Su Piresi

AhmetEnes

Yumurta
Üye
Merhabalar, ben kırmızı yanaklı su kaplumbağama vermek için su piresi beslemek istiyorum ama besleyecek pek bir alanım yok. Genelde kaplumbağaların yanında satılan, ölüm kabı da denilen kaplarda besleyebilir miyim su pirelerini?

Moderatör tarafında düzenlendi:

bengo

Pupa
Üye
Çok basit düzenekler ile bile beslenebiliyor. Kendim yapmadım ama yapan bir arkadaşa on küsur sene önce tanık olmuştum.

Pet şişe içinde yapıyordu. Suyu, üzüm yaprağını güneşte bekleterek yosunlaştırıyordu. Anaç pireler bu yataklıkta ürüyorlardı. Sonra hasat edip (süzerek) balıklara veriyordu. Detaylara çok hâkim değilim ama…

Mikrox

Larva
Üye
Merhabalar, ben kırmızı yanaklı su kaplumbağama vermek için su piresi beslemek istiyorum ama besleyecek pek bir alanım yok. Genelde kaplumbağaların yanında satılan, ölüm kabı da denilen kaplarda besleyebilir miyim su pirelerini?
Merhabalar. Hala üretmediyseniz veya aklınızda hala soru varsa gidermek isterim. Öncelikle su pireleri partenogenezle de üreyebiliyorlar. Yani döllenmeye gerek olmadan dişi yumurtlayarak dişi birey verebiliyor. Bunların birkaç değeri var. Örnek vereyim; sıcak ortamda partenogenezle üreme, yani dişi çıkartma oranları yükseliyor. Bu ortam eğer stres faktörlerini tetikleyecek şekilde soğuk olursa erkek birey üretimi oluşturulup dişiler ile çiftleşme sağlanıyor ve daha dayanıklı yumurtalar üretiliyor. Bundan dolayı sizin elinizde ne kadar çok dişi varsa üreme o kadar artar ama verim için de erkek olması bir noktada iyidir.Ana besinlerine gelirsek; sudaki tek hücreli canlılar ve alglerle beslenirler. Bunu yapmak için akvaryumdan aldığınız suyun içerisinde filtrenizi ve süngerlerini iyice temizleyin. Ardından o suyun içerisine bakteriler için besin eklemek adına balık yemi ve mümkünse çok az (yarım avuç kadar) bahçeden alınan ve elenmiş toprak ve biraz ot (bahçedekileri sudan geçirip eklenebilir) ekleyin. Bu şekilde bu suyu 5 litrelik pet şişelere doldurup çalkalayarak; sıcak ve günün çok büyük kısmında güneş ışığı alan bir odaya, cam kenarına ağzı açık şekilde koyun. Yaklaşık 3 gün sonra suyunuzda sararma ve 2. haftanın sonuna doğru gözle görülür yeşilleşmeler göreceksiniz. Haftada bir kapağı kapatıp şişeyi çalkalamak iyi olur.Ardından bu yeşilleşmiş suyu 10 litre civarı bir saklama kabına döküp; su pirelerini aynı balık ekler gibi ısı dengeleyip aşılama yaparak suya ekleyin. Bu hazırladığınız suda onlar için alg ve bakteriler veya genel bir kalıpta prokaryot canlılar var olacak ve su pirelerinize besin olacaktır. Şu an için kuru mayayı sadece su ile uyandırıp, açığa çıkan mayalı su ile bakteri ve yeşil su üretimi yapılabilir mi onu test etmekteyim. Eğer olursa çok az bir masrafla litrelerce yeşil su ve binlerce su piresi üretebileceğim.Konuya dönersek; bu suya 2 haftada bir çok küçük bir kesit elma veya armut gibi yumuşak besinler atarsanız, yeni doğmuş yavrulara da besin oluşturmuş olursunuz. Yine aynı şekilde su değişimlerini ise 2 haftada bir %10 şeklinde yapabilir ve yeni eklenecek su yerine yeşil su eklersiniz. Bu şekilde yüksek verim ile canlı yem üretimi sağlanır. En kritik nokta ise gelen pireleri farklı 2 kaba ayırın. İlk üretimimde yaptığım en büyük hata, 2 koloni şeklinde ayırıp bakmamaktı ve bundan dolayı koloniyi komple çökerttim. Siz 2 koloni şeklinde ayırın.Kısaca komple toparlarsam: Öncelikle besin oluşturmanız gerekli, bunu üstte anlattığım şekilde yapabilirsiniz. Ardından su pirelerini ekleyebilirsiniz ve 2 koloniye ayırabilirsiniz. Aynı şekilde su değişimlerini yapabilirsiniz. Bir de eklemek gerekli; her hafta düzenli olarak hasat ederseniz iyi olur.