Messorlar

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
İyi forumlar, ben messor besleyecegim ve major çıkarmalarını istiyorum hamam böceği un kurdu yerine şekerli su veya kuş yemi verirsem ne olur major çıkarma ama geçiçi olarak degil sadece kuş yemi ve şekerli su

ahmt

Pupa
Üye
Selam,
Eğer bir koloni kurmak istiyorsanız canlı yem şarttır.Sadece kuş yemi ve şekerli su gibi besinler, koloninin hem daha yavaş büyümesine hem de daha sağlıksız olmasına sebep olur.Geçici olarak canlı yem yerine yumurta beyazı/sarısı, kıyma gibi protein içeren besinler kullanılabilir.
Ancak koloni büyüdükçe canlı yem ihtiyacı artacaktır.
Ayrıca, kolonide major işçilerin çıkması için mutlaka canlı yem verilmesi gerekir.

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
Selam,
Eğer bir koloni kurmak istiyorsanız canlı yem şarttır.Sadece kuş yemi ve şekerli su gibi besinler, koloninin hem daha yavaş büyümesine hem de daha sağlıksız olmasına sebep olur.Geçici olarak canlı yem yerine yumurta beyazı/sarısı, kıyma gibi protein içeren besinler kullanılabilir.
Ayrıca, kolonide major işçilerin çıkması için mutlaka canlı yem verilmesi gerekir.
peki kıyma yumurta sarısı beyazı kullanarak major işçinin çıkmasını sağlayabilirmiyim kıymanın çiğ veya pişmiş olmasının bir farkı varmı

Selam,
günde kaç kere canlı yem vermeliyim şekerli su ne kadar olmalı

ahmt

Pupa
Üye
Dediğim gibi sadece geçiçi olarak verilebilir.Daha önce forumda çiğ şekilde verilebileceğini duymuştum.

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
Dediğim gibi sadece geçiçi olarak verilebilir.Daha önce forumda çiğ şekilde verilebileceğini duymuştum.
hocam bir de şöyle bir sıkıntı var ben aile evindeyim yazında kalacagım aile evinde küçük kardeşim var 2 yaşında ve bundan dolayı ailem izin vermiyor haşerelere karınca dışında ve ben messor beslemek istiyorum 1 sene daha bekleyemem , ben geçiçi olarak vermessem ne gibi sonuçlar olur, ne kadar süreliğine verebilirim?

ahmt

Pupa
Üye
Hocam, kraliçeyi yeni bulduysanız veya bulmayı düşünüyorsanız, geçici olarak canlı yem vermeyebilirsiniz. Zaten ilk işçi çıkana kadar besleme yapmanıza gerek yok. İlk işçi çıktığında şekerli su takviyesi yaparsınız, yanına da tohum koyabilirsiniz. Ama tohumları kırarak verin; çünkü ilk işçiler (nanitik, yani ilk çıkan zayıf işçiler) tohumları parçalayamazlar.Bu şekilde yaklaşık 3 ay kadar koloniyi idare ettirebilirsiniz. Sadece şekerli su ve tohumla koloni hayatta kalabilir ama çok yavaş gelişir. Koloni büyüdükçe canlı yem ihtiyacı artar. Özellikle major çıkması için canlı yem kesinlikle gereklidir.Yani hocam bundan kaçışınız yok malesef. :D

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hiçbir şey yapamıyorsanız küçük bir saklama kabına ya da kulak çubuğu kutusu tarzı bir kutuya yarım elma koyun. Kutunun kapağı kapalı kalsın üstüne bir kaç tane delik açın 6-8 mm'lik. Evin dışına sıcak bir nokaya bırakın. Bir hafta içinde sinek larvaları göreceksiniz, ihtiyacınız olduğunda ailenizin haberi olmadan oradan alın ve koloniye verin. Sizin durumunuz da yapabileceğiniz en iyi şey bu. Messorlar tohumla gelişmeye gelişirler ama canlı yem gelişimi hızlandırır. Kraliçenin yumurtlaması için yüksek proteine ihtiyacı var. Koloniyi gözlemleyin, larva sayısı çoksa canlı yem verin. Larva sayısı çok fazla değilse canlı yem vermenize gerek yok tohumla idare edebilirler.

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
Hiçbir şey yapamıyorsanız küçük bir saklama kabına ya da kulak çubuğu kutusu tarzı bir kutuya yarım elma koyun. Kutunun kapağı kapalı kalsın üstüne bir kaç tane delik açın 6-8 mm'lik. Evin dışına sıcak bir nokaya bırakın. Bir hafta içinde sinek larvaları göreceksiniz, ihtiyacınız olduğunda ailenizin haberi olmadan oradan alın ve koloniye verin. Sizin durumunuz da yapabileceğiniz en iyi şey bu. Messorlar tohumla gelişmeye gelişirler ama canlı yem gelişimi hızlandırır. Kraliçenin yumurtlaması için yüksek proteine ihtiyacı var. Koloniyi gözlemleyin, larva sayısı çoksa canlı yem verin. Larva sayısı çok fazla değilse canlı yem vermenize gerek yok tohumla idare edebilirler.
sinekleri canlı verecegim de az ise ne tohumuyla besleyecegim günde kaç tane sinek vermeliyim ve sinegin yavru veya büyük olmasının farkı varmı

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
B
sinekleri canlı verecegim larva fazlaysa az ise tohum da da ne tohumu

bide
Sineği canlı vermeyin, ve larvaları verirseniz daha iyi olur. Sinekler dışarıdan hastalık ilaç vs. getirebiliyor. Tohum olarak normal de herkes kuş yemi öneriyor ama bana kalırsa kraliçeyi bulduğunuz bölgede ki bitkileri inceleyin ve tohumlarını alın. Yine de kuş yemi de iş görür tabii.
Örnek ; kenevir, chia, ak darı, aspur, keten, ayçekirdeği içi.

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
B
Sineği canlı vermeyin, ve larvaları verirseniz daha iyi olur. Sinekler dışarıdan hastalık ilaç vs. getirebiliyor. Tohum olarak normal de herkes kuş yemi öneriyor ama bana kalırsa kraliçeyi bulduğunuz bölgede ki bitkileri inceleyin ve tohumlarını alın. Yine de kuş yemi de iş görür tabii.
Örnek ; kenevir, chia, ak darı, aspur, keten, ayçekirdeği içi.
peki sinegi ölü verirsem hani iç parazit hastalık falan olurmu karıncalarda sinekde birşey varsa

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
peki sinegi ölü verirsem hani iç parazit hastalık falan olurmu karıncalarda sinekde birşey varsa
Öldürmekle geçmez. Sinek her yere ve çeşit çeşit canlıya konan bir canlı. Bu yüzden taşıdığı riskte daha fazla. Sinek larvalarını vermeniz daha güvenli. 3-4 günde bir adet vermeniz yeterli olur. Kolonide larva varsa ilgilenirler. Ya da kraliçenin yumurtlaması için kullanırlar.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Sinek eğer ilaçlıysa koloniniz yok olabilir. Diğer yandan major işçi için koloninin bir tehit algılaması lazım. Bu tehtidide en iyi canlı yemi öldürmeden direkt atark yaparsınız. Sadece kuş yemi,yumurta sarısı,sinek ilede beslenebilir ama koloniniz ilerlemez. Örneğin canlı yem ile beslenen bir koloni daha sağlıklı ve güçlü iken ve sürekli üreyip gelişirken, canlı yem olmadan büyüyen koloniler daha zayıf, işçi kayıplarına daha açık ve olası bazı tehlikelere karşı daha dayanıksız olurlar. Üretemiyorsanızda ayda 50 tane canlı un kurdu alıp haftalık olarak verebilirsiniz. Bu süreçte balkonda veya bahçede durabilir ve bu şekilde ailenizide rahatsız etmezsiniz. İyi hobiler.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
hocam işte şöyle bir sıkıntı var benim küçük kardeşim var her yere el atıyor annem sineklerden nefret eder bundan dolayı sinek larvasını şey yapma işi biraz imkansız gibi oluyor peki aklıma geldide dışarda örümcek falan görüyorum farklı karıncalar onları versem onları yeseler
Hocam dışarıdan bulunan genel olarak canlıların verilmesini önermiyorum. Örümceklerdeki toksik zehir salgılayan salgı bezlerini eğer karıncalar yerse tüm koloni zehirlenebilir. Dışarıdan vereceğiniz hiç bir besin steril ve sağlıklı olmaz. En iyisi alternatiflere yönelin. Eğer koloninizde major çıkartacaksanızda her ne kadar önermesemde dışarıdan bir adet işçi karınca alıp outworde atın ve işçiyi takip edin eğer yuvaya girmeye kalkarsa uzaklaştırın. Taki işçileriniz onu ne zaman yakalayıp öldürürse o zmn bırakabilirsiniz. Ama bu işlemi hem etik açıdan hemde risklerinden asla önermem ama eğer başarırım derseniz yapabilirsiniz.

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
Hocam dışarıdan bulunan genel olarak canlıların verilmesini önermiyorum. Örümceklerdeki toksik zehir salgılayan salgı bezlerini eğer karıncalar yerse tüm koloni zehirlenebilir. Dışarıdan vereceğiniz hiç bir besin steril ve sağlıklı olmaz. En iyisi alternatiflere yönelin. Eğer koloninizde major çıkartacaksanızda her ne kadar önermesemde dışarıdan bir adet işçi karınca alıp outworde atın ve işçiyi takip edin eğer yuvaya girmeye kalkarsa uzaklaştırın. Taki işçileriniz onu ne zaman yakalayıp öldürürse o zmn bırakabilirsiniz. Ama bu işlemi hem etik açıdan hemde risklerinden asla önermem ama eğer başarırım derseniz yapabilirsiniz.
hocam ama ne olurki o kadar koca karıncaları bir adet karıncamı öldürücek

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
kurt.PNG

hocam burdan alsam un kurtlarında birşey yoktur demi

kuzeykarıncabesici

Yumurta
Üye
Karıncaları değil yumurtalara saldırabilir hatta kraliçeye zarar bile verebilir. Bunları pek küçümsemeyin.
anladım hocam o zaman en mantıklısı yani eğer seçim buysa karıncayı almak ve birşeyle sabitleyip onu tutmak işçiler ona saldırmaya başladıgı zaman bırakacagım ve yicekler

Neden öldürmesin ona kalırsa fillerin hastalıktan ölmemesi gerekir.
haklısınız hocam

ali8181

Media
Üye
anladım hocam o zaman en mantıklısı yani eğer seçim buysa karıncayı almak ve birşeyle sabitleyip onu tutmak işçiler ona saldırmaya başladıgı zaman bırakacagım ve yicekler
Gerekli besini alamazlar hatta yemezler karıncalar besinin suyunu emer karıncaların sulu bir formu yok.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Boşuna emek vereceksiniz. Majorler savunma-koruma için üretilmez. Ne canlı yemi canlı vermek ne de koloninin saldırmasını sağladığınız herhangi bir canlı major üretiminde bir etken ve belirleyici olmaz.