Titreşim ile stres

pegasuZX

Brachypterous
Üye
Dostlar, ışığa alıştırdığım kolonilerde gözlemlediğim bir şeyi soracağım. Işığa alışan kolonilerim, titreşime karşı daha duyarlı oldular. Ufacık titreşim bile strese sokuyor. En garibime giden şey, titreşim Formica gibi bir koloniyi strese sokmazken Messor'ları sokuyor. Ve şu an en strese giren kolonilerin Messor. Ne düşünüyorsunuz?

anakin

Phragmotic
Üye
Dostlar, ışığa alıştırdığım kolonilerde gözlemlediğim bir şeyi soracağım. Işığa alışan kolonilerim, titreşime karşı daha duyarlı oldular. Ufacık titreşim bile strese sokuyor. En garibime giden şey, titreşim Formica gibi bir koloniyi strese sokmazken Messor'ları sokuyor. Ve şu an en strese giren kolonilerin Messor. Ne düşünüyorsunuz?
Bende de tıpatıp aynı durum var hocam. Acaba neden?

Sanlidiyarlar

Larva
Üye
Benim çalışma masam üzerinde üç messor kolonim var. Işık gören bölümler olsun olmasın. İkiside mevcut. Yuvaları karanlıkta. Ama Masaya sert bir temasta. Bu bardak koymak bile olabilir. Bir bakıyorum teyakkuzdalar. Birileri yavruları almış bir yere taşıyor. Outwolrd ya da besleme alanları hemen ablukaya alınmış... Yine delirdi bunlar yorumu ile işime geri dönüyorum... Bunları engellemenin pek yolu yok. Isı düşükken sakinliyorlar ama ondada gelişim durumları ciddi düşüyor.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Işık ve titreşim, yuva açılma iç güdüsünün tetikleyicileridir. Işık açıldıktan sonra birkaç dakika içerisinde normal hallerine dönerler ancak titreşim olduğu zaman ışık+titreşim kombinasyonu iç güdüyü tetikler ve ekstra hassasiyet varmış gibi durabilir veya olabilir. Benim yorumum bu şekilde.

anakin

Phragmotic
Üye
Işık ve titreşim, yuva açılma iç güdüsünün tetikleyicileridir. Işık açıldıktan sonra birkaç dakika içerisinde normal hallerine dönerler ancak titreşim olduğu zaman ışık+titreşim kombinasyonu iç güdüyü tetikler ve ekstra hassasiyet varmış gibi durabilir veya olabilir. Benim yorumum bu şekilde.
Sizce üstünü kapatmalı mıyım yoksa bir zarar gelir mi?

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bence kapatmayın, sadece titreşimi gözetin.