Sultan'ın Günlüğü

CLYENSE

Nanitik
Üye
11 Temmuz 2025 | Karınca Günlüğümün İlk Günü

Merhabalar,
Ben 16 yaşında bir karınca hobicisiyim. Bu hobiye başlayalı henüz 1 ay oldu. Elimde şu an geçtiğimiz günlerde bulduğum Camponotus sanctus türüne ait sıradan bir kraliçem var. Adı ise Sultan.

Sultan’ı ilk bulduğumda hemen bir tüpe koydum. Biraz araştırma yaptıktan sonra, çok sık bakmamam gerektiğini öğrendim. Bu yüzden tüpü dolabımın üstüne kaldırdım.

Aradan 20’yi aşkın gün geçti. Geçenlerde bulduğum bir Tetramorium kraliçesini de yine çok sık bakmamak için dolaba kaldırırken yanlışlıkla Sultan’ın tüpüne dokundum. O an Sultan’ı tamamen unuttuğumu fark ettim. Hemen açıp baktım ve şaşkınlıkla iki işçisi olduğunu gördüm!

Bu olayın üzerinden yaklaşık 3 gün geçti. Artık günlüğümü burada başlatmak istiyorum.
İleride dönüp neler yaptığımı ve nasıl başladığımı görebilmek çok güzel olacak.

6 Temmuz 2025 | Günlük Kayıt #1

İşçi sayısı:
Tahmini 2
Pupa sayısı: 10'dan fazla
Kraliçe’nin durumu: Sağlıklı ve stressiz

Sultan’ın kolonisinde yaklaşık iki işçi bulunuyor. Ayrıca 10’dan fazla pupa gözlemledim, bu da koloninin gelişim sürecinin hızlandığını gösteriyor. Kraliçe oldukça sakin ve sağlıklı görünüyor. Ortamda herhangi bir stres belirtisi yok, bu da tüp koşullarının şu an için yeterli olduğunu gösteriyor.

11 Temmuz 2025 | Günlük Kayıt #2

İşçi sayısı:
9
Pupa sayısı: 2
Yumurta sayısı: 4–5
Kraliçenin durumu: Sağlıklı ve stressiz

Bugünkü sayımda koloni içerisinde 9 işçi tespit ettim. Daha önce 12 işçi olduğunu düşünmüştüm; umarım kaçak yoktur, büyük ihtimalle yanlış saymış olabilirim. Bu konuda dikkatli olmam gerekiyor.

İlaveten 2 pupa ve yaklaşık 4–5 yumurta mevcut. Koloninin gelişimi genel olarak stabil ilerliyor. Kraliçem Sultan hâlâ sağlıklı ve oldukça sakin görünüyor. Ortam koşulları iyi görünüyor; stres belirtisi yok.

resim_2025-07-11_040440860.png
resim_2025-07-11_041347948.png

Moderatör tarafında düzenlendi:

CLYENSE

Nanitik
Üye
13 Temmuz 2025 | Günlük Kayıt #3

İşçi sayısı:
10
Pupa sayısı: 4
Yumurta sayısı: 3
Kraliçe’nin durumu: Sağlıklı ancak tüp açıldığında biraz stresli

12 Temmuz tarihinde ilk kez un kurdu ile besleme yaptım. Sanırım çok beğendiler; çünkü ertesi güne kadar tüm artıkları dışarı taşımışlardı. Cansız un kurdu vermiştim ama bir sonraki beslemeyi canlı yapmayı planlıyorum.

Eğer mümkün olursa, kurt ile işçilerin kapışmasını hızlandırılmış olarak video kaydına alıp link şeklinde paylaşabilirim. Gözlem açısından oldukça keyifli olabilir.

Şu anlık bu kadar. Sultan Hanım gayet verimli bir şekilde ilerliyor!

517916220_3151154518395970_8907669932583497336_n.jpg

Son düzenleme:

anakin

Intercaste
Üye
Güzel günlük, takipteyim. Yalnız şu anda koloniniz canlı un kurdu için yeterince büyük değil maalesef. Eğer canlı besleme yaparsanız en iyi ihtimalle yemez ve çok stres olurlar, size önerim siz öldürerek ve bölerek beslemeye devam edin.

CLYENSE

Nanitik
Üye
Güzel günlük, takipteyim. Yalnız şu anda koloniniz canlı un kurdu için yeterince büyük değil maalesef. Eğer canlı besleme yaparsanız en iyi ihtimalle yemez ve çok stres olurlar, size önerim siz öldürerek ve bölerek beslemeye devam edin.
Sonda zaten maalesef cansız bir şekilde veriyorum eğer canlı birşekilde verirsem koloni tehdite girdiğini düşünüp belki major yaparlar diye düşünmüştüm :/

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Sonda zaten maalesef cansız bir şekilde veriyorum eğer canlı birşekilde verirsem koloni tehdite girdiğini düşünüp belki major yaparlar diye düşünmüştüm :/
Daha önce de konuşulan bir konu ve açıklaması yapılmıştı. Camponotus cinsi için canlı yemi canlı bir şekilde vermek daha büyük işçi boyutlarının çıkmasını sağlamaz.

CLYENSE

Nanitik
Üye
14 Temmuz 2025 | Günlük Kayıt #4

Merhabalar,
Bugün Sultan'ın kolonisinde pek bir hareketlilik yaşanmadı. Kendisi iyi gibi görünüyor.

Ancak bugün karşınızda, ikinci koloni olmasını umduğum Şafinaz var!
Adını özellikle Şafinaz koydum çünkü... kendisi yumurtlamamakta ısrarcı :)

Onu ilk bulduğumda bir hafta içinde 5–7 yumurtası olmuştu bile. Bu beni umutlandırmıştı. Fakat ardından bir hafta boyunca hiç bakmadım ve açıkçası unuttum. Haftanın sonunda baktığımda, tüpte ne yumurta vardı ne de larva sadece oyuncak gibi oyulmuş pamuk parçaları kalmıştı.

Bu süreçte 2–3 kez transfer denemesi yaptım, uzun süre bekledim ama nafile... Şafinaz bir daha hiç yumurtlamadı. Bugün itibariyle yaklaşık 1 ay geçti ve hâlâ tık yok :D

Sanırım artık onu bir koloni kraliçesi olarak değil, evcil bir dost olarak beslemeye karar verdim. Kendi halinde, sakin sakin takılıyor.

Bu arada bir fikir aklıma geldi:
Bundan sonra günlüklerimi YouTube’a video olarak yükleyip burada sizlerle ve kendi günlüğümle daha detaylı şekilde paylaşmak istiyorum.
(Tabi bu, kurallara aykırı değilse.)
Bu konuda sizin düşüncelerinizi gerçekten merak ediyorum!

ŞAFİNAZ HAZRETLERİ !!!
518280402_1009641184582168_1404716144359046055_n.jpg

anakin

Intercaste
Üye
Hocam protein vermeye başlayın. Sonuçta hayvanda da sınırsız besin yok :).

CLYENSE

Nanitik
Üye
Hocam protein vermeye başlayın. Sonuçta hayvanda da sınırsız besin yok :).
2 Adet un kurdu büyük 2 kere şekerli su takviyesi aldı efendimizde yinede TIK YOK :) ( aralıklı zamanlarla )
Artık şafinaz hanımın keyfini bekleyeceğiz :D

anakin

Intercaste
Üye
Hocam un kurdunu eğer küçük bir parçaya ayırmadıysanız korkup yememiş olabilir. Kraliçenin abdomeni kadar bir şey vermeniz ideal, mümkünse arka kısmını kullanın (daha sıvılı olur yani daha besleyici).

CLYENSE

Nanitik
Üye
Hocam un kurdunu eğer küçük bir parçaya ayırmadıysanız korkup yememiş olabilir. Kraliçenin abdomeni kadar bir şey vermeniz ideal, mümkünse arka kısmını kullanın (daha sıvılı olur yani daha besleyici).
2 Gün boyunca yedi gördüm :)
Hatta başından hiç ayrılmadı neredeyse

anakin

Intercaste
Üye
İşçi eklemeyi deneyip günlükte paylaşmanız iyi olur hocam, şu anda tek çıkar yol bu gibi görünüyor🤧.

CLYENSE

Nanitik
Üye
İşçi eklemeyi deneyip günlükte paylaşmanız iyi olur hocam, şu anda tek çıkar yol bu gibi görünüyor🤧.
işçi bulamam Ben tetra işçisi alim derken %100 messor işçisi felan alırım yerler birbirini olmadı yarın 1-2 farklı işçi bulayım tüpe atayım aralarına pamukla bariyer yapayım fotoğraflarını discord üzerinden tartışarak ne işçisi oldugunu öğrenip denerim tavsiyen için teşekkürler !

anakin

Intercaste
Üye
Hocam teramorium işçisi boyut olarak zaten anormal küçük. Ayrıca messor işçilerinin kıllarını çıplak gözle fark edebilirsin, karıştırmazsın yani. Son olarak da abdomenleri lasius gibi üçgen değil. Yardımcı olması için söyledim, siz yine isterseniz ilk önce discorda veya buraya sorun.

Buğra_UnLucy

Media
Üye
2 Adet un kurdu büyük 2 kere şekerli su takviyesi aldı efendimizde yinede TIK YOK :) ( aralıklı zamanlarla )
Artık şafinaz hanımın keyfini bekleyeceğiz :D
Kaç günde bir kontrol ediyorsunuz?
1 ay içerisinde bu kadar besleme yapmak çok strese sokacaktır. 2 hafta hiç bakmazsanız yumurtlayacaktır.

CLYENSE

Nanitik
Üye
Kaç günde bir kontrol ediyorsunuz?
1 ay içerisinde bu kadar besleme yapmak çok strese sokacaktır. 2 hafta hiç bakmazsanız yumurtlayacaktır.
İnanın, yumurtlamayacağını düşünüyorum 😄 Çünkü bu durum yalnızca bakmakla alakalı değil. Stres belirtileri varsa genellikle anlaşılabiliyor. Ayrıca besleme yapmayı ben de tercih etmezdim, ancak abdomeni aşırı küçüldüğü için mecbur kaldım. Neyse ki bu süreçte herhangi bir stres belirtisi göstermedi.

Eğer günlüğü dikkatli okumuş olsaydınız, "uzun süre bekledim" dediğimi fark edebilirdiniz.

Yine de düşünceniz ve tavsiyeniz için teşekkür ederim! 😊

Buğra_UnLucy

Media
Üye
İnanın, yumurtlamayacağını düşünüyorum 😄 Çünkü bu durum yalnızca bakmakla alakalı değil. Stres belirtileri varsa genellikle anlaşılabiliyor. Ayrıca besleme yapmayı ben de tercih etmezdim, ancak abdomeni aşırı küçüldüğü için mecbur kaldım. Neyse ki bu süreçte herhangi bir stres belirtisi göstermedi.

Eğer günlüğü dikkatli okumuş olsaydınız, "uzun süre bekledim" dediğimi fark edebilirdiniz.

Yine de düşünceniz ve tavsiyeniz için teşekkür ederim! 😊
Dostum, tüpün içinde bi o yana bi bu yana koşuşturmasına gerek yok. Eğer kendini güvende hissetmezse yumurtlamayacaktır. Transfer denemeleri, beslemeler, yemi geri almak için açmak bu gibi durumlar sık yaşandığında ve kraliçe davranışsal olarak stresli bir birey ise olumsuz etkilenecektir.

Sana tavsiyem 2 hafta hiç dokunma, titreşim almasını engelle. Sonucunda eğer döllenmiş ise yumurta ve belki larvalara sahip olacaksındır.

İyi Hobiler Dilerim... 🐜🍯

CLYENSE

Nanitik
Üye
Dostum, tüpün içinde bi o yana bi bu yana koşuşturmasına gerek yok. Eğer kendini güvende hissetmezse yumurtlamayacaktır. Transfer denemeleri, beslemeler, yemi geri almak için açmak bu gibi durumlar sık yaşandığında ve kraliçe davranışsal olarak stresli bir birey ise olumsuz etkilenecektir.

Sana tavsiyem 2 hafta hiç dokunma, titreşim almasını engelle. Sonucunda eğer döllenmiş ise yumurta ve belki larvalara sahip olacaksındır.

İyi Hobiler Dilerim... 🐜🍯
yarın işçi ekleyeceğim tetra işcisi