Test tüplerinde odacık yapmanın mantığı

Hürkan

Larva
Üye
Herkese iyi hobiler, arkadaşlar. Bugün YouTube'da gezinirken bir videoya denk geldim. Favori cinslerimden Crematogaster karıncalarının olduğu bir videoydu. Videodaki koloninin sahibi arkadaşım, test tüpünün içini, fotoğrafta görebileceğiniz gibi, mantarla oda oda ayırmış. Neden yapıldığıyla ilgili fikrim olmadığı için hobide tecrübeli arkadaşlarımla bilgi alışverişi yapabileceğimizi, böylece benim gibi bilmeyen arkadaşların da bilgi sahibi olabileceğini düşündüm. Tekrardan iyi hobiler.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-06-13 155039.png
    Ekran görüntüsü 2025-06-13 155039.png
    422.4 KB · Görüntüleme: 31

Karınca309

Larva
Üye
Merhaba fotoğrafta pek net göremiyorum ancak şu sol taraftaki mantarın üstü kapalı ise daha küçük alan oluşturup stres seviyesini en aza indirmekten ama açık ise net değil ama görünüş için veya nemi tutması için yapılmış olabilir sizede iyi hobiler

Mustafaf

Media
Üye
Hocam bunu başka türde yaptıklarını hiç görmedim, Crematogaster sp. için yapılan bir kurulum sanırsam.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Hocam bunu başka türde yaptıklarını hiç görmedim, Crematogaster sp. için yapılan bir kurulum sanırsam.
Aynı yapılar Formica, Camponotus ve sizin de belirttiğiniz gibi Crematogaster türleri için de kullanılıyor. Mantığı sanırım ağaç içine veya ağaç kabuğuna yerleşmeyi seven türlerin içgüdülerini taklit etmek. Ama dediğim gibi, tam olarak neden böyle yapıldığını bilmiyorum.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Doğayı taklit etme fikrinden türetilmiş bir eylemden ibaret. Başka bir sebebi varsa da bilemiyorum.

Hürkan

Larva
Üye
Merhaba fotoğrafta pek net göremiyorum ancak şu sol taraftaki mantarın üstü kapalı ise daha küçük alan oluşturup stres seviyesini en aza indirmekten ama açık ise net değil ama görünüş için veya nemi tutması için yapılmış olabilir sizede iyi hobiler
tüpü 2 adet mantar tıpa ile 3 farklı böyleye ayırmış mantar tıpalarda boşluk var karıncaların geçebilmesi için