Tür tahmini

BerkBey

Yumurta
Üye
Yakın yerlerde olan farklı uçuşlardan topladığım 3 kraliçenin fotoğrafları. Türünün ne olabileceğini merak ettiğim için Tr' de kayda alınan türlerin yapısını araştırdım biraz, birkaç eleme yaptım. Sizinde fikirlerinizi merak ediyorum, paylaşırsanız sevinirim.
Yer:Adana/yüreğir
Boyut:1,6 cm

Bu konuda da major fotoğrafı var. Kraliçeleri bulduğum yerde sadece bu majorlar vardı. (Camponotusa, messor diyende... ne bilim.😅)

Konu 'Messor mu' https://karincaciftligim.com/threads/messor-mu.6675/

Çözüm
İşçili kraliçe

Diğer kraliçeler

İşçisiz kraliçeleri diğer kraliçeden birkaç gün sonra ve 1,5 km civarı uzakta bulmuşum.
İlk tahminimde yanılmışım ama şu an daha çok eminim. Camponotus turkestanicus olabilir hepsi bana göre. turkistanicus henüz Türkiye'de kayıtlı değil, Türkiye'ye komşu ülkelerde kayıtlı. Ama teorik olarak da Türkiye'ye özgü olmalılar, henüz kaydedilmedi sadece. Birisi turkistanicus örneklerini bir mirmekoloğa göndermeli çünkü Türkiye'de doğuda kesinlikle C. turkistanicus var ve muhtemelen Türkiye'de bazı popülasyonlar daha fazla yayılmış durumda...

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
İscileri çıktıktan sonra tahmin veya tespit yapmak daha doğru ve sağlıklı olur. İşçili olanların da, işçilerinin makro çekimleri gerekiyor

Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
1661070612001.png
Bunun Camponotus ligniperda olduğunu düşünüyorum bu açıdan.
1661070650467.png1661070928545.png
Ama bundan pek emin değilim, diğeri ligniperda ama bu daha ince duruyor. İlk attığımın da üst açıdan fotoğrafını çeker misin? Böylece karşılaştırabilirim. Sağ tarafa eklediğim fotoğraftaki gibi bir açı da iyi olur.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
İşçili kraliçe

Diğer kraliçeler

İşçisiz kraliçeleri diğer kraliçeden birkaç gün sonra ve 1,5 km civarı uzakta bulmuşum.
İlk tahminimde yanılmışım ama şu an daha çok eminim. Camponotus turkestanicus olabilir hepsi bana göre. turkistanicus henüz Türkiye'de kayıtlı değil, Türkiye'ye komşu ülkelerde kayıtlı. Ama teorik olarak da Türkiye'ye özgü olmalılar, henüz kaydedilmedi sadece. Birisi turkistanicus örneklerini bir mirmekoloğa göndermeli çünkü Türkiye'de doğuda kesinlikle C. turkistanicus var ve muhtemelen Türkiye'de bazı popülasyonlar daha fazla yayılmış durumda. Sınırımızdaki çoğu ülkede native durumda ve ana yayılım bölgesinden uzak olmasına rağmen Ürdün'de bile doğrulanmamış kayıtları var. Bu da Adana'da olmanıza rağmen hala mümkün kılıyor. Diyeceklerim bu kadar, aksini iddia eden varsa tartışırız. turkestanicus'un birçok renk varyantının olduğunu da unutmayın.

Çözüm

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu benim yapabileceğim birşey mi? Yani bir mirmekoloğa ulaşabilir miyim?
Trakya Üniversitesinde Celal Hoca veya Kadri Hoca'ya ulaşmanızı öneririm. Camponotus cinsi Celal Hoca'nın uzmanlık alanında olduğu için ilk olarak ona ulaşmayı deneyin. Bıraktığım linklerden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz;

BerkBey

Yumurta
Üye
Hepsi ligniperda gibi duruyor.
İscileri çıktıktan sonra tahmin veya tespit yapmak daha doğru ve sağlıklı olur. İşçili olanların da, işçilerinin makro çekimleri gerekiyor
İlk tahminimde yanılmışım ama şu an eminim. Camponotus turkestanicus hepsi bana göre. turkistanicus henüz Türkiye'de kayıtlı değil, Türkiye'ye komşu ülkelerde kayıtlı. Ama teorik olarak da Türkiye'ye özgü olmalılar, henüz kaydedilmedi sadece. Birisi turkistanicus örneklerini bir mirmekoloğa göndermeli çünkü Türkiye'de doğuda kesinlikle C. turkistanicus var ve muhtemelen Türkiye'de bazı popülasyonlar daha fazla yayılmış durumda. Sınırımızdaki çoğu ülkede native durumda ve ana yayılım bölgesinden uzak olmasına rağmen Ürdün'de bile doğrulanmamış kayıtları var. Bu da Adana'da olmanıza rağmen hala mümkün kılıyor. Diyeceklerim bu kadar, aksini iddia eden varsa tartışırız. turkestanicus'un birçok renk varyantının olduğunu da unutmayın.
Cevap yazan herkese teşekkür ederim.

Trakya Üniversitesinde Celal Hoca veya Kadri Hoca'ya ulaşmanızı öneririm. Camponotus cinsi Celal Hoca'nın uzmanlık alanında olduğu için ilk olarak ona ulaşmayı deneyin. Bıraktığım linklerden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz;
Şuan ev dışındayım, sabit bir yere geçince ulaşmaya çalışacağım.

BerkBey

Yumurta
Üye
Camponotuslar bugün üniversiteye ulaştı, ilk tür tahminleri söylendi.

Kısaca kargo sürecini özetleyeyim; pazartesi akşamüstü kargoyu verdim, bugün öğlen sıraları sağlam bir şekilde ulaştı. Yurtiçi Kargo yine şaşırtmadı, hem hızlı hem güvenilir😁 .

Burayada bugün Celal Hoca'nın yolladığı maili bırakıyorum. Son durum bu şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 17890

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Camponotuslar bugün üniversiteye ulaştı, ilk tür tahminleri söylendi.

Kısaca kargo sürecini özetleyeyim; pazartesi akşamüstü kargoyu verdim, bugün öğlen sıraları sağlam bir şekilde ulaştı. Yurtiçi Kargo yine şaşırtmadı, hem hızlı hem güvenilir😁 .

Burayada bugün Celal Hoca'nın yolladığı maili bırakıyorum. Son durum bu şekilde.
Ekli dosyayı görüntüle 17890
Hadi bakalım umarım güzel bir sonuç alınır. Bu arada görseli yeniler misiniz? Görünmüyor.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye

BerkBey

Yumurta
Üye
Teşekkürler, uzaktan bu fotoğraflarla bana en yakını turkestanicus gibi gelmişti. Fakat hocamız doğru olan tespiti yapacaktır. Tür konusunda yanıldığım için kusura bakmayın.
Kusuru bir kenara bırakın aksine çok teşekkür ederim. Sizin öneriniz sayesinde bu işe giriştim. Benim için zevkli ve heyecanlı bir işti. Umarım siz ve konuyu takip eden herkes zevk almıştır.