlış olur.Benim tavsiyem ne bulduğunuzu bilmiyorsanız en geniş taksonu girmeniz.Örneğin örümcek gördünüz"Araneae" girin veya kuş gördünüz "Aves" girin.Boş kesinlikle bırakmayın.Yükledikten sonra topluluk tanımlamaları başlar.Bilgisi olan insanlar veya uzmanlar gözleminize tanımlamalar yaparak bir yanlış varsa düzeltirler.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Herkes hedeflerini yazsın, 3 4 gün falan kaldı. Ben 400 gözlem paylaşsam iyidir diye düşünüyorum şu an

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Herkes hedeflerini yazsın, 3 4 gün falan kaldı. Ben 400 gözlem paylaşsam iyidir diye düşünüyorum şu an
Net bir hedef söyleyebilecek kadar kendine güvenmiyorum ama en az 100 gözlem paylaşmayı umuyorum. Bunu 100'e yakın değil 300-400'e yakın tutmak için çabalayacağım ama en az 100.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Net bir hedef söyleyebilecek kadar kendine güvenmiyorum ama en az 100 gözlem paylaşmayı umuyorum. Bunu 100'e yakın değil 300-400'e yakın tutmak için çabalayacağım ama en az 100.
7 ay için çok fazla durmuyor ya yaparsın her türlü, ben inaturalist neredeyse hiç kullanmadığım halde 400 dedim

Son düzenleme:

araneae_macro

Media
Tespit Uzmanı
Üye
Projemizin süresi 7 aydan biraz fazla.Ben 3000'e yakın gözlem yapmak istiyorum ve ciddiyim bu konuda :) Başarır mıyım bilemiyorum tabi.Benim asıl merak ettiğim toplamda ne elde edeceğimiz.