Ortam seslerinin kraliçe karınca üzerindeki etkisi hakkında

YalnızGaripAdam

Nanitik
Üye
Herkese merhaba,
Yalnız kraliçe döneminde olan bir karınca için ortam seslerinin ne derece etkili olabileceğini merak ediyorum. Özellikle öksürük, hapşırma, yüksek sesli konuşma, müzik sesi gibi insan kaynaklı sesler ya da ani sesli uyarıların kraliçede stres yaratma ihtimali var mıdır? Bu tür sesler, titreşim yoluyla tüp ortamına iletilip kraliçenin davranışlarını (yumurta yemesi, donakalması, yumurtaları taşıması vb.) etkileyebilir mi?
Gözlem veya deneyimlerine dayanarak bilgi paylaşmak isteyen herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Amacım, mümkün olan en az stresle sağlıklı bir koloni başlangıcı sağlayabilmek.

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
Herkese merhaba,
Yalnız kraliçe döneminde olan bir karınca için ortam seslerinin ne derece etkili olabileceğini merak ediyorum. Özellikle öksürük, hapşırma, yüksek sesli konuşma, müzik sesi gibi insan kaynaklı sesler ya da ani sesli uyarıların kraliçede stres yaratma ihtimali var mıdır? Bu tür sesler, titreşim yoluyla tüp ortamına iletilip kraliçenin davranışlarını (yumurta yemesi, donakalması, yumurtaları taşıması vb.) etkileyebilir mi?
Gözlem veya deneyimlerine dayanarak bilgi paylaşmak isteyen herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Amacım, mümkün olan en az stresle sağlıklı bir koloni başlangıcı sağlayabilmek.
Hocam ben kendimden anlatayım ama ne kadar bundan kaynaklı falan bilmiyorum.Benim bı Lasius kraliçem vardı ve bilgisayar masamın üstünde duruyodu.Bende bilgisayardan sürekli yüksek seste şarkı dinlerdim ve gözlemlerime göre masada titreşim olurdu sesten kaynaklı.Laptop bu arada benim PC yani hoparlör yok kendi hoparlörü laptopun.Sonrasında baktım bu hiç yumurta vermedi bende başka yere aldım odadan uzak.Ortam ısısı daha düşüktü benim odamdan ama orda 1 hafta sonra yumurta verdi.Yani bu durumdan kaynaklı mı veya başka bişeyden mı kaynaklandı orasını bilemiyorum kesin bişey demekte doğru olmaz.Ama etkilenmeside olası bı durum.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Herkese merhaba,
Evet sesten ve titreşimden rahatsız olurlar. Benim formica kraliçem öksürme sesimden bile rahatsız olurdu ve tüpte koşmaya başlardı. Formica olduğundan stres olmaya biraz daha yatkın ama bence diğer cinsler de bu seslerden rahatsız oluyorlardır ve uzun vadede mutlaka stres oluyorlardır. Tabi bu dediğim tek kraliçe veya küçük koloniler için geçerli. Formikaryuma geçen bir koloni çok daha az etkilenecektir hatta belki de hiç etkilenmeyecektir. Formica kolonim 50-60 işçiye ulaştığında tekrardan masama koymuştum ve çok daha az stres olduklarını fark etmiştim. Kraliçenizi ses ve titreşimlerden izole bir yerde tutarsanız koloniniz çok daha hızlı gelişecektir.

Mahir-K

Pupa
Üye
Gelişme hızı hakkında hiç yorum yapamam çünkü ilk kez kraliçe sahibi oldum ama 40 yıllık gözlemciyim, bütün canlılar için ortam normalleşmesi diye bir olgu vardır. Ortam hep sessizse hapşırık gök gürültüsü gibidir, tüp hep hareketsiz duruyorsa elinize almanız deprem etkisi yapar… Ben hava kompresörünün 30 cm yanında koloni gördüm ki oldukça gürültülü ve titreşimli çalışan bir makinedir. Benim kraliçelerim de ışık ve sesten korkardı artık alıştılar dün itibariyle 3. Kraliçem de yumurtladı…