Pheidole Hasatçı Mı

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Geçenlerde okuduğum bir makalede pheidole cinsinden üst seviye hasatçı olarak bahsediliyordu (üst seviyeden kastım messor seviyesinde). Daha önce pheidole hasatçıdır diyen kimseyi görmedim bundan dolayı size sormak istedim.

ysa

Media
Üye
Geçenlerde okuduğum bir makalede pheidole cinsinden üst seviye hasatçı olarak bahsediliyordu (üst seviyeden kastım messor seviyesinde). Daha önce pheidole hasatçıdır diyen kimseyi görmedim bundan dolayı size sormak istedim.
Badem, fındık gibi çerezleri taşıdıklarını görmüştüm

KingCat

Intercaste
Yardımsever
Üye
Evet, bazı Pheidole türleri hasatçı sayılabiliyormuş ama Messor kadar üst seviye değil.

BahadirSarp

Intercaste
Yardımsever
Üye
Okuduğun makaledeki üst düzey hasatçı tanımı ekolojik literatür açısından yanlış bir ifade değil . Messor türleri anatomisiyle tamamen tohum işlemeye ve karınca ekmeği yapmaya adanmış zorunlu hasatçılar iken, Pheidole fırsatçı ve hepçildir, proteine de çok düşkündür. Ancak özellikle kurak, yarı kurak veya Akdeniz iklimine sahip bölgelerde hayatta kalmak için tohum stoklamayı merkeze alırlar ve yuvalarında devasa tahıl ambarları inşa ederler.

Pheidole cinsinin dünya çapında büyük kafalı karıncalar olarak bilinmesinin ana sebebi savunma veya savaş değildir. Mirmekolog E.O. Wilson'ın "Pheidole in the New World" adlı çalışmasında da detaylıca açıkladığı üzere, bu anatomi doğrudan tohum kırma üzerine gelişmiş bir evrimsel adaptasyondur. Minör işçiler doğadan tohumları toplayıp yuvaya taşırken, majör işçiler yuva içinde sert tohumları kırıp işlerler.

Bu cinsin doğadaki tohum toplama hacimleri inanılmaz derecede yüksek. Bert Hölldobler ve E.O. Wilson'ın kitabın"The Ants" kitabındaki "Hasatçı Karınca Loncaları" bölümünde de net bir şekilde sınıflandırıldığı gibi, Pheidole ekosistemdeki tohumların toplanması konusunda Messor veya Pogonomyrmex gibi devasa hasatçılarla aynı ekolojik loncada başa baş rekabet eder. Makalelerin onları üst seviye hasatçı olarak tanımlamasının asıl sebebi, doğadaki bu ekolojik ağırlıklarıdır.

Digna34

Larva
Üye
Pheidolelar aslındau fırsatçı hasatçılar olarak tanımlanabilir. Özellikle kurak iklimlerde yaşayan türleri ciddi miktarda tohum topluyor. @BahardirSarp'ında dediği gibi E.O Wilson Kitabında mevcut.