Selamlar arkadaşlar,
Elimde Şubat ayı ortasında bulduğum ve şu an ilk yumurtalarını vermiş olan bir Messor dentatus kraliçesi var. Süreci biraz hızlandırmak ve koloninin başlangıcını güçlendirmek adına dışarıdaki olgun bir Messor yuvasından pupa takviyesi yapmayı planlıyorum.
Ancak kraliçeyi strese sokmamak için şöyle bir strateji izleyeceğim:
Sormak istediğim birkaç soru var:
Elimde Şubat ayı ortasında bulduğum ve şu an ilk yumurtalarını vermiş olan bir Messor dentatus kraliçesi var. Süreci biraz hızlandırmak ve koloninin başlangıcını güçlendirmek adına dışarıdaki olgun bir Messor yuvasından pupa takviyesi yapmayı planlıyorum.
Ancak kraliçeyi strese sokmamak için şöyle bir strateji izleyeceğim:
- Kraliçenin kendi ilk işçisi (nanitic) çıkana kadar bekleyeceğim.
- İlk işçi çıktıktan sonra dışarıdaki bir yuvadan (tür muhtemelen Messor structor veya benzeri bir Messor olacak) bir adet Major pupası alıp tüpe ekleyeceğim.
Sormak istediğim birkaç soru var:
- İlk işçi çıktıktan sonra yapılan takviyelerde kraliçenin stres yapıp yumurtaları yeme riski hala devam eder mi?
- Farklı bir Messor türünün (örn: Structor) major pupası, Dentatus nanitic'i ve kraliçesi tarafından koku farkı nedeniyle reddedilir mi? (Pupaların kokusuz olduğunu biliyorum ama yine de sormak istedim.)
- İlk yardımcı olarak doğrudan bir "Major" çıkartmak, nanitic işçinin iş yükünü azaltır mı yoksa kraliçe üzerinde olumsuz bir baskı mı yaratır?