Sıra Dışı Tetramorium Türü

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yaklaşık bir buçuk ay önce birkaç tane Tetramorium kraliçesi buldum. Bu kraliçeler stressiz, hızlı üreyen klasik tetramoriumların aksine saldırgan ve üremesi sıkıntılı kraliçelerdi. Bir tane tekli bir tane de multiqueen yaptım. Tekli olan uzun bir süre yumurtlamadı, sonra yumurtlayıp hemen yedi ve neticede de öldü. Multiqueenler ise epey iyi anlaşıyorlar. Şu anda pupaları var. Acaba bu tetramoriumlar multiqueene uygun veya multiqueenin gerekli olduğu bir tür olabilir mi?

Moderatör tarafında düzenlendi:

det

Pupa
Üye
Yaklaşık bir buçuk ay önce birkaç tane Tetramorium kraliçesi buldum. Bu kraliçeler stressiz, hızlı üreyen klasik tetramoriumların aksine saldırgan ve üremesi sıkıntılı kraliçelerdi. Bir tane tekli bir tane de multiqueen yaptım. Tekli olan uzun bir süre yumurtlamadı, sonra yumurtlayıp hemen yedi ve neticede de öldü. Multiqueenler ise epey iyi anlaşıyorlar. Şu anda pupaları var. Acaba bu tetramoriumlar multiqueene uygun veya multiqueenin gerekli olduğu bir tür olabilir mi?
Farklı görünüyorlar mıydı?

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Farklı görünüyorlar mıydı?
Daha saldırgan bir yapıları var. Bu konuda fotoğrafları vardı.

yağızalp

Replete
Üye
Daha saldısgam bir yapıları var. Bu konuda fotoğrafları vardı.

Hocam bende bunun aynısından bir sürü denk geldim 2 tane almıştım yanyana durdular savaşmadılar antenlerini deydirdiler ayırdım biri çantama kaçmıştı diğerini tek başına gözlemledim bir hafta sonra ölmüş yumurtlamadan

nevzatgns19

Pupa
Üye
Aynı kraliçeden bende de var 5mm küçük bir tür. Larvaları var ama 2-3 günde bir tüpün ağzında besin bekliyor şekerli su veriyorum sonra ilgilenmeye devam ediyor. Ben de anlam veremedim bu türe.

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Daha saldırgan bir yapıları var. Bu konuda fotoğrafları vardı.

Benim parazitik sandığım kendi deyimimle küçük tetramoriumlar bende zamanında multiqueen yapabilmiştim ama sanırım ilaçlama yüzünden öldüler birbirlerine hiç saldırmamışlardı bu arkadaşlar biraz değişik türleri ne gerçekten merak ediyorum.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Benim parazitik sandığım kendi deyimimle küçük tetramoriumlar bende zamanında multiqueen yapabilmiştim ama sanırım ilaçlama yüzünden öldüler birbirlerine hiç saldırmamışlardı bu arkadaşlar biraz değişik türleri ne gerçekten merak ediyorum.
Umarım benim elimdeki multiqueen başarılı olur. Merak ederseniz günlüğümden takip edebilirsiniz. #Reklam

yağızalp

Replete
Üye
Bu gün izmirde bu türün uçuşu oluyor

Ekli dosyalar

• 20260715_121106.jpg
    20260715_121106.jpg
    27.2 KB · Görüntüleme: 24
  • 20260715_121108.jpg
    20260715_121108.jpg
    26.3 KB · Görüntüleme: 24

nevzatgns19

Pupa
Üye
Konyada da oldu sizin muktiler olumlu gözükünce multi denemek için aldım 3 tane. Bakalım nasıl sonuçlanacak.

Ekli dosyalar

• 20260715_143824.jpg
    20260715_143824.jpg
    52.6 KB · Görüntüleme: 11

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Tam olarak ne dememi istediğinizi ve konuyu anlamadım.
Tetramoriumlar genel olarak hızlı üreyen stressiz ve tek kraliçeli canlılar olarak geçer ama elimdeki kraliçeler hiç böyle değil. Tetramoriumlarda çok kraliçeli bir tür var mı veya başka bir cins olabilir mi?

yusufff01

Media
Üye
Tetramoriumlar genel olarak hızlı üreyen stressiz ve tek kraliçeli canlılar olarak geçer ama elimdeki kraliçeler hiç böyle değil. Tetramoriumlarda çok kraliçeli bir tür var mı veya başka bir cins olabilir mi?
Bildiğim kadarıyla Türkiye de çok kraliçeli tetramorium türleri yok.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Konularda ki kraliçeler de tür bazında ayırt edici keyler göremedim ben. Görebilen varsa yazar zaten, Türkiye'de polijinik tetramorium türleri var. Tetramorium Bicarinatum, T. Moravicum vs.

T. Moravicum gibi türler de esnek koloni yapısı oluyor genelde, hem polijini hem de monojini görülebilen bir türdür örneğin ve hatta aynı koloni de birden fazla kraliçe bulunabildiği gibi polimorfizm de görülebiliyor bu çok kraliçeli kolonilerin kraliçelerin de. Birçok ilinde kayıdı var, hatırladığım bunlardan birisi Mersin'idi sanırım. Bicarinatum zaten polijinik temelli bir tür ve bilmeyen yoktur diye düşünüyorum.
Davranış biçimlerinde gelirsek bu çok değişken ve bir çok etkene bağlı olabileceğini düşünmekteyim, tür bazlı farklar, habitatlarında ayak uydurdukları koşullar vs. Olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kısacası kimsenin net cevap verebileceğini düşünmüyorum, fikirim yalnızca tahmin ve yorumlama yapılabileceği yönünde.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Konularda ki kraliçeler de tür bazında ayırt edici keyler göremedim ben. Görebilen varsa yazar zaten, Türkiye'de polijinik tetramorium türleri var. Tetramorium Bicarinatum, T. Moravicum vs.

T. Moravicum gibi türler de esnek koloni yapısı oluyor genelde, hem polijini hem de monojini görülebilen bir türdür örneğin ve hatta aynı koloni de birden fazla kraliçe bulunabildiği gibi polimorfizm de görülebiliyor bu çok kraliçeli kolonilerin kraliçelerin de. Birçok ilinde kayıdı var, hatırladığım bunlardan birisi Mersin'idi sanırım. Bicarinatum zaten polijinik temelli bir tür ve bilmeyen yoktur diye düşünüyorum.
Davranış biçimlerinde gelirsek bu çok değişken ve bir çok etkene bağlı olabileceğini düşünmekteyim, tür bazlı farklar, habitatlarında ayak uydurdukları koşullar vs. Olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kısacası kimsenin net cevap verebileceğini düşünmüyorum, fikirim yalnızca tahmin ve yorumlama yapılabileceği yönünde.
İşık mikroskobu tür tespiti yapmak için yeterli mi?

Poosedion

Media
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
İşık mikroskobu tür tespiti yapmak için yeterli mi?
Türkiye'de spesifik bir kompleks veya türden bir tür yoksa ayırt edebilecek kişi yok diyebilirim. Mirmekologlar bile zorlanıyor bu cinste tespit yaparken.