Tek Tip Protein Sorun Yaratır mı?

İlyas16

Yumurta
Üye
Dostlar merhaba, ilk defa canlı yem üretimi yapacağım için birkaç sorum var. Normalde un kurdu ile başlayacaktım fakat fazla yağlı bir besin olduğu için vazgeçtim ve tartara almaya karar verdim. Hem proteini bol hem de yağ oranı az diye biliyorum. Zaten Camponotus gibi bir türün favorisiymiş; besleyen kişilerin dediğine göre un kurdu ile pek ilgilenmiyorlarmış galiba. Ben de yağlı bir şey vermek istemiyorum. Elimde şu an canlı yem yok tabii, Camponotus'un yumurtaları pupa aşamasına geldiğinde sipariş vermeyi düşünüyorum. İki kolonim var; Camponotus ve Messor. Ne kadar sipariş vermem lazım? Bir de yumurtadan yeni çıkmış, genç veya çiftleşmeye hazır olanlardan hangisini tercih etmeliyim? Son olarak, sadece tartara verirsem bir sıkıntı olur mu? Başka bir böceğin canlı üretimini yapmak istemiyorum. Şimdiden teşekkürler.

yağızalp

Majör
Üye
Sıkıntı olmaz ve canlı yeme ilgi koloniden koloniye değişir bir camponotus sanchus kolonisi un kurdunu severken diğeri sevmeyebilir ama tartara güzel bir yem nol proteinli bence güzel ve kolonileriniz kaç işçi bence tartara alıyorsanız ve üretecekseniz koloninin beslenmesine göre yiyebilecekleri boyda tartara alın ve üretmek için çiftlşemeye hazır tartaralardan alın

Sıkıntı olmaz ama bir süre sonra yemden sıkılabilirler arada sırada alternatif besinlerden de verin haşlanmış yumurtanın beyazı gibi

İlyas16

Yumurta
Üye
Daha şu an yumurtaları var, 😂 işçim yok yani Camponotus'ta. Fakat Messor'un 7 işçisi var ama onlar için proteine daha vakit var gibi; tohum ile besleme yapıyorum şu anlık. Camponotus'un yumurtaları pupa aşamasına geçerken sipariş etmek en mantıklısı sanırım. İki kolonim olduğu için ve birisi de hasatçı olduğu için 20 tane almayı düşünüyorum; sizin önerinizle de çiftleşmeye hazır olanlardan sipariş ederim.

Mikrox

Pupa
Üye
Dostlar merhaba, ilk defa canlı yem üretimi yapacağım için birkaç sorum var. Normalde un kurdu ile başlayacaktım fakat fazla yağlı bir besin olduğu için vazgeçtim ve tartara almaya karar verdim. Hem proteini bol hem de yağ oranı az diye biliyorum. Zaten Camponotus gibi bir türün favorisiymiş; besleyen kişilerin dediğine göre un kurdu ile pek ilgilenmiyorlarmış galiba. Ben de yağlı bir şey vermek istemiyorum. Elimde şu an canlı yem yok tabii, Camponotus'un yumurtaları pupa aşamasına geldiğinde sipariş vermeyi düşünüyorum. İki kolonim var; Camponotus ve Messor. Ne kadar sipariş vermem lazım? Bir de yumurtadan yeni çıkmış, genç veya çiftleşmeye hazır olanlardan hangisini tercih etmeliyim? Son olarak, sadece tartara verirsem bir sıkıntı olur mu? Başka bir böceğin canlı üretimini yapmak istemiyorum. Şimdiden teşekkürler.
Yaş ağırlık bazında yani canlı ağırlık bazında baktığımızda tartalarda %70 nem, %18-21 ham protein, %6-9 yağ ve %3 civarı lif bulunur. Un kurdunun kurt evresinde ise %62 civarı nem, %20 ham protein, %13 yağ, %2 civarıda lif bulunur. Yani nereden baksak un kurdundaki yağ miktarı, tartaradakinden 2 kat daha fazla. Yinede üretim kolaylığı ve masraf düşüklüğü dolayısıyla en mantıklı tercih edeceğiniz yem un kurdu olur. Tercih olarak ikisinide seçebilirsiniz. Veya 1 koloni tartara alıp üretmeyi deneyebilir ve az az oradan verirken birazda un kurdu alıp oradanda besin deneyip verebilirsiniz. Böylede bir diyet oluşturulabilir.

İlyas16

Yumurta
Üye
Yaş ağırlık bazında yani canlı ağırlık bazında baktığımızda tartalarda %70 nem, %18-21 ham protein, %6-9 yağ ve %3 civarı lif bulunur. Un kurdunun kurt evresinde ise %62 civarı nem, %20 ham protein, %13 yağ, %2 civarıda lif bulunur. Yani nereden baksak un kurdundaki yağ miktarı, tartaradakinden 2 kat daha fazla. Yinede üretim kolaylığı ve masraf düşüklüğü dolayısıyla en mantıklı tercih edeceğiniz yem un kurdu olur. Tercih olarak ikisinide seçebilirsiniz. Veya 1 koloni tartara alıp üretmeyi deneyebilir ve az az oradan verirken birazda un kurdu alıp oradanda besin deneyip verebilirsiniz. Böylede bir diyet oluşturulabilir.
Yani açık konuşmak gerekirse bu ayırma işlerine feci bir şekilde üşeniyorum. Tartara beslemeyi haftada bir bakımla kolay bir şekilde götüreceğimi düşünüyorum, haksız olduğum bir yer var mı? İlk başlangıç olarak un kurdunu ben de mantıklı buluyorum ama bu üşengeçliğimi yensem bile sadece un kurdu beslemesi sağlıksız olmaz mı? Yağ oranı yüksek çünkü (sadece tek tip canlı yem üretimi yapabilirim, fazlası beni aşar). Bu bakımdan tartarayı daha mantıklı buluyorum; tabii yanlışım varsa düzeltin.

yağızalp

Majör
Üye
Canlı yemi dert etmeyin karınca besliyorsunuz doğada proteini seçmiyorlar ve ben kendi kolonimde sadece un kurdu kullanıyorum çok az dubia veriyorum çok sağlıklı ilerliyorlar

Ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama dondurulmuş veya kurutulmuş un kurtları satılıyor onları da tercih edebilirsiniz

Son düzenleme: