Şehir Değişikliğinde Kraliçeleri Taşımak: Uçak mı Kargo mu?

EgeOzer

Larva
Üye
Merhabalar,
Yakın zamanda şehir değişikliği yapacağım için elimdeki kraliçeleri yeni şehre nasıl götürmem gerektiği konusunda kararsız kaldım. Normalde karayolu ile gitmeyi planlıyordum ancak süreç değişti ve uçakla seyahat etmem gerekecek.
Canlıları uçakta kabin bagajında veya uçak altında taşımak (X-ray, basınç değişimi ve güvenlik prosedürleri açısından) bana biraz riskli geldi. Bu yüzden gitmeden önce kargo ile gönderme fikri daha mantıklı görünmeye başladı.
Daha önce uçakla veya kargo ile kraliçe/koloni taşıyan tecrübeli arkadaşlara ve hocalarıma birkaç sorum var:
Kargolama sürecinde tüpleri darbeden, sarsıntıdan ve su basmasından korumak için en ideal paketleme yöntemi nedir?
Kargo kutusundaki hava transferi kraliçeler için kaç gün yeterli olur?
Uçakla yanında götürmeyi deneyip sorunsuz geçen var mı, yoksa kargo her türlü daha mı güvenlidir?

aets

Larva
Üye
Şu anda uçak çok daha güvenli görünüyor. X-ray cihazında karıncalarınıza zarar verecek kadar uzun süre durmuyorsunuz zaten. Basınç değişimi konusunda da endişelenmenize gerek yok, tüpün ağzını pamuk gibi hava geçirgen bir şey ile kapatırsanız tüpün içindeki hava basıncı kabindeki ile dengelenecektir. Ancak kargo işlemi çok daha riskli. Karıncalarınız sürekli olarak haraket halinde olacakları için bolca strese girecekler. İçerisinin aşırı ısınması ihtimali de var. Hava sirkülasyonu sıkıntısı var. Kargo ile yollarsanız muhtemelen birkaç kayıp vereceksiniz. Uçakta yanınızda götürmeniz en doğrusu olur.

EgeOzer

Larva
Üye
Şu anda uçak çok daha güvenli görünüyor. X-ray cihazında karıncalarınıza zarar verecek kadar uzun süre durmuyorsunuz zaten. Basınç değişimi konusunda da endişelenmenize gerek yok, tüpün ağzını pamuk gibi hava geçirgen bir şey ile kapatırsanız tüpün içindeki hava basıncı kabindeki ile dengelenecektir. Ancak kargo işlemi çok daha riskli. Karıncalarınız sürekli olarak haraket halinde olacakları için bolca strese girecekler. İçerisinin aşırı ısınması ihtimali de var. Hava sirkülasyonu sıkıntısı var. Kargo ile yollarsanız muhtemelen birkaç kayıp vereceksiniz. Uçakta yanınızda götürmeniz en doğrusu olur.
Hocam ama güvenlikte sorun yaşamam mı? Ama galiba planlar değişti ve araba ile seyahat edeceğim. Aileme bağlı o yüzden tam bilmiyorum her an plan değişebilir.

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Merhabalar,
Yakın zamanda şehir değişikliği yapacağım için elimdeki kraliçeleri yeni şehre nasıl götürmem gerektiği konusunda kararsız kaldım. Normalde karayolu ile gitmeyi planlıyordum ancak süreç değişti ve uçakla seyahat etmem gerekecek.
Canlıları uçakta kabin bagajında veya uçak altında taşımak (X-ray, basınç değişimi ve güvenlik prosedürleri açısından) bana biraz riskli geldi. Bu yüzden gitmeden önce kargo ile gönderme fikri daha mantıklı görünmeye başladı.
Daha önce uçakla veya kargo ile kraliçe/koloni taşıyan tecrübeli arkadaşlara ve hocalarıma birkaç sorum var:
Kargolama sürecinde tüpleri darbeden, sarsıntıdan ve su basmasından korumak için en ideal paketleme yöntemi nedir?
Kargo kutusundaki hava transferi kraliçeler için kaç gün yeterli olur?
Uçakla yanında götürmeyi deneyip sorunsuz geçen var mı, yoksa kargo her türlü daha mı güvenlidir?
Şayet uçakta güvenlik konusunda sorun yaşanmazsa, ki yaşanacağını sanmam, kesinlikle uçakta götürmek daha mantıklı. Örnek vereyim; siz uçakla Ankara-İstanbul uçuşu yaparsanız bu süre 1 saat kadar bir şey. Kaldı ki X-ray ve diğer şeylerden de korkulacak bir durum yok. X-ray'ler karıncaları etkileyecek seviyede güçlü şeyler değiller ve çok da uzun süre maruziyet yaşamayacaklar, bu yüzden bundan korkmaya gerek yok. Basınç için de zaten uçakların içi uçuş öncesinde basınçlandırılır. Yani uçağın çıkacağı yüksekliğe göre kabin içi basınç ayarlanır. Bundan dolayı karıncanız da siz de yerdeki atmosfer basıncı neyse havada da aynı basıncı hissedersiniz.
Kargo yönteminde ise şimdiye kadar onlarca koloni ve kraliçe kargoladım ve bu süreçte 1 veya en maksimum 2 ölüm yaşadım. Bu tamamen kargolama hatası ve süreye bağlı şeyler. Deneyimlerime göre kargolar ortalama olarak 2 günde kullanıcının eline geçiyor, bazen de 3. günün sabahı veya öğleni kullanıcıya ulaşıyor. Paketleme yaparken kalın karton kutulardan dış yüzey yapıyorum. Ardından bu kartonların iç yüzeyine yumuşak bir malzeme koyup tüpleri bu malzemenin üzerine yerleştiriyorum. Ardından tüplerin üstüne de kalın karton tabaka koyup dış katman için yaptığım kartonu sıkıca bantlıyorum. En önemli kısım da havalandırma kısmı. Burada tüpün ağzının baktığı yöne doğru delikler açmanız gerekli. Ben de bu süreçte kartonun boyuna göre 5-10 delik açıyorum. Ardından kargo adresini vs. yazıp kargoluyorum.
Kargo aşamasında başıma gelen bazı durumlar oluyor. Delikleri gören görevlinin aklına direkt "Canlı mı var?" şüphesi düşüyor. Ben de "İçerisinde 3D printerdan çıkma dekoratif ürün var, bunları yeni boyadım ve kartonun nem yapmaması lazımdı. Ben de hava alması için delik açtım." diyorum. Şimdiye kadar hiç sorun yaşanmadı. Fakat dediğim gibi, kesinlikle poşete koydurmayın, direkt o şekilde hava delikleri açık pozisyonda gitsin.
Diğer soruya gelirsem, yani ne kadar uzun sürede ölür? Belli süresi yok ama 3 günden sonra ölüm olması %70-80 civarında. 3. gün ölüm olmaz ama 4. gün ölüm olma ihtimali var. Şahsen 4 gün kargoda bekleyen bir kişinin kraliçesi Formica olmasına rağmen kişiye sağ salim ulaşmıştı. Ben de şaşırdım ama bazen 4. günde olsada yaşayabiliyor.
Güncellemede yazdığınız gibi, eğer şahsi araba ile taşıyacaksanız da tüpleri bir kutunun içine yerleştirip sarsıntıyı minimize etmek adına altlarına pamuk ya da mümkünse yastık gibi bir şey koymanız olur. Bu şekilde üstü açık ve hava alır bir şekilde 5, 6, 10 günde yol giderler.

EgeOzer

Larva
Üye
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim hocam. Eğer günlüğümü kontrol ederseniz orada zaten bir sünger içerisine yerleştirdim onları geriye sadece kutuya koymak kaldı.