Prensesler ve Kraliçeleri anlama yolları

matildaeliz

Media
Üye
Arkadaşlar selam, Elimde yaklaşık 10 adet tetramorium prensesi var. Biri ilk bulduğum yumurtladı diğerleri ise 3 4 gün oldu. Bugün okuduğum bir yazıda tüpün yarısını aydınlık yarısını karanlık yapın eğer döllenmişlerse yuva kurma moduna geçecekleri için karanlıkda ve nemde dururlar ya da bir iki karanlıktan çıkıp keşif yapıp tekrar geri dönerler ve orda dururlar, eğer döllenmemişlerse ışığa gidip orada durup çıkmak isteyeceklerdir" diye bir yazı okudum.

Elimdeki tüm kraliçe adaylarını dış dünyada elimle ya da cımbızla tutarak stresse soktum hafif yüksek yerlere koydum uçmak dışında başka seçenek bırakmayacak şekilde karanlıkta kalmak isteyenler kanat çırpmazken, bir tanesi ışıkta duran kanat çırpıp kaçmaya ve yürürken hafif yükseklikten bulunduğu yerden uçmaya çalışıp düşüyodu. Geri koyduğumda ise tüm kraliçe adaylarını, kanat çırpmayanlar geri karanlığa neme gitti çok sakin ve chill takılıyorlar. Fakat içeri girmeyen bir türlü ışıkta kalan yine aynı şekil ışıkta kaldı ve pamuğa saldırıyor.
WhatsApp Image 2025-05-20 at 18.01.50.jpeg
Sizce bu döllenip döllenmediklerini gösterir mi?

Son düzenleme:

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Teknik açıdan mantıklı bir yöntem, ama yine de %100 bir kesinlik sunmaz. Uçmalarının veya ışığa çekilmelerinin sebepleri başka olabilir.

Bunun başında ışık-karanlık dengesinin bozuk olması gelir. Tüpün bir kısmı karanlıkta olduğunda kimi kraliçe güvenlik amacıyla karanlığa çekilir. Bu çiftleştiler anlamına gelmez. Tüpler ya tamamen aydınlık ya da tamamen karanlık olursa bu davranış görülmeyebilir veya kısa sürebilir.

Bu arada doğada uçuşlar gerçekleştiğinde, çiftleşmemiş kraliçeler de çatlak, yarıklara girip güvenliklerini sağlayabilirler.

Kısacası, bu durum bir çok öte ki ipucuyla birlikte değerlendirilirlerse yüksek doğrulukta tahminler yürütülebilir belki. Ama tamamen bu davranışla kesin bir çıkarım yapılamaz diye düşünüyorum.

matildaeliz

Media
Üye
Teknik açıdan mantıklı bir yöntem, ama yine de %100 bir kesinlik sunmaz. Uçmalarının veya ışığa çekilmelerinin sebepleri başka olabilir.

Bunun başında ışık-karanlık dengesinin bozuk olması gelir. Tüpün bir kısmı karanlıkta olduğunda kimi kraliçe güvenlik amacıyla karanlığa çekilir. Bu çiftleştiler anlamına gelmez. Tüpler ya tamamen aydınlık ya da tamamen karanlık olursa bu davranış görülmeyebilir veya kısa sürebilir.

Bu arada doğada uçuşlar gerçekleştiğinde, çiftleşmemiş kraliçeler de çatlak, yarıklara girip güvenliklerini sağlayabilirler.

Kısacası, bu durum bir çok öte ki ipucuyla birlikte değerlendirilirlerse yüksek doğrulukta tahminler yürütülebilir belki. Ama tamamen bu davranışla kesin bir çıkarım yapılamaz diye düşünüyorum.
Yarı açık nemli taraf karanlık, tüpün dış tarafı açık. Çoğu baktı girdi ve çıkmadı ama fotodaki haylaz hala çıkmaya çalışıyor