Teşekkür ederim iyi giderse muhtemelen benim ilk işçim de sizinki gibi bir süre çıkar o zaman.
Merhabalar hocamMerhabalar tekrardan.
2-3 haftalık iş kovalamacasından sonra sonunda bir işe girdim. Maalesef yine doğal gaz tesisatı işi. Aslında seviyorum; sürekli aynı yerde durmaktan çok sıkılan bir insanım. Fabrika ya da kapalı alanlarda çalışmak hiç benlik değil, aşırı bunalıyorum. Bir yerde 3 günü aşkın çalışınca bile sıkılmaya başlıyorum. Tabii çoğu insan böyledir ama ben bunu kıracak kadar iradeye sahip değilim.
O yüzden yine geçen sene de yaptığım, hatta çocukluğumdan beri yaz tatillerinde çalıştığım mesleği tercih ettim. Hayırlısı diyelim. Çok da ileriyi düşünmeye gerek yok.
Anlayacağınız, günlük güncellemelerini bazen aksatabilirim. İşten gelince gerçekten çok yoruluyorum ve hiçbir şey yapasım gelmiyor.
Neyse, çok konuştum. Bu haftaki güncellemelere geçelim.
Messor Kolonim
Ekli dosyayı görüntüle 84486Ekli dosyayı görüntüle 84487Ekli dosyayı görüntüle 84488
Ekli dosyayı görüntüle 84489
Sonunda beklediğim işçi patlaması gerçekleşti ve şu an yaklaşık 25 işçimiz var.
İlk nesil işçilerin tamamını kaybettik. Toplamda 7-10 civarı kayıp oldu ama bunu tamamen doğal nanitic ölümleri olarak görüyorum.
Yumurta, larva ve pupaları sayamıyorum ama iki büyük yumurta kümesi ile birlikte bolca larva ve pupa mevcut.
Bir de daha önce iri media dediğim işçi sanırım gerçekten major olabilir. Yanında normal bir media var ve boyut farkı oldukça belirgin. Belki yine iri bir media da olabilir ama major olma ihtimali bana daha yüksek geliyor. Ayrıca 2 ya da 3 tane daha major/media pupası da var. Koloni bu nüfustayken bu kadar büyük işçilere yatırım yapmaları gerçekten hoşuma gitti.
İkinci nesil ve sonrasında çıkan işçilerde belirgin şekilde kahverengi-kızıl tonlar var. Başta yeni çıktıkları için öyle olduklarını düşündüm ama major işçi bir haftadan uzun süre önce çıkmasına rağmen hâlâ aynı renkte. O yüzden sanırım doğal renkleri bu. Gerçi kraliçe tamamen siyah, o yüzden kafam biraz karışık.
Bir de koloniyi yeni bir tüpe transfer ettim. Eski tüp bayağı küflenmişti. Transfer sorunsuz geçti fakat eski tüpteki tohumları almıyorlardı. Ben de biraz manuel müdahale ettim. Yaklaşık 5 işçiyi kürdan yardımıyla outworlde aktardım, ardından tüpte kalan bütün tohumları döküp yerlerine yeni karma tohum koydum.
Genel olarak gelişimleri gerçekten çok sağlıklı ve hızlı ilerliyor.
Camponotus Kolonim
Ekli dosyayı görüntüle 84490Ekli dosyayı görüntüle 84491
Herkes Camponotus için çok yavaş tür diyor ama bence sadece tek kraliçelik kuruluş döneminde öyle. Şu an hem yumurta paketi hem bolca larva var. Bu gidişle 1-2 aya, hatta belki kış uykusuna kadar 50 işçiyi görürüz. Bakalım.
Şu an toplam 6 işçimiz var. İki günde bir şekerli su vermeye çalışıyorum.
Geçen kontrolde yaptığım bir hatayı da fark ettim. Outworlde bağladıktan sonra bir işçi pupalardan birini dışarı taşımıştı. İlk başta yolunu şaşırdı sanmıştım ama araştırınca sebebini öğrendim. Outworlde damlattığım şekerli su ortamın nemini artırmış ve işçiler de bu yüzden yavruları dışarı taşımış.
Aslında çok büyük bir problem değil ama ben koloninin tüp içinde kalmasını istiyorum. Sürekli outworlde taşımaları da pek hoşuma gitmedi. Bundan sonra şekerli suyu kulak temizleme çubuğuyla vermeyi planlıyorum.
Protein olarak dubia verdim. Klasik Camponotus davranışı... İlk 2-3 saat hiç ilgilenmediler, sonra bir anda hepsi dubianın üzerine üşüştü.
Dubiaları mümkün olduğunca yarı canlı vermeye çalışıyorum. Tamamen öldürmüyorum, sadece ezip yürüyemeyecek hâle getiriyorum. Biraz mücadele etsinler istiyorum. Sonuçta ben leşçi değil, avcı bir koloni izlemek istiyorum. İşçi sayısı biraz daha arttığında bu sefer küçük bir dubiayı tamamen canlı vermeyi düşünüyorum. Bakalım nasıl tepki verecekler.
Formica Kolonim
Ekli dosyayı görüntüle 84492Ekli dosyayı görüntüle 84493
Artık Formica kontrollerini cuma yerine çarşamba yapıyorum.
İşçilerin büyük kısmı çıktı. Birkaç pupa daha kaldı, onun dışında larva kalmamış. Sadece yaklaşık 15-20 yumurtalık bir yumurta paketi var.
Açıkçası tek kraliçelik dönemde çok daha hızlı gelişeceklerini düşünüyordum ama beklediğim kadar büyük bir patlama olmadı. Yine de gelişimleri gayet güzel.
Messorların tahtını sarsabileceklerini sanmıyorum. Onlar şimdilik hız konusunda açık ara öndeler.
Cataglyphis Kolonim
(Görsel Eklemeyeceğim Allahın Belaları İçin)
Geldik başımın belasina...
Gerçekten neyi yanlış yaptığımı artık ben de bilmiyorum.
Önlerine dubia koyuyorum, yemiyorlar. Abi dubia bu. Hayatınız boyunca bulabileceğiniz en kaliteli proteinlerden biri. Normalde parçalayıp götürmeniz lazım ama yok, yine ilgilenmiyorlar. Ben de alıp Messorlara verdim. Geriye hiçbir şey kalmadı zaten.
En azından şekerli su içiyorlar, ona da şükür.
"Yumurta ne durumda?" diye soracak olursanız... Ben de bilmiyorum. Ya hiç yumurtlamadı ya da gerçekten gözümden kaçıyor ama sanmıyorum. Büyük ihtimalle ortada yumurta yok.
Günün çoğunu outworldde boş boş dolaşarak ve rastgele yerleri kazarak geçiriyorlar.
"Acaba tüpte mi sorun var?" dedim. Yeni bir tüp hazırladım. İçine neredeyse hiç su koymadım, sadece çok küçük bir su haznesi bıraktım. Oraya da girip çıkıyorlar ama yine aynı. Yumurta yok.
Ne kadar inatçılarsa ben de o kadar inatçıyım. Sizden yumurta alacağım oğlum, er ya da geç alacağım.
Aklımda güzel bir setup var. Önce onu deneyeceğim. O da işe yaramazsa... "Sahiplendiririm ya da salarım." diyeceğimi mi sandınız?
Hayır.
Olmazsa tekrar denerim. Yine olmazsa bir daha denerim. Gerekirse sonsuza kadar denerim. Bir gün mutlaka başaracağım.
Kendilerini benim kadar inatçı sanıyorlar ama yanılıyorlar. Görecekler... Elbet görecekler.
Tetramorium Kolonim
Ekli dosyayı görüntüle 84494Ekli dosyayı görüntüle 84495
"Olmasa da olur." diyordum ama son zamanlarda nedense bu koloniye de ısındım.
Şaka bir yana, hâlâ ilk işçiyi çıkaramadılar. Böyle küçücük bir beden için neden bu kadar uzun sürdüğünü gerçekten anlamıyorum.
Bu kontrolde yeni yeni kahverengileşmeye başlayan pupalar gördüm. Açıkçası yumurta paketi ve birkaç işçi görmeyi bekliyordum ama olmadı.
Çok da problem değil. Gelecek hafta büyük ihtimalle ilk işçileri görmüş oluruz.
Durumlar şimdilik böyle dostlar.
Biraz fazla samimi yazmış olabilirim. İşten gelince kafam çok yerinde olmuyor. Okuyorum okuyorum bana normal geliyor. Forum diliyle birebir örtüşmediğini biliyorum ama değiştirmeye de uğraşmayacağım.
Zaten işten sonra kendime ayırabildiğim birkaç saat kalıyor. O zamanı da yazdıklarımı tekrar tekrar değiştirerek harcamak istemiyorum.
Gelecek haftaya görüşmek üzere.
İlk yıl yatırmak zorunlu değil ama 2. yıldan itibaren mutlaka yatırmak gerekiyormuş. Kış uykusu süresi 1 veya 2 ay olarak yapılabiliyor.Merhabalar hocam
Camponotus karıncalarda kış uykusu olmuyor diye biliyorum siz yapcak mısınız acaba bende yeni başladımda bu türe. Beni aydınlatırsanız teşekkür ederim.
karincaciftligim.com
Teşekkür ederim hocam.İlk yıl yatırmak zorunlu değil ama 2. yıldan itibaren mutlaka yatırmak gerekiyormuş. Kış uykusu süresi 1 veya 2 ay olarak yapılabiliyor.
Buradan daha detaylı bakabilirsiniz:
Camponotus Sanctus Bakım Rehberi
Camponotus Sanctus Alt familya: Formicinae | Alt cins: Tanaemyrmex Bölge : G.Afrika, Afganistan, Yunanistan, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, İran, İsrail ve Türkiye Bakım Seviyesi Claustral Koloni Multi Queen Asker Majör Uçuş Kış Uykusu A Sınıf Olumlu 10.000+ Monogoni - TK...karincaciftligim.com