TÜRKİYE DOĞA MÜCADELESİ 2026

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir planladığım doğa mücadelesine hazırlanmaya nihayet başlıyoruz. Hatırladığınız üzere geçen sene yabancıların düzenlemiş olduğu Asya projesinde Türkiye'de adına faaliyet göstermiştim. Buradan edindiğim tecrübeler ile çok daha iyisini yapacağımıza inanıyorum.

Proje Afişi.pngProje PP.png

Öncelikle projeden bahsedeceğim ve bunun geçen sene yapılan uygulamalardan ne gibi farkları olacak onlara değineceğim. Proje iNaturalist platformu üzerinden 1 Mart- 15 Ekim 2026 tarihleri arasında Türkiye'de Bioblitz şeklinde gerçekleştirilecek. (Bioblitz: ,belirlenmiş bir yer ve zaman diliminde mümkün olduğunca çok türün kaydedilmesine yönelik ortak bir çabadır.) Temel amacımız mümkün olduğunca doğrulanabilir canlı gözlemini yükleyerek, araştırmacılar ve meraklılar için harika bir arşiv oluşturmaktır. Nitekim gösterdiğim bütün çaba bunun içindir. Hiçbir ticari menfaatim bulunmamaktadır. Projemiz söylediğim gibi 1 Mart tarihinde başlayacak ve 15 Ekim'de sona erecektir. Bu tarihleri seçmemin sebebi canlıların en çok bu aylar içinde aktif olmaları. Yani 6.5 ay boyunca düzenli olarak gözlem yapacağız. Bunun diğer projeden farkı iklimin ve gözlem tarihlerinin birbirleri ile uyumlu seçilmesidir. Projenin kurallarını anlatmadan önce aşağıya iNaturalist'in resmi Youtube hesabının hazırlamış olduğu iNat nasıl kullanılır? adlı videoyu paylaşmak istiyorum. Böylece siteye aşina olmayan arkadaşlar projeye katılmadan önce inceleyebilirler. (Çok basit bir uygulamadır hiç çekinmenize gerek yok)

iNaturalist'te gözlem nasıl yapılır?

Proje kurallarını okumanızı sorun çıkmaması adına şiddetle tavsiye ediyorum

PROJE KURALLARI

-Gözlemlerinizin kayıt altına alınabilmesi için mutlaka projeye katılmalısınız. Aksi takdirde yaptığınız gözlemler kayıt altına alınmayacaktır. Katıl butonuna tıklamanız yeterlidir.

-Gözlemleriniz 1 Mart-15 Ekim arasında ve Türkiye'den yapılmalı. Bu sebeple konumu ve tarihi doğru ve eksiksiz girdiğinizden emin olun. Yanlış tarih ve konum girilen gözlemler projede gözükmez.

-Evcil hayvanlar(kedi,köpek vb.),Ekilmiş bitkiler(Saksı bitkileri vb.),Esaret altındaki hayvanlar(Hayvanat bahçesi veya doğal koruma altındaki canlılar) ve insan gözlemleri geçersizdir. Bu canlılar otomatik olarak kayıt edilmeyecektir. Tüm canlılar doğal ortamında gözlemlenmelidir.

-Yaptığınız gözlemlerde canlılar mümkün olduğunca anlaşılır ve net olmalı. Eğer gözlemlerinizin çoğunluğu anlaşılmayacak düzeydeyse maalesef proje sonunda yapacağımız kontrol sırasında projeden çıkarılacaksınız. Ciddiyeti korumak istiyoruz.

-Proje içerisinde istediğiniz tanımlama yapmakta özgürsünüz. Fakat bilmediğiniz canlılarda tanımlama yapmak bilimsel doğruluğa zarar verebilir. Dolayısıyla buna dikkat etmenizi öneririm.

-Gözlemler yüklenirken ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Normal bir şekilde gözlemleri yükleyeceksiniz. Projede bulunduğunuz ve şartları sağladığınız zaman otomatik olarak projeye kaydedilecek.

Projemizde bazı kategoriler olacak. Ancak bunu kesinlikle yarışma gibi düşünmenizi istemiyorum. Zaten böyle bir durum söz konusu değil. Bunu sadece her şey bittiğinde kimler hangi alanlarda neler yapmış daha rahat görebilmek için yapacağız. Bu kategoriler şunlar olacak:

-Karıncalar (Formicoidea)
-Örümceğimsiler (Arachnida)
-Kuşlar (Aves)
-Sürüngenler (Reptilia)
-Kelebekler ve Güveler (Lepidoptera)
-Amfibiler (Amphibia)

BUNLAR DIŞINDA BİR CANLI YÜKLESENİZ DE ORADA GÖZÜKECEK ARKADAŞLAR. BUNLAR BİZİM İLGİLENDİĞİMİZ ALANLAR OLDUĞU İÇİN EKSTRA BAKMAK İSTERİZ DİYE DÜŞÜNDÜM.

PROJEMİZİN LİNKİ BURADA.KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

------->>>>>> Türkiye Doğa Mücadelesi 2026 Katılım Linki

Gelelim insanları projemize nasıl dahil edeceğimize. Projeye katılan herkes için hazırlamış olduğum Google Drive linkini aşağıya bırakacağım. Bu linkin içerisinde sosyal medya için materyaller bulunmaktadır. Bunları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Veya kendi yöntemleriniz ile insanları davet edebilirsiniz. İçerideki notu okumayı unutmayın. Karınca çiftliğimde @Ares projenin yürütücülerindendir. Kendisine ve bana istediğinizi sorabilirsiniz.

Türkiye Doğa Mücadelesi 2026 Sosyal Medya Materyalleri

Bu projeyi her sene tekrarlamayı düşünüyorum. Yorucu olacak fakat birlikte çok güzel bir arşiv oluşturabileceğiz. Ancak bunu tek başıma yapamam hepimizin taşın altına elini koyması gerek. Mümkün olduğunca doğaseveri projeden haberdar edelim ve katılmalarını sağlayalım. 1 Mart'ta görüşmek üzere. Doğa ile kalın.

Moderatör tarafında düzenlendi:

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Böyle bir etkinlik düzenlediğiniz, bu eksikliği düzeltmeye çalıştığınız, tüm emekleriniz için çok teşekkür ederim. @araneae_macro @Ares :love:

Katılacaklar için şunları da vurgulamak isterim:

Yüklediğiniz gözlemler kendi çektiğiniz fotoğraflar olmalıdır. İnternetten aldığınız görsellerle sahte gözlemler yapmayınız. (Anlarız, gözleminiz kaldırılır ve birkaç kere yaparsanız platformdan yasaklanırsınız.)

Yapay zeka ile sahte gözlemler yapmayınız.(Anlarız, gözleminiz kaldırılır ve birkaç kere yaparsanız platformdan yasaklanabilirsiniz.)

Verilen tarih aralığından önce çekilmiş fotoğrafları bu tarih aralığında yükleyerek hile yapmaya çalışmayınız. (İşe yaramaz.)

Aynı anda birden fazla hesap kullanmayınız. Bu da platformun kurallarına aykırıdır.

Bu bir yarışma değil, kazanan veya ödül yok. Hile yapmaya çalışmak verilerin doğruluğuna, etkinliğe ve platforma zarar verir. Kurallara uyunuz lütfen.

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Böyle bir etkinlik düzenlediğiniz, bu eksikliği düzeltmeye çalıştığınız, tüm emekleriniz için çok teşekkür ederim. @araneae_macro @Ares :love:

Katılacaklar için şunları da vurgulamak isterim:

Yüklediğiniz gözlemler kendi çektiğiniz fotoğraflar olmalıdır. İnternetten aldığınız görsellerle sahte gözlemler yapmayınız. (Anlarız, gözleminiz kaldırılır ve birkaç kere yaparsanız platformdan yasaklanırsınız.)

Yapay zeka ile sahte gözlemler yapmayınız.(Anlarız, gözleminiz kaldırılır ve birkaç kere yaparsanız platformdan yasaklanabilirsiniz.)

Verilen tarih aralığından önce çekilmiş fotoğrafları bu tarih aralığında yükleyerek hile yapmaya çalışmayınız. (İşe yaramaz.)

Aynı anda birden fazla hesap kullanmayınız. Bu da platformun kurallarına aykırıdır.

Bu bir yarışma değil, kazanan veya ödül yok. Hile yapmaya çalışmak verilerin doğruluğuna, etkinliğe ve platforma zarar verir. Kurallara uyunuz lütfen.
Bunları da kurallar kısmına kesin ekleyeceğim. Ayrıca istemeden ig gönderisinde bir grafik bileşeni Türkiye'den bir siyasi partinin sembolüne benzemiş. Bunu hemen düzelttim bilginiz olsun. Kesinlikle bir kasıt yoktur 🫡

Moderatör tarafında düzenlendi:

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
DUYURU!!! 15/01/2026

İyi akşamlar arkadaşlar. Umarım ilgilenenler için projeye davet süreci iyi gidiyordur. Size güzel bir haberle geldim. Bu sene yapacağımız bu etkinlikte her hafta Pazartesi bir adet gözlemi "Haftanın Gözlemi" seçeceğim. İlgiyi arttırmak için güzel olacağını düşünüyorum. Öncelikle bu seçim sürecini ben yapacağım. Ayrıca kullandığınız ekipmanların hiçbir etkisi olmayacak. Fotoğraftan ziyade bulduğunuz canlının kendisi ve nadirlik oranı benim için daha önemli. Bu sayede adaletsizlik olmuş olmaz. Hem zaten tekrar söylemiş olayım bu bir yarışma değil. Haftanın gözlemleri proje sayfasındaki günlük kısmından link şeklinde paylaşılacak.(Bu kısma fotoğraf yüklenmiyor).Burada bulduğunuz canlının türü,yaygın ingilizce adı,kim tarafından gözlemlendiği yer alacak. İlerleyen yıllarda eğer projede kitlemizi büyütebilirsek sadece bu iş için bir Instagram sayfası açacağım. Ancak bizim şimdilik iNaturalist'in günlük bölümü yeterli olacaktır. Sağlıcakla kalın.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bu faydalı ve güzel proje için teşekkürler. Ben de projeye destek için elimden geldiğince gözlemlerimi arttırmaya çalışacağım. Baharın gelişiyle birlikte Türkiye'nin farklı illerinde ve bölgelerinde makro fotoğraf turları yapmayı planlıyorum. Kolektif bir tur düzenlemek için çaba gösteremem fakat bu proje kapsamında katılmak isteyenlerle birlikte belirli bölgelerde gözlem gezileri yapılabilir. Etkinlik başladığında gideceğim yerleri paylaşırım, katılmak isteyen olursa beklerim.

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Bu faydalı ve güzel proje için teşekkürler. Ben de projeye destek için elimden geldiğince gözlemlerimi arttırmaya çalışacağım. Baharın gelişiyle birlikte Türkiye'nin farklı illerinde ve bölgelerinde makro fotoğraf turları yapmayı planlıyorum. Kolektif bir tur düzenlemek için çaba gösteremem fakat bu proje kapsamında katılmak isteyenlerle birlikte belirli bölgelerde gözlem gezileri yapılabilir. Etkinlik başladığında gideceğim yerleri paylaşırım, katılmak isteyen olursa beklerim.
Çok teşekkürler. Bende Sakarya Üniversitesi'nin doğa kulübü ile görüşeceğim. Ayrıca bu sene 3000 civarı gözlem yapmak istiyorum. @PRS.macro

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Gelirim o civarlara, arazi yapabiliriz uyarsa.

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Evet arkadaşlar etkinliğin başlamasına tam 1 ay kaldı.Ne gibi hazırlıklar yaptınız veya etkinlik süresince neler yapmayı planlıyorsunuz?

BlueDaisy

Yumurta
Üye
Evet arkadaşlar etkinliğin başlamasına tam 1 ay kaldı.Ne gibi hazırlıklar yaptınız veya etkinlik süresince neler yapmayı planlıyorsunuz?
Öncelikle bu faydalı ve güzel proje için teşekkürler.Beklentilerim çok düşük ama ben en en azından biraz daha iyi fotoğraflar çekebilmek için biriktirdiğim parayla telefon lensi alacağım.Etkinlik Süresince 1.000 gözlem yapmayı hedefliyorum.proje süresi içinde haritada elimden geldiğince yayılış göstereceğim ve elimden geldiğince farklı türler çekeceğim.2 senedir kamerası bozuk telefon kullanıyordum ve neredeyse hiç fotoğrafım olmadı geri dönüşüm umarım iyi olur.İyi geceler.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
2 yedek hafıza kartı, tripod, yedek batarya aldım kameraya. Üstte de dediğim gibi farklı şehirlerde gözlemler yapmayı planlıyorum. Fakat gözlem sayım fazla olmayacak muhtemelen. Sadece hoşuma giden fotoğrafların gözlemini atıyordum normalde, gözleme değil fotoğrafa dikkat ederdim. Etkinlik sürecinde fotoğraftan daha çok gözleme dikkat edeceğim ama yine de bu ne ölçüde mümkün olur bilmiyorum.

SinanE-Z

Pupa
Üye
(...)"ve insan gözlemleri geçersizdir." Burada kastınız nedir?

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
(...)"ve insan gözlemleri geçersizdir." Burada kastınız nedir?
İnsan gözleminden kasıt insan fotoğraflarını gözlem olarak yüklemek. Örneğin kendi selfieniz, arkadaşınızın fotoğrafı gibi gibi.

Ha ama bu fotoğrafta insan hiç olmaması gerekiyor demek değil. Canlının elde tutulurkenki bir fotoğrafı, gözlemi yapılan canlı ile çekilmiş bir fotoğraf gibi şeyler yasak değil.

SinanE-Z

Pupa
Üye
İnsan gözleminden kasıt insan fotoğraflarını gözlem olarak yüklemek. Örneğin kendi selfieniz, arkadaşınızın fotoğrafı gibi gibi.

Ha ama bu fotoğrafta insan hiç olmaması gerekiyor demek değil. Canlının elde tutulurkenki bir fotoğrafı, gözlemi yapılan canlı ile çekilmiş bir fotoğraf gibi şeyler yasak değil.
Tamamdır teşekkürler, bulduğum canlı illaha daha önce bulunmuş olmamalı mı, birde bulduğum canlıyı mesela kraliçe karınca çektikten sonra almamda sakınca var mı yoksa çekilen her canlı olduğu yerde kalmalı mı?

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
bulduğum canlı illaha daha önce bulunmuş olmamalı mı
Hayır, başkalarının daha önce bulduğu canlıları yüklemenizde hiçbir sorun yok. Ki zaten bulduğunuz çoğu şey muhtemelen gözlemi olan şeyler olacaktır.
birde bulduğum canlıyı mesela kraliçe karınca çektikten sonra almamda sakınca var mı yoksa çekilen her canlı olduğu yerde kalmalı mı?
Bir sakıncası yok. Ama bulduğuz canlıyı gözlem olarak yüklerken konuma bulduğunuz konumu ve tarihe bulduğunuz tarihi girmelisiniz.(Verilerin doğruluğu için)

SinanE-Z

Pupa
Üye
Hayır, başkalarının daha önce bulduğu canlıları yüklemenizde hiçbir sorun yok. Ki zaten bulduğunuz çoğu şey muhtemelen gözlemi olan şeyler olacaktır.

Bir sakıncası yok. Ama bulduğuz canlıyı gözlem olarak yüklerken konuma bulduğunuz konumu ve tarihe bulduğunuz tarihi girmelisiniz.(Verilerin doğruluğu için)
Bu arada yeni bir keşif durumunda ne oluyor?

0959kedi

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu arada yeni bir keşif durumunda ne oluyor?
Yeni keşiften kastınız platformda Dünya genelinde hiç gözlemi yapılmamış bir tür ise o türün ilk iNaturalist gözlemini siz yapmış oluyorsunuz.
Başka yerde gözlemi olan Türkiye'de gözlemi yapılmamış tür ise ilk Türkiye gözlemini siz yapmış oluyorsunuz(Türkiye'de var olduğu bilinmeyen bir tür ise örneği uzmanına gönderebilirsiniz daha iyi olur).
Var olan ama uygulamada olmayan bir tür ise yetkili kişilere(takson küratörleri) bildiriyoruz uygulamaya ekleniyor.
Henüz literatürde olmayan yeni bir tür bulduysanız işin uzmanına örneği gönderiyorsunuz tür literatüre eklenmiş oluyor.

araneae_macro

Majör
Tespit Uzmanı
Üye
Dün bütün gün yayladaydım cevap veremedim.Dönütleriniz için teşekkürler.Arkadaşlar sorularınızı yanıtlamışlar onlarada teşekkür ediyorum.Az bir vakit kaldı.ben 3000'e yakın gözlem yapmayı planlıyorum bu arada :)