Myrmica rubra cinsi karıncalarım 4 işçi olmasına rağmen prens çıktı yumurtadan, ne yapmam lazım? Neden olur bu durum acaba?
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar, öncelikle konu sahibinden özür dilerim.Selamlar, bu aslında sanılanın aksine o kadarda yaygın olmayan bir durum değil. Özellikle Myrmica rubra'da. İleri tarihte açacağım kış uykusu rehberinde bunlara geniş çaplı ve detaylı bahsedeceğim bu yüzden burada kısa tutacağım. Myrmica cinsinin birkaç türü üzerine bununla ilgili araştırma yapıldı( Myrmica rubra, M.lubicornis ve M.ruginodis) ve Myrmica rubra larvalarının prensese evrilebilmesi için kişi geçirmesi/diyapoza girmesi gerekiyor. Diyapoza girmeyen, kış gelmeden gelişimini tamamlayıp pupadan çıkan hiç bir larva, alate'a evrilmemiştir. Alatea evrilebilmesi için larvanın kışı geçirmesi gerekir.
Myrmica rubra'da kıştan önceki vakit var olan larvaların işçiye mi alate'a mi evrileceği işçiler tarafından belirlenir. Her işçide değil belirli başlı mekanizmalar var onlara ileride açacağım konuda değineceğim. Sizin koloninizde geçen seneden kalma bir kolonidir muhtemelen ve diyapoza giren larva prense evrilmiş olabilir. Her ne kadar yazıda alate'a evrilir derken dişi alateları kastediyor olsa da yine de en yüksek ihtimal bu. Endişe edilecek bir durum değil, koloninize nasıl bakıyorsanız öyle bakmaya devam edebilirsiniz.
Merhaba, hayır aslında tam olarak öyle değil. Kışı geçirmiş işçilerin(spring ants) sonbahar başlarında larvaları besleyip beslememesi ile ilgili bir şey bu. Yani larvayı eğer kışı geçirmiş işçi grubu diyapoza yapmalarını teşvik ederse alate çıkma şansı yüksek ancak eğer kişi geçirmiş işçi larvayı diyapoza yatmaya teşvik etmeden kış öncesi işçi olmasını sağlamak için sürekli besleyip ilgilenirse o işçi hiçbir zaman alate olmaz.Merhabalar öncelikle konu sahibinden özür dilerim
Ve konunun banada denk gelmesi güzel oldu şöyle söylim ben bu durumu bilmiyordum o yüzden yaşamadan denk gelmesi güzel oldu
ama tam anlayamadım burdaki olayı
geçen sene eylülde 7si 8i memlekete gittim ve 1 kaç hafta sonra kraliçe peşindeyken bi kaç tür gördüm
Ve 1 kraliçe yakaladım myrmica olduğunu arkadaşım söyledi bu cinsi ilk kez besliyceğim için beslenmeliymis neyse cok uzattım kusura bakmayın
Sezon kapanışıydı sıcakta besledim istanbula döndüm 1 larvası olmuştu bu canlıyıda diğer canlılarla kasım sonunda uykuya yatırdım şubat sonu mart başına az kaldı kaldırcam ama
ozaman bu canlı benim anladığım
uykuya yatmazsa normal şekilde işçi çıkarmıyormu yani
ozaman bu canlı normal şekilde işçiler çıkarıp ilerlemiycekmi
Uykuya yatsada yine yaşanıcakmı bu durum
Çok sağ ol baya bilgilendim teşekkürler ederim.Merhaba, hayır aslında tam olarak öyle değil. Kışı geçirmiş işçilerin(spring ants) sonbahar başlarında larvaları besleyip beslememesi ile ilgili bir şey bu. Yani larvayı eğer kışı geçirmiş işçi grubu diyapoza yapmalarını teşvik ederse alate çıkma şansı yüksek ancak eğer kişi geçirmiş işçi larvayı diyapoza yatmaya teşvik etmeden kış öncesi işçi olmasını sağlamak için sürekli besleyip ilgilenirse o işçi hiçbir zaman alate olmaz.
Yani uzun lafın kısası alate oluşabilmesi için bu ve bazı türlerde larvanın kışı geçirmesi zorunludur. Kışı geçirmeyen larva alatea dönüşümez. Bu her kışı geçiren larvanın alate olduğu anlamına gelmiyor, kışı geçirmeyen larvaların alate olamadığı anlamına geliyor.
Çok teşekkürler, konunun denk gelmesi de güzel oldu.Merhaba, hayır aslında tam olarak öyle değil. Kışı geçirmiş işçilerin(spring ants) sonbahar başlarında larvaları besleyip beslememesi ile ilgili bir şey bu. Yani larvayı eğer kışı geçirmiş işçi grubu diyapoza yapmalarını teşvik ederse alate çıkma şansı yüksek ancak eğer kişi geçirmiş işçi larvayı diyapoza yatmaya teşvik etmeden kış öncesi işçi olmasını sağlamak için sürekli besleyip ilgilenirse o işçi hiçbir zaman alate olmaz.
Yani uzun lafın kısası alate oluşabilmesi için bu ve bazı türlerde larvanın kışı geçirmesi zorunludur. Kışı geçirmeyen larva alatea dönüşümez. Bu her kışı geçiren larvanın alate olduğu anlamına gelmiyor, kışı geçirmeyen larvaların alate olamadığı anlamına geliyor.
O larva doğduğu zaman bu konunun altına işçi olarak mı alate olarak mı doğduğunu yazarsanız güzel pekişmiş olur. 😊çok teşekkürler
Konunun denk gelmeside güzel oldu
Anladığım kadarıyla karıncanın cinsiyetinin larvayken durumlara bağlı belirlendiğini söylüyorsun, bu durum doğru değil. Kraliçenin abdomen bölgesinde doğacak olan karıncanın ilk hücresi oluşurken eğer hücre n adet kromozoma sahipse doğacak karıncanın cinsiyeti erkektir, 2n adet kromozoma sahipse doğacak karıncanın cinsiyeti dişidir. Yanlış anladıysam lütfen belirt.Selamlar, bu aslında sanılanın aksine o kadarda yaygın olmayan bir durum değil. Özellikle Myrmica rubra'da. İleri tarihte açacağım kış uykusu rehberinde bunlara geniş çaplı ve detaylı bahsedeceğim bu yüzden burada kısa tutacağım. Myrmica cinsinin birkaç türü üzerine bununla ilgili araştırma yapıldı( Myrmica rubra, M.lubicornis ve M.ruginodis) ve Myrmica rubra larvalarının prensese evrilebilmesi için kişi geçirmesi/diyapoza girmesi gerekiyor. Diyapoza girmeyen, kış gelmeden gelişimini tamamlayıp pupadan çıkan hiç bir larva, alate'a evrilmemiştir. Alatea evrilebilmesi için larvanın kışı geçirmesi gerekir.
Myrmica rubra'da kıştan önceki vakit var olan larvaların işçiye mi alate'a mi evrileceği işçiler tarafından belirlenir. Her işçide değil belirli başlı mekanizmalar var onlara ileride açacağım konuda değineceğim. Sizin koloninizde geçen seneden kalma bir kolonidir muhtemelen ve diyapoza giren larva prense evrilmiş olabilir. Her ne kadar yazıda alate'a evrilir derken dişi alateları kastediyor olsa da yine de en yüksek ihtimal bu. Endişe edilecek bir durum değil, koloninize nasıl bakıyorsanız öyle bakmaya devam edebilirsiniz.
Dediklerin doğru ancak yanlış anlaşılan bir durum var. Belki de ben yanlış anlatmışımdır. Larvanın cinsiyetinin ne olacağı beslenmeye bağlı değil. Evet dediğin gibi yumurta doğmadan ne olacağı bellidir. Çalışma diyor ki bir yuvada alate ve işçi larvaları düşün, işçilerin besledikleri ve pupalanan her larva işçi larvasıdır. Yani eğer kışı geçirmiş bir işçi bir larvayı besliyorsa ve o larva pupaya giriyorsa o larva alate larvası olamaz. İşçidir. Yani diyor ki larvanın diyapoza girip girmeyeceği işçiye bağlıdır. İşçi larvayı beslemezse larva diyapoza girer.Anladığım kadarıyla karıncanın cinsiyetinin larvayken durumlara bağlı belirlendiğini söylüyorsun, bu durum doğru değil. Kraliçenin abdomen bölgesinde doğacak olan karıncanın ilk hücresi oluşurken eğer hücre n adet kromozoma sahipse doğacak karıncanın cinsiyeti erkektir, 2n adet kromozoma sahipse doğacak karıncanın cinsiyeti dişidir. Yanlış anladıysam lütfen belirt.
Bende o kraliçeyi bekliyordum heyecanla. Şimdi böyle bir durumla beraber artık sabırsızlıkla bekliyorum artık bir şeyler yapmasını. Yazacağım kesinlikle tekrardan sağ olunO larva doğduğu zaman bu konunun altına işçi olarak mı alate olarak mı doğduğunu yazarsanız güzel pekişmiş olur. 😊