Messor'a pupa eklemek

yağızalp

Larva
Üye
Selamlar arkadaşlar,

Elimde Şubat ayı ortasında bulduğum ve şu an ilk yumurtalarını vermiş olan bir Messor dentatus kraliçesi var. Süreci biraz hızlandırmak ve koloninin başlangıcını güçlendirmek adına dışarıdaki olgun bir Messor yuvasından pupa takviyesi yapmayı planlıyorum.

Ancak kraliçeyi strese sokmamak için şöyle bir strateji izleyeceğim:

1. Kraliçenin kendi ilk işçisi (nanitic) çıkana kadar bekleyeceğim.
  2. İlk işçi çıktıktan sonra dışarıdaki bir yuvadan (tür muhtemelen Messor structor veya benzeri bir Messor olacak) bir adet Major pupası alıp tüpe ekleyeceğim.

Sormak istediğim birkaç soru var:

• İlk işçi çıktıktan sonra yapılan takviyelerde kraliçenin stres yapıp yumurtaları yeme riski hala devam eder mi?
  • Farklı bir Messor türünün (örn: Structor) major pupası, Dentatus nanitic'i ve kraliçesi tarafından koku farkı nedeniyle reddedilir mi? (Pupaların kokusuz olduğunu biliyorum ama yine de sormak istedim.)
  • İlk yardımcı olarak doğrudan bir "Major" çıkartmak, nanitic işçinin iş yükünü azaltır mı yoksa kraliçe üzerinde olumsuz bir baskı mı yaratır?

ants123

Nanitik
Üye
İşçili bir kraliçenin çok zora düşerse yumurtalarını yeme davranışını yine gösterebileceğini düşünüyorum. Ama ihtimal daha düşük olur çünkü işçisi yokken kraliçe savunmasızdır, besini kısıtlıdır. Olası bir tehlikede yumurtalarını yok yere kaybedeceğine kendi vücuduna tekrar besin olarak alır. Haliyle işçileri varken buna gerek duyar mı bilemiyorum.
İkinci sorunuz hakkında bir bilgim yok ancak aynı türden hatta kraliçenin doğup büyüdüğü evinden bile pupa alsanız kabul etme ihtimali %50yi geçmez.
İlk safhada major sahibi olmanın kraliçeye baskı yapacağını sanmıyorum sadece o pupayı işçi yapma sırasında zorlanabilir. Besinini ihmal etmeseniz yeterli.
Bir de doğadan major pupası nasıl alacaksınız? Mevcut bir yuvada pupalara erişmek için o koloniyi patlatmanız gerekmez mi?

yağızalp

Larva
Üye
Taş altı bir koloniden yapay zrkaya sordum ama güvenemedim başka türde olsa kabul eder ilk işçilwri çıkınca dedi ilk işçiler çıkınca denesem bir sorun olurmu

Kraliçem ilk işçileri çıkınca bir pupa ile deneyeceğim sonucu günlüğüme yazarım belki bir faydam dokunur

Son düzenleme:

ants123

Nanitik
Üye
Dediğim gibi kesin birşey söylemek doğru değil. Yarı yarıya diye düşünebilirsiniz. Taş altı gibi yüzeyde yuva kurma davranışı sanırım semi-claustral olarak adlandırılıyordu. Ancak bu davranış messorlarda yok. Claustral ve semi-claustral ayrımını türlere göre yapmak lazım. Messorlar kapalı yuva kurarlar, yerin derinliklerine uzanır yuvaları. Taşı kaldırmak yetmez yani.

edit:semi-fully claustral ayrımına tam hakim değilim, yanlışım varsa düzeltiniz.

CLYENSE

Nanitik
Üye
Selamlar arkadaşlar,

Elimde Şubat ayı ortasında bulduğum ve şu an ilk yumurtalarını vermiş olan bir Messor dentatus kraliçesi var. Süreci biraz hızlandırmak ve koloninin başlangıcını güçlendirmek adına dışarıdaki olgun bir Messor yuvasından pupa takviyesi yapmayı planlıyorum.

Ancak kraliçeyi strese sokmamak için şöyle bir strateji izleyeceğim:

1. Kraliçenin kendi ilk işçisi (nanitic) çıkana kadar bekleyeceğim.
  2. İlk işçi çıktıktan sonra dışarıdaki bir yuvadan (tür muhtemelen Messor structor veya benzeri bir Messor olacak) bir adet Major pupası alıp tüpe ekleyeceğim.

Sormak istediğim birkaç soru var:

• İlk işçi çıktıktan sonra yapılan takviyelerde kraliçenin stres yapıp yumurtaları yeme riski hala devam eder mi?
  • Farklı bir Messor türünün (örn: Structor) major pupası, Dentatus nanitic'i ve kraliçesi tarafından koku farkı nedeniyle reddedilir mi? (Pupaların kokusuz olduğunu biliyorum ama yine de sormak istedim.)
  • İlk yardımcı olarak doğrudan bir "Major" çıkartmak, nanitic işçinin iş yükünü azaltır mı yoksa kraliçe üzerinde olumsuz bir baskı mı yaratır?
Merhabalar Yağızalp,

Kendi fikrime ve tecrübelerime dayanarak; aynı türden olduğundan emin olmadığın kolonilere pupa eklemesi yapmamanı öneririm. Pupa eklediğin takdirde, örneğin normal bir Messor majorü yumurtadan çıktığında, kendi türünden olmayan kraliçeye saldırabilir. Bu saldırı sonucunda kraliçen sakatlanabilir, hatta ölebilir; bu riski göze almamanı tavsiye ederim.

Düzenli olarak haftada bir veya iki kez un kurdu ya da farklı bir canlı yem ile besleme yaptığınız takdirde, koloniniz hem sağlıklı hem de hızlı bir şekilde gelişecektir. Majorlar, güçlü çene yapıları ve dayanıklı olmaları sebebiyle kolonideki iş yükünü elbette azaltır; hem daha fazla yiyecek depolayabilirler hem de başlangıçta kırılamayan tohumları kırarak yardımcı olurlar. Lakin tekrar belirttiğim gibi, farklı türden bir majorü Dentatus'a eklemek yüksek ihtimalle kavgaya sebebiyet verebilir. Bu konunun kesinliği hakkında fikir sahibi değilim, sadece kendi görüşüm ve tavsiyemdir. Bu hobide uzun süredir var olan ve benzer olayları tecrübe etmiş kişiler, neler yaşanabileceği konusunda seni daha detaylı bilgilendirebilir.

yağızalp

Larva
Üye
Merhabalar Yağızalp,

Kendi fikrime ve tecrübelerime dayanarak; aynı türden olduğundan emin olmadığın kolonilere pupa eklemesi yapmamanı öneririm. Pupa eklediğin takdirde, örneğin normal bir Messor majorü yumurtadan çıktığında, kendi türünden olmayan kraliçeye saldırabilir. Bu saldırı sonucunda kraliçen sakatlanabilir, hatta ölebilir; bu riski göze almamanı tavsiye ederim.

Düzenli olarak haftada bir veya iki kez un kurdu ya da farklı bir canlı yem ile besleme yaptığınız takdirde, koloniniz hem sağlıklı hem de hızlı bir şekilde gelişecektir. Majorlar, güçlü çene yapıları ve dayanıklı olmaları sebebiyle kolonideki iş yükünü elbette azaltır; hem daha fazla yiyecek depolayabilirler hem de başlangıçta kırılamayan tohumları kırarak yardımcı olurlar. Lakin tekrar belirttiğim gibi, farklı türden bir majorü Dentatus'a eklemek yüksek ihtimalle kavgaya sebebiyet verebilir. Bu konunun kesinliği hakkında fikir sahibi değilim, sadece kendi görüşüm ve tavsiyemdir. Bu hobide uzun süredir var olan ve benzer olayları tecrübe etmiş kişiler, neler yaşanabileceği konusunda seni daha detaylı bilgilendirebilir.
Teşekkürler bende zaten taşın altına yuva yapmış bir messor kolonisi bulamadım kendi majorlarım çıkana kadar çevremdeki kolonileri gözlemleyemeye ve beslemeye karar verdim

poyrasalos

Nanitik
Üye
Hava sıcaklığı kaç derece ortalama ve nem nedir?

yağızalp

Larva
Üye
Arkadaşlar İzmir’de messor dentatus yaşıyormu birde pupa takviyesi kokusuz(beyaz olanlar) ve aynı tür olma şartıyla eğer işçiler varsa naniticler bile yeterli verilebiliyormuş ancak messor dentatus neye benzer veya çok benzerse nasıl ayırt ederim bilemiyorum o yüzden birde messor structor veya wassmani besleyeceğim sırf pupa takviyesi gözlememek için belki ileride forumdaki arkadaşlara faydam dokunur

ants123

Nanitik
Üye
Arkadaşlar İzmir’de messor dentatus yaşıyormu birde pupa takviyesi kokusuz(beyaz olanlar) ve aynı tür olma şartıyla eğer işçiler varsa naniticler bile yeterli verilebiliyormuş ancak messor dentatus neye benzer veya çok benzerse nasıl ayırt ederim bilemiyorum o yüzden birde messor structor veya wassmani besleyeceğim sırf pupa takviyesi gözlememek için belki ileride forumdaki arkadaşlara faydam dokunur
Messorlarda spesifik olarak tür ayrımı için çok detaylı çekimlere ihtiyacınız var. Gözle ayırt etmek için iyi bir göz ve gerçekten sağlam bir deneyim ve bilgiye ihtiyacınız var. Bir de şu tür şurda yaşar ya da yaşamaz demek doğru değil. Teknik olarak izmirde messor structor yaşayabilir ancak o dönem içinde izmirde bulunmuyor ya da az bulunuyor olabilirler. Ya da bir dönem izmirde messor structorlar ciddi oranda çoğalabilir. Şanslıysanız bulabilirsiniz 😊