Bir ID keyleme yapmak için birçok özelliğe bakmanız gerekir. Örneğin, renk genellikle bir ID key kriteri olarak kullanılmaz. Bunun yerine; kılların yapısı (dik mi yoksa yassı mı olduğu), antenlerin segment sayısı, karıncaların vücutlarında bulunan bazı kıvrımlar, kıl sayıları ve hatta bazen kılların uzunluğu ile gözlerin yerleşim yeri gibi birçok etmen tür teşhisini etkileyebilir.
Takdir edersiniz ki bu etmenleri değerlendirmek için belirli bir ekipman gereklidir. Bazı özellikler çıplak gözle görülemez ve bu yapıların boyutları dahi ölçülmek zorunda kalınabilir. Messor cinsi ise bu konuda detayların oldukça önemli olduğu bir cinstir. Hatta şöyle bir durum söz konusudur: Messor cinsi altında çok sayıda tür bulunur ve bu türlerin tüm keylerini önünüze alıp, elinizdeki karıncanın hangi keye uygun olduğunu tek tek kontrol etmeniz gerekir.
Yani önce bütün key'leri önünüze alırsınız. Sonra karıncanıza bakarak her bir key’i tek tek kontrol eder, karıncanızla uyup uymadığını incelersiniz. Bu işi yapacak bir kişi gereklidir; hem terimleri okuyabilecek hem de anlamlandırabilecek birisi. Üstelik bu işe saatlerini harcayacak kadar istekli ve sabırlı olmalıdır.
Üstelik, mirmekologlar bile kraliçe üzerinden tanımlama yapılmasını doğru bulmaz. Genellikle işçi bireyler üzerinden tanımlama yapılmasını daha sağlıklı bulurlar. Ancak işçi bireyler daha küçük boyutlu olduklarından, bu yapıları tespit etmek çok daha zordur.