Türkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
Tam demek istediğini anlamadım, ama demek istediğin yeş minör, major, süper major gibi asker die tasfir edilen işcileri olan türlerse var tabiki de.Türkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
Teşekkür ederim tam istediğim noktaya değinmişsin.Tam demek istediğini anlamadım, ama demek istediğin yeş minör, major, süper major gibi asker die tasfir edilen işcileri olan türlerse var tabikide
1. Messor
2 Componotus (Kraçiden büyük süper majorları olur)
3. Catagliphis
Daha vardır tabi bunun gibi 2,3 tür daha ama benim hatırladıklarım bunlar ama zaten TR de en kolay bulunanlarda bunlar
"Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan bir tür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.Türkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
Literatürde olmayabilir ben okadar araştırmadım bu bilgiyi verdiğiniz için teşekkürler ama benim demek istediğim majörleri çok büyük oluyor zaten sadece componotus için söyledim, componotuslardada biliyorsunuzdur majörler kraliçeden büyük olabiliyor,ama bilgilendirme için teşekkürler birdahakinde sadece çok büyük majörleri var diye yazacağımki yanlış anlaşılmasın."Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan birür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.
Majörü olanlar da Camponotus, Messor, Cataglyphis, Colobopsis(Sahte asker), Crematogaster(C. jehovae bildiğim kadarıyla. C. sordidula da Orthocrema alt cinsinden olduğu için askeri olabilir), Formica(Sadece rufa grup galiba), Trichomyrmex, Lasius(bazı yerli türler, L. flavus gibi), Tapinoma(T. nigerrimum) şeklinde.
Proformica cinsi de Replete altkastına sahip.
Galiba savaştıracak bir şey arıyorsunuz. Cataglyphis nodus majörlerini ülkede teke tekte alabilecek karınca neredeyse yok. Onun dışında majörler kolay kolay savaşmazlar, savaşmak için üretilen bireyler değiller genelde.
Messor, pheidole, camponotus ve cataglyphis. En beğendiklerim Messor be Pheidole’ler. Neredeyse kraliçeleri kadar olabiliyorlarTürkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
Boyut lazımsa Cataglyphis majörleri nodus, machmal ve laevior türlerinde daima kraliçe ile aynı boyuta erişiyor. Camponotusta kraliçe ile aynı boyuta erişen majörlerin olduğu türler Türkiye'de neredeyse sıfır.Literatürde olmayabilir ben okadar araştırmadım bu bilgiyi verdiğiniz için teşekkürler ama benim demek istediğim majörleri çok büyük oluyor zaten sadece componotus için söyledim, componotuslardada biliyorsunuzdur majörler kraliçeden büyük olabiliyor,ama bilgilendirme için teşekkürler birdahakinde sadece çok büyük majörleri var diye yazacağımki yanlış anlaşılmasın.
Buna çok sinir oluyorum. Özellikle sadece asker kastı olmayan cinslerde Soldier-Major farkının yokluğu sorun yaratıyor. Her pheidole türünde asker kastı yok. Fakat her pheidole türünde majör var. Çünkü majör sadece "büyük" demek. Her pheidole türünde asker de var. Savunma işini yapan her altkast/kast "asker" takısına layıktır. Bunu bu şekilde karışık kullanmaları sorun olabiliyor. Kendileri umursamıyordur belki de bana lazım oluyor o bilgi.Aslına bakarsanız süper majör ve süper asker aynı şeyler. Major ve asker literatürde her ne kadar biz farklı anlamlara geldiğini bilsekte değişmeli olarak kullanılabiliyorlar. Daha önce de söylediğim gibi literatür hobiciler için değil, bilim icra eden insanlar için mevcuttur.
Google Akademik
scholar.google.com
Özellikle savunma davranışı gösteren, savunmayı diğerlerinden farklı yapan, savunma sırasında diğerlerinden farklı "odour"lar salgılayan, savunma yapmak için özelleşmiş mekanizmalara sahip olanlara asker denilebilir. Her savunma yapana asker denilmez çünkü bütün kastlar savunma yapabilirler. Kalan diğer bilgilere kendimce katılıyorum "bence de öyledir" ancak doğruluğunu kanıtlanabilirliğinden şüpheliyim.Boyut lazımsa Cataglyphis majörleri nodus, machmal ve laevior türlerinde daima kraliçe ile aynı boyuta erişiyor. Camponotusta kraliçe ile aynı boyuta erişen majörlerin olduğu türler Türkiye'de neredeyse sıfır.
Messor majörleri iyidir kraliçenin 3'te 2'si boya hatta bazen 5'te 4'ü boya ulaşabilirler.
Ama dediğim gibi majör kastı savaşması için üretilen bir kast değil, Cataglyphis bu duruma istisna ama onun dışında majörlerin neredeyse hiçbiri savaşmaya meyilli olmayacaktır.
Buna çok sinir oluyorum. Özellikle sadece asker kastı olmayan cinslerde Soldier-Major farkının yokluğu sorun yaratıyor. Her pheidole türünde asker kastı yok. Fakat her pheidole türünde majör var. Çünkü majör sadece "büyük" demek. Her pheidole türünde asker de var. Savunma işini yapan her altkast/kast "asker" takısına layıktır. Bunu bu şekilde karışık kullanmaları sorun olabiliyor. Kendileri umursamıyordur belki de bana lazım oluyor o bilgi.
Her pheidole dediğime bakmayın bu arada, monomorfik pheidoleler de vardır belki. Maksimum koloni nüfusu 30 civarları olan bir pheidole vardı, belki o askere ve majöre sahip değildir. Bilemiyorum.
Carebara türkiye de var mıdır? Varsa türü nedir?"Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan bir tür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.
Majörü olanlar da Camponotus, Messor, Cataglyphis, Colobopsis(Sahte asker), Crematogaster(C. jehovae bildiğim kadarıyla. C. sordidula da Orthocrema alt cinsinden olduğu için askeri olabilir), Formica(Sadece rufa grup galiba), Trichomyrmex, Lasius(bazı yerli türler, L. flavus gibi), Tapinoma(T. nigerrimum) şeklinde.
Proformica cinsi de Replete altkastına sahip.
Galiba savaştıracak bir şey arıyorsunuz. Cataglyphis nodus majörlerini ülkede teke tekte alabilecek karınca neredeyse yok. Onun dışında majörler kolay kolay savaşmazlar, savaşmak için üretilen bireyler değiller genelde.
Carebara oertzeni ve alt türü Carebara oertzeni aeolia bulunmaktadır.Carebara türkiye de var mıdır? Varsa türü nedir?
Birde çok açıklayıcı olmuşsunuz teşekkürler.
Var. Fakat yerli Carebaramız oldukça ufak. Kraliçesi C. oertzenide 10mm C. oertzeni aeoliada 5mm civarı bir boyuta sahip.Carebara türkiye de var mıdır? Varsa türü nedir?
Birde çok açıklayıcı olmuşsunuz teşekkürler.