Multi Lasius ve işçi ekleme

Mustafaf

Media
Üye
Selamlar!

Evde uçuş yapan 4 farklı Lasius sp. kolonisinin hepsini bir araya topladım ve bir odaya kapattım. Yaklaşık 15 tane kraliçe karınca yakaladım, kalanlarını ise doğaya geri saldım. Bu 15 kraliçeden 5 tanesini de daha sonra saldım ve geriye kalan 10 taneyi ikişer ikişer gruplayarak 5 ayrı tüpe yerleştirdim. Tüpleri karanlık bir yerde 1 hafta beklettim. Sonrasında yaptığım kontrolde sonuçlar şöyleydi:

1. Koloni: 2 ölü kraliçe
  2. Koloni: 2 ölü kraliçe
  3. Koloni: 2 ölü kraliçe
  4. Koloni: 1 ölü, 1 yaralı kraliçe
  5. Koloni: 2 sağlıklı kraliçe ve bolca yumurta
Evet... 5. koloni bizim "deney faremiz" oldu diyebiliriz.

Artık multi kraliçeli koloni denemesini başarıyla geçmiş sayılırız. Sıra işçi eklemeye geldi. Uçuş yapan koloniden 4 işçi aldım ve bir test tüpüne koydum. Bu tüpü bezle sardım ve 10 dakika kadar buzdolabına yerleştirdim (hareketlerini yavaşlatmak için). Daha sonra dolaptan çıkardım ve işçilerin bulunduğu tüp ile 5. koloniyi birleştirdim. Herhangi bir savaş yaşanmadı. Müdahale etmeden bir gün bekledim.

Ertesi gün kontrol ettiğimde tüm bireyler sağlıklıydı ve ağızdan ağıza (trophallaxis) beslenme davranışı gözlemledim. Bunun üzerine küçük bir ödül olarak koloniyi beslemeye karar verdim: Değişiklik olsun diye şekerli su yerine biraz kola verdim. Hepsi afiyetle içti; hatta kraliçelere de ikram ettiler. Yumurtalar hâlâ bütün halde duruyor, bu da gayet olumlu bir gelişme. İşçilerin ilerleyen zamanlarda bir eleme yapıp yapmayacağını göreceğiz.

Şimdilik sadece izlemeye devam...

Bu bir günlük değil, bir deneydi. Hobiye ufak da olsa bir katkım olduysa ne mutlu bana.

Benimle aynı denemeyi yapmak isteyenler olursa, yukarıda anlattığım adımları takip edebilirler. Bugün aldığım görüntüleri de buraya bırakıyorum.

Ha bu arada, test tüpü plastik; bu yüzden fotoğraflar net değil.

Ekli dosyalar

• IMG_0780.jpeg
    IMG_0780.jpeg
    65.3 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0776.jpeg
    IMG_0776.jpeg
    60.5 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0775.jpeg
    IMG_0775.jpeg
    58.7 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0774.jpeg
    IMG_0774.jpeg
    60.1 KB · Görüntüleme: 16

Karınca16

Majör
Yardımsever
Üye
Selamlar!

Evde uçuş yapan 4 farklı Lasius sp. kolonisinin hepsini bir araya topladım ve bir odaya kapattım. Yaklaşık 15 tane kraliçe karınca yakaladım, kalanlarını ise doğaya geri saldım. Bu 15 kraliçeden 5 tanesini de daha sonra saldım ve geriye kalan 10 taneyi ikişer ikişer gruplayarak 5 ayrı tüpe yerleştirdim. Tüpleri karanlık bir yerde 1 hafta beklettim. Sonrasında yaptığım kontrolde sonuçlar şöyleydi:

Artık multi kraliçeli koloni denemesini başarıyla geçmiş sayılırız. Sıra işçi eklemeye geldi. Uçuş yapan koloniden 4 işçi aldım ve bir test tüpüne koydum. Bu tüpü bezle sardım ve 10 dakika kadar buzdolabına yerleştirdim (hareketlerini yavaşlatmak için). Daha sonra dolaptan çıkardım ve işçilerin bulunduğu tüp ile 5. koloniyi birleştirdim. Herhangi bir savaş yaşanmadı. Müdahale etmeden bir gün bekledim.

Ertesi gün kontrol ettiğimde tüm bireyler sağlıklıydı ve ağızdan ağıza (trophallaxis) beslenme davranışı gözlemledim. Bunun üzerine küçük bir ödül olarak koloniyi beslemeye karar verdim: Değişiklik olsun diye şekerli su yerine biraz kola verdim. Hepsi afiyetle içti; hatta kraliçelere de ikram ettiler. Yumurtalar hâlâ bütün halde duruyor, bu da gayet olumlu bir gelişme. İşçilerin ilerleyen zamanlarda bir eleme yapıp yapmayacağını göreceğiz.

Bu bir günlük değil, bir deneydi. Hobiye ufak da olsa bir katkım olduysa ne mutlu bana.

Benimle aynı denemeyi yapmak isteyenler olursa, yukarıda anlattığım adımları takip edebilirler. Bugün aldığım görüntüleri de buraya bırakıyorum.

Hocam ileri aşamada yüksek ihtimalle 5. koloniniz de otorite savaşı çıkar.

SasuKe1

Majör
Üye
Tamamiyle aynı duruma sahibim. Ancak ben çekirge, meyve sineği ve tesbih böceği verdim hiçbirini yemediler. Birde üstüne Trophallaxis olduğu halde işçiler pamuğu kazmaya çalışıyorlar, yumurtalarla ilgilenmiyorlar. Bilen biri nedenini söyleyebilir mi acaba? (ben de işçi ekledim multi lasius'a)

Yetkin

Media
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Umarım olmaz ama yumurtlayanların şimdililk birbirlerini öldürmemesi bir şey olmayacağı anlamına gelmez multi denemeyin denettirmeyin azcık daha hızlı üresinler diye birsürü kraliçe öldürmenin gereği yok

Karınca16

Majör
Yardımsever
Üye
Multi olmayacak türde denemek çok mantıksız.Yazık kraliçelere onun yerine hepsini ayrı ayrı besleyin bence @Yetkin hocama katılıyorum.

Mustafaf

Media
Üye
Umarım olmaz ama yumurtlayanların şimdililk birbirlerini öldürmemesi bir şey olmayacağı anlamına gelmez multi denemeyin denettirmeyin azcık daha hızlı üresinler diye birsürü kraliçe öldürmenin gereği yok
Biliyorum Fakat zaten belirttim yaklaşık 50 prensesden sadece 10 tanesini seçtim.

Mustafaf

Media
Üye
40 kraliçenin 40 da sağlıklı koloni kuramıyor ki.
50 tane kraliçenin 50 tanesi sağlıklı kuramıyor, 10 tane kraliçenin eksilmesi eko sisteme zararı olan bir durum değil, sonuçta ben satış için toplamadım kraliçeleri.

Karınca16

Majör
Yardımsever
Üye
50 tane kraliçenin 50 tanesi sağlıklı kuramıyor, 10 tane kraliçenin eksilmesi eko sisteme zararı olan bir durum değil, sonuçta ben satış için toplamadım kraliçeleri.
Zaten almanız da sorun olmaz, benim garip bulduğum yüksek ihtimal multi olmayacak türe multi yapmak doğru değil bence.Yazık kraliçelere.

qwerty

Larva
Üye
Selamlar!

Gerçekten forum için kaliteli bir yazı olmuş.
Ayrıca multi işinin de riskli olduğunu görmüş olduk ben daha h başarılı olamadım :)

Yetkin

Media
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Biliyorum Fakat zaten belirttim yaklaşık 50 prensesden sadece 10 tanesini seçtim.
işte o 10 taneden de 7 sinin ölmesine ne gerek vardı ki göze biraz daha hoş görünsün diye kraliçe öldürmeye ne gerek var ki bu sadece bir deneme sürekli multiden ölen kraliçe konuları açılıyor