Tüpün kenarındaki toprağı kazma sebepleri nedir?

HalilSezai

Larva
Üye
Arkadaşlar, Tuğkan abinin birkaç ay önce çöl karıncalarına yapmış olduğu bir formikaryum vardı. Tüpü toprağın altına gömmüştü. Ben de ona benzer bir formikaryum yaptım, tabii ki Tuğkan abininki gibi değil. Tam olarak fotoğrafını paylaşacağım. Benim sorunum, karıncaları toprağın altına koyunca tüpte nem olmuş, damla damla olmuş. Tüpleri ve tüpün hemen kenarında bir yeri kazmaya başladılar. Yeni yaşam alanı mı arıyorlar, yoksa öylesine mi? Bir değil, iki değil, bayağı bir işçi bu işle uğraşıyor.

Ekli dosyalar

• IMG_20250829_142845.jpg
    IMG_20250829_142845.jpg
    47.8 KB · Görüntüleme: 19

Hasancık

Majör
Üye
Arkadaşlar, Tuğkan abinin birkaç ay önce çöl karıncalarına yapmış olduğu bir formikaryum vardı. Tüpü toprağın altına gömmüştü. Ben de ona benzer bir formikaryum yaptım, tabii ki Tuğkan abininki gibi değil. Tam olarak fotoğrafını paylaşacağım. Benim sorunum, karıncaları toprağın altına koyunca tüpte nem olmuş, damla damla olmuş. Tüpleri ve tüpün hemen kenarında bir yeri kazmaya başladılar. Yeni yaşam alanı mı arıyorlar, yoksa öylesine mi? Bir değil, iki değil, bayağı bir işçi bu işle uğraşıyor.
Cataglyphis besliyorsanız, toprak değil, kuma ihtiyacınız var.

HalilSezai

Larva
Üye
Merhaba, karıncanın türünü de yazar mısınız?
Messor. Ayrıca sanki birbiriyle yarisiyormuş gibi bir grup sağı diğer grup solu kazıyor çok derin olmadığı içinde sağa sola kaziyolar toprakta sert olmadığı için çökme yaşanıyor

HalilSezai

Larva
Üye
Merhabalar, toprağı kaldırın; koloniyi normal bir test tüpünde veya formikaryumda besleyin. Messor cinsi çöl karıncası değildir.
Güzel abim bende biliyorum çöl karıncası olmadığını sadece doğal ortam gibi toprakta avlansinlar yaşasinlar diye yaptım. Benim sorum tüpün içinde nem oluşmuş ondan dolayı mi kaziyorlar ?

emre9293

Majör
Üye
Yok hocam messor

Yani tüpteki nemden değil diyorsunuz.
Çöl kumu çöktüğü ve kazılmadığı için cataglyphis de sorun çıkmıyor messor apayrı cins.

Güzel abim bende biliyorum çöl karıncası olmadığını sadece doğal ortam gibi toprakta avlansinlar yaşasinlar diye yaptım. Benim sorum tüpün içinde nem oluşmuş ondan dolayı mi kaziyorlar ?
Nem kazmalarını kolaylaştırır ama doğrudan nemin etkisi yok messor toprağa alışkın bir cins içgüdüsel olarak kazıyor.

HalilSezai

Larva
Üye
Çöl kumu çöktüğü ve kazılmadığı için cataglyphis de sorun çıkmıyor messor apayrı cins.

Nem kazmalarını kolaylaştırır ama doğrudan nemin etkisi yok messor toprağa alışkın bir cins içgüdüsel olarak kazıyor.
Hayır kanka Tuğkan abinin o videosunu izlediysen kumun içine gömmüştü tüpü benim tüpümde ise küçük küçük yuvarlak nemcikler oluşmuş bende düşündüm herhalde bu islakliktan rahatsız oldular bundan dolayı kaziyorlar yeni yuva arayişi yoksa normal kazmalarina bişey demiyorum.

Hocam karıncalar sandığınızdan daha zeki az toprağı tek tarafa toplayıp öyle bile kazabilir yinede siz bilirsiniz.
Yok onu deneyimledim diğer iki kolonimde messor onlarda tüpe bağlı küçük kaplarda ama onlarda az toprak var kazmiyolar.

emre9293

Majör
Üye
Hayır kanka Tuğkan abinin o videosunu izlediysen kumun içine gömmüştü tüpü benim tüpümde ise küçük küçük yuvarlak nemcikler oluşmuş bende düşündüm herhalde bu islakliktan rahatsız oldular bundan dolayı kaziyorlar yeni yuva arayişi yoksa normal kazmalarina bişey demiyorum.
Tuğkan abinin messor cinsine böyle bir sistem yaptığını görmedim apayrı cinsler apayrı substratlar.

emre9293

Majör
Üye

Yok onu deneyimledim diğer iki kolonimde messor onlarda tüpe bağlı küçük kaplarda ama onlarda az toprak var kazmiyolar.
Tecrübe ettiyseniz sıkıntı yok azaltın siz bilirsiniz.

Yok kanka çöl karıncasına yapmıştı kumlu bir sistemdi.
Videoyu bende biliyorum sizdeki cins ile cataglyphis apayrı cinsler tuğkan abinin messorlara yaptığı sistem ile cataglyphis için yaptığı sistem farklı.

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye
İlk olarak arkadaşlar izah etmiş olsa da ben yeniden söyleyeyim. Messorlar doğada genelde daha kurak topraklarda yaşarlar ve bu yüzden nemi sevmezler ayrıca toprağa yuva yapmak doğalarında olduğu için ve tüpleri de fazla nemli olduğu için toprağa geçme eyleminde bulunmuşlar. Gözlemlediğime göre toprak çok çok kalın ve havalandırma o kadar da iyi değil bu yüzden toprağı tamamen kaldırmanızı ve o kapak yerine bariyer ile birlikte kapaksız kullanmanızı şiddetle öneriyorum, zaten messorlar iyi tırmanıcılar olmadıkları için bariyeri aşamayacaklardır.