Herkese merhaba,
Uzunca bir süre günlüğe güncelleme yapmadım, çeşitli hadiseler sebebiyle hem kolonilerimin bakımı aksadı hem de günlüğü güncelleyecek vaktim olmadı.
Olumlu gelişmelerde var olumsuz gelişmelerde, Öncelikle olumsuz gelişmelerle başlayacağım.
Subpilosa kraliçesi öldü, ortalama bir başlangıç yapmıştı, 5-6 tane yumurtası vardı, fakat yumurtaları geliştiremedi, sonra yumurtalardan iki tanesi herşeye rağmen gelişti ve oldukça büyük larvalara dönüştüler, fakat kraliçe larvalardan birini yedi aynı günün sabahı da kendisini ölü buldum.
Rufibarbis kolonisinin tüpü parçalndı, ve 3. Nesil için yetiştirdikleri larvaları kaybettim, apar topar yeni ve daha küçük bir tüpe geçirirkende yaklaşık 12 işçi kaybettim şuanda 13 civarı işçileri var.
Kraliçe sağlıklı ve besili ve bütün bu yaşananlara rağmen hala hayatta.
Cataglyphis kraliçelerini viaticodies ve bicolor grup olanların hepsini doğaya saldım. Her ne kadar çok güzel canlılar olsalarda onları sağlıklı bir şekilde esaret altında tutacak uygun ekipmana ve vakte sahip değilim maalesef. İleriki uçuş sezonlarında denk gelirsem deneyebilirim.
Camponotus kraliçesi öldü, sebebini bilmiyorum fakat kendisi de bir gece ansızın hakkın rahmetine kavuştu.
İyi haberler de var.
Elime yepyeni bir koloni geçti, Lasius neglectus. Bu koloninin brood dışındaki bütün bireylerini Kastamonu'daki bir süper koloniden aldım. O süper koloni 30-40 metre kareli bir alana yayılmış haldeydi, yüzlerce belki de binlerce kraliçe gördüm, 10 tanesini aldım ve dengesiz olduğu halde koloninin gelişimi yavaş olsun diye sadece 15 işçi aldım, şuanda 8 kraliçe, 13 işçi, onlarca yumurta-larva ve 10 kadar pupa var, kraliçelerin hepsi yumurtluyor ve koloni ilk defa kendi işçilerini çıkaracak, çok heyecanlıyım.

Şimdi de sıra orijinalinde polygyne olmasını planladığım kolonilerde.
Tetramorium kolonisi maalesef başarısız olmuş, tek bir kraliçe ve 30 kadar işçileri var ve 40 kadar pupa var.
Lasius kolonisi de monogyne olmuş fakat 100e yakın işçileri ve 30 kadar pupayla, 50-60 tane larvaları var. Yumurta gözlemlemedim, büyük ihtimalle diyapoz sebebiyle yumurta yok.