Test tüpü chia filizlenmesi

TanerKaraca

Larva
Üye
Hocalarım merhaba. Messor kolonime deneme amaçlı chia tohumu vereli yaklaşık 4-5 gün oldu. İşçiler tohumların bir kısmını tüketip posasını outworld’e çöp olarak çıkartmışlar. Ancak pamuk kısmına çok yakın bıraktıkları 4-5 tane tohum nemden dolayı patlamış ve filizlenmiş.

Normalde bu tohumları kendilerinin çöp olarak dışarı atması gerektiğini biliyorum ama süreç ilerledikten sonra bir küf veya zehirlenme durumu yaşanmasından tedirginim. Bu konuda tecrübeli hocalarımdan destek bekliyorum.

Kafamda çözüm olarak; filizlenen kısma ışık tutup tüp içerisinde ufak bir yer değişikliği yaptırarak tohumları uzağa taşımalarını sağlamayı düşündüm. Sizce bu fikir işe yarar mı, yoksa koloniyi boş yere strese mi sokmuş olurum? Desteklerinizi bekliyorum 🙏🏼

Ekli dosyalar

• IMG_2017.jpeg
    IMG_2017.jpeg
    106.3 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_2014.jpeg
    IMG_2014.jpeg
    51.7 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_2015.jpeg
    IMG_2015.jpeg
    47.4 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_2016.jpeg
    IMG_2016.jpeg
    53.1 KB · Görüntüleme: 15

Mustafaf

Majör
Üye
Acil transfer şart. Koloni strese girer fakat sorun olmaz. Transferden sonra 4-5 gün kendi hâllerine bırakırsanız hiçbir sorun olmaz.

Bir de Messorlarda bu filizlenmeleri önlemek için pamuk yerine alternatifler kullanılabilir ama %100 sonuç vermez, yine filizlenebilir. Ya da benim de kullandığım tüp çoğaltıcı sistemi kullanılabilir. Tüp çoğaltıcının o bağlanan kısmı kuru olduğu için tohumlar oraya taşınır

TanerKaraca

Larva
Üye
Moderasyon ekibinden özür dilerim. Yanlış konu başlığında açtığımı fark ettim, bu başlığa geçiş yaptım. Yanlış olan paylaşımı da kaldıramadım onay beklediği için.

Bir de Messorlarda bu filizlenmeleri önlemek için pamuk yerine alternatifler kullanılabilir ama %100 sonuç vermez, yine filizlenebilir.
Hocam konudan bağımsız ama chiayı kırıp versem filiz verme olayı yaşanır mı yine de?

ahmet55

Nanitik
Üye
Hocam ikili test tüpü çoğaltıcı kullanıp bir test tüpüne su koymayıp biraz tohum koyarsanız tohumları muhtemelen oraya depolarlar. Böylece filizlenme olmaz.
(Transfer yaptıktan sonra uygulayın)

TanerKaraca

Larva
Üye
Hocam ikili test tüpü aparatı kullanıp bir test tüpüne su koymayıp biraz tohum koyarsanız tohumları muhtemelen oraya depolarlar. Böylece filizlenme olmaz.
(Transfer yaptıktan sonra uygulayın)
20 işçiyken denemiştim hocam sayıları az diye çok tercih etmemişlerdi iptal etmiştim. Akvaryum sistemi kurma arefesindeyim şu anda. Ayırıcıyı transfer sonrası bağlayacağım. Akvaryum içerisine de aynı şekilde kuma gömme olarak bırakırım gibi duruyor.

ali8181

Media
Üye
Hocalarım merhaba. Messor kolonime deneme amaçlı chia tohumu vereli yaklaşık 4-5 gün oldu. İşçiler tohumların bir kısmını tüketip posasını outworld’e çöp olarak çıkartmışlar. Ancak pamuk kısmına çok yakın bıraktıkları 4-5 tane tohum nemden dolayı patlamış ve filizlenmiş.

Normalde bu tohumları kendilerinin çöp olarak dışarı atması gerektiğini biliyorum ama süreç ilerledikten sonra bir küf veya zehirlenme durumu yaşanmasından tedirginim. Bu konuda tecrübeli hocalarımdan destek bekliyorum.

Kafamda çözüm olarak; filizlenen kısma ışık tutup tüp içerisinde ufak bir yer değişikliği yaptırarak tohumları uzağa taşımalarını sağlamayı düşündüm. Sizce bu fikir işe yarar mı, yoksa koloniyi boş yere strese mi sokmuş olurum? Desteklerinizi bekliyorum 🙏🏼
Yeni bir tüpe aktarman yeter bir daha vereceksen senin de dediğin gibi kırıp vermelisin. Bahsettiğin ışık tutma mezusunu da yapma bitkiyi daha hızlı büyütürsün hem de strese girerler.

ahmet55

Nanitik
Üye
Yeni bir tüpe aktarman yeter bir daha vereceksen senin de dediğin gibi kırıp vermelisin. Bahsettiğin ışık tutma mezusunu da yapma bitkiyi daha hızlı büyütürsün hem de strese girerler.
Bu şekilde yine filizlenme şansı var riske atmaya gerek yok bence.

ahmet55

Nanitik
Üye
Yani yine tek tüp kullanmak.