Bu yazıda çeşme suyundaki kloru ve klor-amin bileşiğini nasıl sudan ayırabileceğinizi anlattım.Bir pet şişe su almayacak kadar pintiyseniz yapmayın hobiyi size göre değil.
“Uzun süre maruz kalınan klor, kanserojen riski taşır. Klorlu su, göz ile karaciğerde tahrişe sebep olur. Boğazda daralmaya, akciğerde ödem oluşmasına neden olarak solunum güçlüğüne yol açar. Şiddetli baş ağrıları, bulantı ve kusmaya yol açar.”
Klor suyu dezenfekte etmekte kullanılan bir gazdır tüpe doldurduğunuzda tüpün içine hala salınım yapmaya devam eder. Suyu klordan arındırmak isterseniz 24 saat güneşin altında bekletmelisiniz.
Musluk suyunun içinde sadece klor da yok klor-amin bileşiğide var bununda verdiği zararlar var. Klor-amin bileşiği oda sıcaklığında katı halde ve suda çözündüğünde suyun içerisinde kalmaya devam eder yani klor gibi bir kısmı uçup gitmez. Klor-amin bileşiğini sudan uzaklaştırmak isterseniz aktif karbon kullanarak filtreleme yapacaksınız.
Klorlu suda bakteri olmaz asıl bakteri olmasın istanbul suyu pis diye kloru basıyorlar. Havuzlarda da mesela zararlı zararsız tüm bakterileri öldürmek için çok klor kullanıılıyır daha hijyenik olsun diye. Ancak bakteri olmaması iyi olduğu anlamına gelmiyor. Ben akvaryumculuk da yapıyorum. Gerekli bakteri kültürüne sahip su olmazsa balıklar ölüyor klorlu su hele hiç kullanılmamalı. Ancak klorlu suyun kloru uçurtulabilir. Ben kloru ve zararlı kimyasalları gidermek için bir su düzenleyicisi kullanıyorum. Tabi akvaryum hobisi farklı karınca hobisi farklı. Siz suyu havalandırarak ve bekletip klorun uçtuğundan emin olduktan sonra verebilirsiniz. Yine de internetten klor nasıp uçurulur veya sudaki kloru nasıl giderebiliriz diye araştırmanızda fayda var.