Prenolepis nitens gelişim hızı ve un kurdu yememe sorunu.

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
Selam arkadaşlar, herkese iyi hobiler.

Elimde bir tane Prenolepis nitens kraliçesi var. İlk işçisini yaklaşık tam iki hafta önce aldı, şu an kolonide 2 işçi var.

Ortam sıcaklığını elektronik termometreyle ölçüyorum, sapma paylarını falan da düşünürsek ortalama 23-24 derece civarında bir sıcaklık var. Ama daha önce baktığım diğer karınca türlerine kıyasla; yumurtaların, larvaların ve pupanın genel gelişim süreci bana bir tık yavaş geliyor. Bu türün serin havayı sevdiğini biliyorum ama bu sıcaklıklarda gelişimin böyle ağır ilerlemesi normal midir, yoksa bu türe has doğal bir durum mu?

Bir de beslenme konusunda bir sorunum var. Koloniye ballı su veriyorum, bayağı güzel içiyorlar, kraliçe dahil hepsinin abdomenleri şu an dopdolu. Ama iş proteine gelince bir türlü un kurdu yediremedim. Ortadan ikiye kesip verdim, bir arkadaşın tavsiyesiyle içini çıkarıp da denedim ama kesinlikle dokunmuyorlar, hiç ilgilenmiyorlar.

Sizce bu durum koloninin henüz çok yeni ve az işçili olmasından mı kaynaklanıyor?
Şimdiden teşekkürler.

ashenone

Yumurta
Üye
Bu karıncalar doğası gereği sakin ve ağırdır. Tembeldirler biraz. Orasına bence çok takılma. Acele etmezler işçi çıktığında vesaire. Ayrıca doğalarında kabuklu böcekler avlamazlar. Un kurdunun dış kabuğu sert gelmiş olabilir. Ya da kolonin un kurdunu kabul etmiyor olabilir. Başka canlı yemler veya protein kaynakları deneyebilirsin. Ya da un kurdunun kafasını kes ortadan ikiye böl ve yumuşak kısmını vermeye özen göster. özellikle kuyruk kısmını. Emebilecekleri şekilde tüpte dursun. Ayrıca meyve sineği çok severler. Haşlanmış yumurta beyazı da deneyebilirsin.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhaba, Prenolepis nitens hala tam olarak anlaşılamamış bir tür. Daha önce baktığım ve 30 civarı işçiye kadar ilerleyebildiğim için yorum yapacak yeterli tecrübem olduğunu düşünüyorum. Öncelikle sıcaklık konusuna değinmek istiyorum. Muhtemelen biliyorsunuzdur ama yine de söyleyeyim, bu karıncaların vücutlarında Aspergus isimli bir mantar yaşar ve sıcaklığın yükselmesi bu mantarı aktif ederek karıncayı öldürür. Bunu önlemek için diğer çoğu karıncanın aksine bu canlıları daha düşük sıcaklıklarda bakmalısınız. Şahsen 23-24 derece sıcaklığın bu karıncalar için fazla yüksek olduğunu düşünüyorum. Eğer uzun vadede kolonide herhangi bir olumsuzluk yaşamak istemiyorsanız bakmanız gereken sıcaklık en fazla 18 derece civarı olmalı. Yiyecek konusuna gelirsek, kendi geçmiş kolonilerimde de yazları böcek, hatta bazen şeker tüketiminin azaldığını görmüştüm. Bunun sebebini yaz ayında olmamızla ve havaların sıcak olması ile açıklayabiliriz, bu canlıların aktifliğinin düşük sıcaklıklarda kışın gerçekleştiğini düşünürsek yememelerinin sebebini fazla yüksek bir sıcaklıkta bakılmaları ile açıklamamız daha doğru olur. Ne kadar süre bu sıcaklıkta baktığınızı bilmiyorum ama uzun vadede bu sıcaklıklarda bakmak bu canlılar için büyük bir risktir. Eğer yememelerinden şikâyetçiyseniz sıcaklığı biraz düşürmeye çalışın. Un kurdu tarzı besinleri zaten fazla tükettiklerini bende görmedim, sıcaklığı düşürmenize rağmen yemezler veya az yerlerse, bu konuda endişe etmeniz gerektiğini düşünmüyorum. Şekerli besinleri daha çok severler. Un kurdu dışında farklı böcekler de elbette deneyebilirsiniz çeşitlilik iyidir, yalnız şeker ve böcek (hasatçıysa elbette tohumda) dışı bir besin hiçbir karıncanıza vermeyin. Yumurtaların gelişimi konusunda da endişe etmeyin gerçekten yavaş gelişirler ama işçilerin ömrü epey uzundur, odaklanmanız gereken asıl konu her zaman sıcaklık olmalı ki koloni hayatta kalabilsin ve gelişebilsin. Başka sorularınız olursa yazabilirsiniz.

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Selam arkadaşlar, herkese iyi hobiler.

Elimde bir tane Prenolepis nitens kraliçesi var. İlk işçisini yaklaşık tam iki hafta önce aldı, şu an kolonide 2 işçi var.

Ortam sıcaklığını elektronik termometreyle ölçüyorum, sapma paylarını falan da düşünürsek ortalama 23-24 derece civarında bir sıcaklık var. Ama daha önce baktığım diğer karınca türlerine kıyasla; yumurtaların, larvaların ve pupanın genel gelişim süreci bana bir tık yavaş geliyor. Bu türün serin havayı sevdiğini biliyorum ama bu sıcaklıklarda gelişimin böyle ağır ilerlemesi normal midir, yoksa bu türe has doğal bir durum mu?

Bir de beslenme konusunda bir sorunum var. Koloniye ballı su veriyorum, bayağı güzel içiyorlar, kraliçe dahil hepsinin abdomenleri şu an dopdolu. Ama iş proteine gelince bir türlü un kurdu yediremedim. Ortadan ikiye kesip verdim, bir arkadaşın tavsiyesiyle içini çıkarıp da denedim ama kesinlikle dokunmuyorlar, hiç ilgilenmiyorlar.

Sizce bu durum koloninin henüz çok yeni ve az işçili olmasından mı kaynaklanıyor?
Şimdiden teşekkürler.
Nitensler için en uygun sıcaklık 17 derece diye hatırlıyorum egzotikçiftliğinde dediği gibi önce ısıyı düşürüp protein yiyip yemediklerine bakın ayırca şuan yaz aylarında olduğumuz için Nitensler doğal olarak durgun dönemdeler bu normal koloninizin sağlığı için yapmanız gereken ilk şey ısıyı düşürmek 23 24 derece yüksek sayılabilecek seviyeler.