Süper bir mesele

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Pheidoleler süper asker diyebileceğimiz öte ki askerlere oranla ciddi bir boy farkı olan askerler üretebilirler, bu askerler bazı zamanlar da kraliçenin boyuna bile yetişebilirler.

FatihBurak

Minör
Üye
Türkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
Tam demek istediğini anlamadım, ama demek istediğin yeş minör, major, süper major gibi asker die tasfir edilen işcileri olan türlerse var tabiki de.
1. Messor
2 Camponotus (Kraliçeden büyük süper majorları olur)
3. Cataglyphis
Daha vardır tabi bunun gibi 2,3 tür daha ama benim hatırladıklarım bunlar ama zaten TR de en kolay bulunanlarda bunlar.

Moderatör tarafında düzenlendi:

AntFromTurkey

Larva
Üye
Tam demek istediğini anlamadım, ama demek istediğin yeş minör, major, süper major gibi asker die tasfir edilen işcileri olan türlerse var tabikide
1. Messor
2 Componotus (Kraçiden büyük süper majorları olur)
3. Catagliphis
Daha vardır tabi bunun gibi 2,3 tür daha ama benim hatırladıklarım bunlar ama zaten TR de en kolay bulunanlarda bunlar
Teşekkür ederim tam istediğim noktaya değinmişsin.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Türkiyede Süper asker/major olan bir tür var mıdır?
"Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan bir tür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.

Majörü olanlar da Camponotus, Messor, Cataglyphis, Colobopsis(Sahte asker), Crematogaster(C. jehovae bildiğim kadarıyla. C. sordidula da Orthocrema alt cinsinden olduğu için askeri olabilir), Formica(Sadece rufa grup galiba), Trichomyrmex, Lasius(bazı yerli türler, L. flavus gibi), Tapinoma(T. nigerrimum) şeklinde.

Proformica cinsi de Replete altkastına sahip.

Galiba savaştıracak bir şey arıyorsunuz. Cataglyphis nodus majörlerini ülkede teke tekte alabilecek karınca neredeyse yok. Onun dışında majörler kolay kolay savaşmazlar, savaşmak için üretilen bireyler değiller genelde.

FatihBurak

Minör
Üye
"Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan birür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.

Majörü olanlar da Camponotus, Messor, Cataglyphis, Colobopsis(Sahte asker), Crematogaster(C. jehovae bildiğim kadarıyla. C. sordidula da Orthocrema alt cinsinden olduğu için askeri olabilir), Formica(Sadece rufa grup galiba), Trichomyrmex, Lasius(bazı yerli türler, L. flavus gibi), Tapinoma(T. nigerrimum) şeklinde.

Galiba savaştıracak bir şey arıyorsunuz. Cataglyphis nodus majörlerini ülkede teke tekte alabilecek karınca neredeyse yok. Onun dışında majörler kolay kolay savaşmazlar, savaşmak için üretilen bireyler değiller genelde.
Literatürde olmayabilir ben okadar araştırmadım bu bilgiyi verdiğiniz için teşekkürler ama benim demek istediğim majörleri çok büyük oluyor zaten sadece componotus için söyledim, componotuslardada biliyorsunuzdur majörler kraliçeden büyük olabiliyor,ama bilgilendirme için teşekkürler birdahakinde sadece çok büyük majörleri var diye yazacağımki yanlış anlaşılmasın.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Aslına bakarsanız süper majör ve süper asker aynı şeyler. Major ve asker literatürde her ne kadar biz farklı anlamlara geldiğini bilsekte değişmeli olarak kullanılabiliyorlar. Daha önce de söylediğim gibi literatür hobiciler için değil, bilim icra eden insanlar için mevcuttur.

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Literatürde olmayabilir ben okadar araştırmadım bu bilgiyi verdiğiniz için teşekkürler ama benim demek istediğim majörleri çok büyük oluyor zaten sadece componotus için söyledim, componotuslardada biliyorsunuzdur majörler kraliçeden büyük olabiliyor,ama bilgilendirme için teşekkürler birdahakinde sadece çok büyük majörleri var diye yazacağımki yanlış anlaşılmasın.
Boyut lazımsa Cataglyphis majörleri nodus, machmal ve laevior türlerinde daima kraliçe ile aynı boyuta erişiyor. Camponotusta kraliçe ile aynı boyuta erişen majörlerin olduğu türler Türkiye'de neredeyse sıfır.
Messor majörleri iyidir kraliçenin 3'te 2'si boya hatta bazen 5'te 4'ü boya ulaşabilirler.
Ama dediğim gibi majör kastı savaşması için üretilen bir kast değil, Cataglyphis bu duruma istisna ama onun dışında majörlerin neredeyse hiçbiri savaşmaya meyilli olmayacaktır.

Aslına bakarsanız süper majör ve süper asker aynı şeyler. Major ve asker literatürde her ne kadar biz farklı anlamlara geldiğini bilsekte değişmeli olarak kullanılabiliyorlar. Daha önce de söylediğim gibi literatür hobiciler için değil, bilim icra eden insanlar için mevcuttur.

Buna çok sinir oluyorum. Özellikle sadece asker kastı olmayan cinslerde Soldier-Major farkının yokluğu sorun yaratıyor. Her pheidole türünde asker kastı yok. Fakat her pheidole türünde majör var. Çünkü majör sadece "büyük" demek. Her pheidole türünde asker de var. Savunma işini yapan her altkast/kast "asker" takısına layıktır. Bunu bu şekilde karışık kullanmaları sorun olabiliyor. Kendileri umursamıyordur belki de bana lazım oluyor o bilgi.
Her pheidole dediğime bakmayın bu arada, monomorfik pheidoleler de vardır belki. Maksimum koloni nüfusu 30 civarları olan bir pheidole vardı, belki o askere ve majöre sahip değildir. Bilemiyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Boyut lazımsa Cataglyphis majörleri nodus, machmal ve laevior türlerinde daima kraliçe ile aynı boyuta erişiyor. Camponotusta kraliçe ile aynı boyuta erişen majörlerin olduğu türler Türkiye'de neredeyse sıfır.
Messor majörleri iyidir kraliçenin 3'te 2'si boya hatta bazen 5'te 4'ü boya ulaşabilirler.
Ama dediğim gibi majör kastı savaşması için üretilen bir kast değil, Cataglyphis bu duruma istisna ama onun dışında majörlerin neredeyse hiçbiri savaşmaya meyilli olmayacaktır.

Buna çok sinir oluyorum. Özellikle sadece asker kastı olmayan cinslerde Soldier-Major farkının yokluğu sorun yaratıyor. Her pheidole türünde asker kastı yok. Fakat her pheidole türünde majör var. Çünkü majör sadece "büyük" demek. Her pheidole türünde asker de var. Savunma işini yapan her altkast/kast "asker" takısına layıktır. Bunu bu şekilde karışık kullanmaları sorun olabiliyor. Kendileri umursamıyordur belki de bana lazım oluyor o bilgi.
Her pheidole dediğime bakmayın bu arada, monomorfik pheidoleler de vardır belki. Maksimum koloni nüfusu 30 civarları olan bir pheidole vardı, belki o askere ve majöre sahip değildir. Bilemiyorum.
Özellikle savunma davranışı gösteren, savunmayı diğerlerinden farklı yapan, savunma sırasında diğerlerinden farklı "odour"lar salgılayan, savunma yapmak için özelleşmiş mekanizmalara sahip olanlara asker denilebilir. Her savunma yapana asker denilmez çünkü bütün kastlar savunma yapabilirler. Kalan diğer bilgilere kendimce katılıyorum "bence de öyledir" ancak doğruluğunu kanıtlanabilirliğinden şüpheliyim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Ayrıca Cataglyphis majorleri içinde geçerli bir durum. Devasa majörde işçidir. Farklı bir görevi yoktur. Cataglyphis "high polymorphism" gösterir. İşçi boyutları arasında çok çeşitli farklılıklar görülebilir. Bir foto olması lazımdı bulabilirsem atarım.

Screenshot_20250429_154202_Google.jpg
(TheAntsOfAfrica)

AntFromTurkey

Larva
Üye
"Süper majör" diye bir altkastın varlığını literatürde hiiç görmedim. Süper asker gördüm. Ülkemizde süper asker kastı olan bir tür bilmiyorum. Asker kastı olan cinsler olarak Pheidole, Carebara, Colobopsis, Cataglyphis(C. kurditanicus), Dorylus, Solenopsis cinsleri aklıma geliyor.

Carebara türkiye de var mıdır? Varsa türü nedir?
Birde çok açıklayıcı olmuşsunuz teşekkürler.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Carebara türkiye de var mıdır? Varsa türü nedir?
Birde çok açıklayıcı olmuşsunuz teşekkürler.
Var. Fakat yerli Carebaramız oldukça ufak. Kraliçesi C. oertzenide 10mm C. oertzeni aeoliada 5mm civarı bir boyuta sahip.
Askerleri ve minörleri de gözle görülmüyor adeta.
Carebara oerzeni ssp. (Umarım doğru kullanmışımdır)
Minör:
IMG-20250224-WA0217.jpeg

Asker:
IMG-20250224-WA0224.jpeg
Fotoğraflar şahsıma aittir. Farklı bir yerde kullanmak için izin istemenizi rica ederim.