Merhabalar
@MehmetÖzkan
Dışarıdaki yoğun iş tempomdan dolayı ancak yeni fırsat bulabildim. Messor cinsinde yaklaşık 4 kolonim var. Deneyimlerimi şu şekilde paylaşabilirim:
Bu cinste polimorfizm, Camponotus kadar belirgin şekilde gözle görülebiliyor. Tek farkı ise gelişim hızının Camponotus'a kıyasla yaklaşık 2 kat daha hızlı olması diyebiliriz. Canlı yemlere, şu an 20-30 işçili olmalarına rağmen, agresif bir tavır veya görsel bir şölen sergilediklerini açıkçası gözlemlemedim. Şekerli suyu sevdiklerini söyleyebilirim; en azından elimdeki kolonilerde yaptığım gözlemler bu yönde. Ayrıca Messor türlerinde tohumun beslenmede çok büyük bir yer tuttuğunu fark ettim. Aynı yerden topladığım iki kraliçeden birine tohum, canlı yem ve şekerli su verdim. Diğerine ise sadece canlı yem ve şekerli su verdim; yani tek fark tohumdu. Tohum verdiğim koloni yaklaşık 30 işçiye ulaştı ve oldukça fazla pupası var. Tohum vermediğim koloni ise yaklaşık 2-3 ay geçmesine rağmen henüz 10 işçiye bile ulaşamadı. Etrafımdan duyduğum bazı gözlemlere göre Messor kolonileri bazen canlı yeme ilgi göstermeyebiliyor. Bunun tamamen kraliçenin ve koloninin yapısına bağlı olarak değişebileceğini düşünüyorum. Ancak en sağlıklı yöntem, tohum verirken yanında canlı yem ve şekerli su desteğini de sürdürmektir. Işığa karşı oldukça duyarlılar. Bu yüzden hem ışığa hem de sarsıntıya dikkat edilmelidir. Birçok arkadaşım ilk major işçisini 50-70 işçi civarında aldı. Bu da yaklaşık 5-6 ay sürdü. Camponotus'ta ise aynı sayıya ulaşmak neredeyse 1 yıl 1 ay sürdü. Aradaki gelişim farkını siz düşünün. (Camponotus kolonilerime düzenli olarak Dubia ve ısıtıcı desteği vermeme rağmen fark bu şekilde.) Ayrıca Messor cinsinde bazı türlerde multiqueen yapı görülebiliyor. Ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Bunun için iki adet multiqueen yapıya yatkın kraliçe bulmanız gerekir ve bunun önceden tespit edilmesi neredeyse imkânsızdır; tamamen şansa bağlıdır. Başlangıçta kraliçeler anlaşabilir ve birlikte koloni kurmayı kabul edebilirler. Ancak bu, kesin olarak multiqueen olacakları anlamına gelmez. İlk işçiler çıktıktan bir süre sonra koloni iç savaşa sürüklenebilir ve daha güçsüz olan kraliçe öldürülebilir. Bu süreçte iki kraliçe de ciddi hasar alabilir ve koloni tamamen kaybedilebilir. Bu yüzden multiqueen denemeyi düşünüyorsanız beklentinizi çok yüksek tutmamanızı öneririm. Yine de kesinlikle olmaz diyemem. Bir arkadaşımın 13 Messor multiqueen denemesinden biri başarılı oldu ve koloni yaklaşık 500 işçiye ulaştı. Yani ihtimal düşük olsa da imkânsız değildir. Deneyecekseniz riskleri göz önünde bulundurmanızda fayda var. Messor cinsi tüpü oldukça fazla kirleten ve leke bırakan bir cins. Büyük ihtimalle dışkıları veya başka salgıları nedeniyle bu lekeler oluşuyor; net bir bilgim yok. Bu yüzden tüpte oluşan lekeleri çok kafaya takmamanızı tavsiye ederim. Eğer kraliçeyi sonbaharda bulduysanız diyapoza sokmanız gerekir. Bu süreç yaklaşık 2-3 ay sürebilir, hatta bana göre 4-5 ay olması daha sağlıklıdır. Aksi takdirde kraliçe yumurtlamayabilir. Gözlemlediğim kadarıyla birçok Messor kraliçesi bulunduğunda uzun süre yumurtlamıyor, ancak diyapozdan çıktıktan sonra yumurtlamaya başlıyor. Bu konuda ayrıca
@el4nce'nin rehberine göz atarak diyapoz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Artık "kış uykusu" yerine "diyapoz" terimini kullanmayı tercih ediyorum. Genel olarak Messor cinsi; Camponotus'a benzeyen, ancak hasatçı yapıda olan ve gelişimi daha hızlı ilerleyen bir cinstir. Tohum olarak Chia tohumunu sevdiklerini duydum. Doğruluğunu kendi kolonilerinizde gözlemleyebilirsiniz. Eğer muhabbet kuşu karma yemi verecekseniz, tohumları çay kaşığının arkasıyla hafifçe kırarak verin. Toz hâline getirmeyin; sadece dış kabuğu çatlasın. Bu sayede işçiler tohumu ekmeğe dönüştürmek için daha az enerji harcamış olacaktır. Şimdilik aklımdaki deneyim ve gözlemlerim bu kadar. Sorunuz olursa çekinmeden danışabilirsiniz.
İyi geceler, keyifli hobiler dilerim.
@İlyas16 Hobidaşım, Camponotuslara ilgi duyman ve bu alanda ilerlemen beni açıkçası mutlu etti. Konu dışı olacak ama bunu konu sahibine de bir tavsiye olarak bırakmak istiyorum.
İlk olarak, 20-30 işçiye kadar olan Camponotus kolonilerinde 5x5 cm'lik bir outworldde çoğu zaman tek bir işçi bile göremeyebilirsiniz
. Çok cesur bir cins değiller, ancak bu boyuttaki bir outworld yine de yeterli oluyor. Formikaryum estetik açıdan güzel ve görsel bir şölen sunsa da, verimlilik açısından test tüpü her zaman çok daha başarılıdır. Ben, yaklaşık 100 işçili kolonimi 20x20 cm boyutlarında küçük, akvaryum benzeri bir outworlde taşıdım. Zemine silis kum serip birkaç dekor ekledim. Test tüplerini kuma gömmeden doğrudan üzerine yerleştirdim ve bu kurulumun fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 50-60 işçiden sonra ise bu arkadaşlar adeta sapıtıyor. Sürekli tüpün dışında dolaşmaya ve oldukça aktif davranmaya başlıyorlar. Bu yüzden koloni büyüdükçe aktivite seviyelerinin ciddi şekilde arttığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunun dışında, formikaryum hijyen kontrolü ve gerektiğinde müdahale edebilme açısından bence oldukça dezavantajlıdır. Bu nedenle benim birinci tercihim her zaman test tüpü olmuştur. Camponotus kolonilerinde yaklaşık 30-40 işçiye kadar mika outworld kullanabilirsiniz. Hem pratik hem de oldukça verimli bir çözüm olduğunu düşünüyorum.