Bunu anlamak bir ölçüde zor. Özetle açıklayayım:
Koloniler, üç evre geçirir:
Founding Stage(Kurucu Aşama), Ergonomic Stage(Gelişim Aşaması) ve
Reproductives Stage(Doğurganlar Aşaması).
Nedir bu aşamalar? Kısaca bahsedeyim.
Founding Stage: Kraliçe(ler), bir an önce çiftleşme safhasını tamamlar ve yumurtaları dış dünya ile izole edeceği bir odacık kazmaya başlar(lar). Bu evre işçi olana kadar ki evredir. Koloninin bütün görevlerini kraliçe üstlenir.
Ergonomic Stage: Gelişim Aşaması, bu aşamada nanitikler doğar ve kraliçenin işlevi kısıtlanır. Kraliçe sadece üremeye odaklanmaya başlar. Bu evrede koloni
belirli bir popülasyona ulaşana kadar sürer. Ne kadar popülasyonda bu evrenin biteceği koloninin kışı geçirebilmesi için işçi sayısının olabildiğince maksimize olması ve kış uykusunun geçirilebileceği sağlanmasına göre belirlenir. Alatelar, koloni geleceği sağlanınca üretilmeye başlanır. (İstisnai durumlar mevcuttur.)
Reproductive Stage: Alate Aşaması, belirli bir popülasyona ulaşan koloni, literatürde "
slow-brood/winter-brood" olarak geçen kuluçkalar yetiştirmeye başlarlar. Ne demek bu terim? Bu terim, gelişimi uzun vaadeye yayılmış larvaya verilen isimdir. Larva, normal sürede büyümez. Gelişimi uzatılır ve diğer aylara sarkıtılır. Larvanın kışın gelişimi durur/durdurulur ve diyapoza girme abilitesi varsa diyapoza sokulur. Diyapoza giren larva, "1 kış geçirmiş" larvadır ve bu larvanın gelişimi baharda biter. Bu larvalar, alate larvalarıdır. Ikinci bir alate gelişim aşaması ise baharda yumurtalar larvaya geliştirilir ancak larvalar pupaya getirilmez. Larvanın gelişimi uzar/uzatılır ve ancak yazın pupalanır. İşte bu larvalardan çoğunlukla alatelar doğar.
Her ne kadar doğada işler böyle yürüyor olsa da esaret altında aynı şeyleri demek zordur. Koloninizi yakından inceleyin ve düzenli olarak sıcaklık, yumurta/larva/pupa sayımı yapın. Ne kadar sürede geliştiklerini inceleyin. Kışı geçiremeyen kuluçka evrelerini fark edin. Bunlar size koloninizin alate üretimi konusunda oldukça güvenilir ve şaşırtıcı bilgiler verecektir.
Daha fazla kaynak için dm.