Messor Multi olur mu?

YasinK32

Yumurta
Üye
Messor kraliçelerim multi olur mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Mikrox

Larva
Üye
Messor kraliçelerim multi olur mu?
Messorlarda multi maalesef olmaz, daha doğrusu tam manasıyla daha yapılamadı. Zamanında bende denedim ama sonucu hüsran oldu. Eğer baskınlık kavgası bir noktada başlar ise -ki genllikle başlıyor.- bu süreçte sadece kraliçe değil kolonide birbirine giriyor. Bu durumda koloniyi belirli seviyeye multiqueen şekilde çıkartsanız bile eninde sonunda o baskınlık kavgası çıkacaktır. Multiqueen için aynı tür olmasıda şart zaten ve bunuda çoğu hobicinin makro çekimle, yüzlerce pozla tür tespiti yapması çok zor. Denenebilir ama sonuç baştan belli illaki bir noktada patlak verecek.

Guts366

Pupa
Üye
Messorlarda multi maalesef olmaz, daha doğrusu tam manasıyla daha yapılamadı. Zamanında bende denedim ama sonucu hüsran oldu. Eğer baskınlık kavgası bir noktada başlar ise -ki genllikle başlıyor.- bu süreçte sadece kraliçe değil kolonide birbirine giriyor. Bu durumda koloniyi belirli seviyeye multiqueen şekilde çıkartsanız bile eninde sonunda o baskınlık kavgası çıkacaktır. Multiqueen için aynı tür olmasıda şart zaten ve bunuda çoğu hobicinin makro çekimle, yüzlerce pozla tür tespiti yapması çok zor. Denenebilir ama sonuç baştan belli illaki bir noktada patlak verecek.
Multi denerse olur belki, net bişey söylemeyin bu konuda daha yapılamadı yazmışsınız,birçok yapan olmuştur şuan net bişey söylemiyorum araştırmadım yanlışım vardır illa ama sizin net konuşmanız bence bana doğru gelmedi.

Mikrox

Larva
Üye
Multi denerse olur belki, net bişey söylemeyin bu konuda daha yapılamadı yazmışsınız,birçok yapan olmuştur şuan net bişey söylemiyorum araştırmadım yanlışım vardır illa ama sizin net konuşmanız bence bana doğru gelmedi.
Öncelikle cümlemde net bir ifade ile "yapılmadı" ya da "yapılamaz" demedim; "daha doğrusu tam manasıyla daha yapılamadı" dedim. Oradaki "tam manasıyla" ifadesini istisnalar için kullandım zaten. Bu durumda 100 koloni multiqueen denenir ama 5 adeti olumlu sonuç verdi diye "evet, Messor multiqueen oldu" diyemeyiz.
Hobi ortamında bizzat iki kez bu deneyi yaptım ve birinde kolonilerin de kraliçenin de birbirine girdiğini bizzat gördüm. Diğerinde ise kraliçelerden biri baskın kraliçe tarafından, diğeri ise hasar aldığı ya da stres olduğundan takribi bir hafta sonra öldü. Messorlar doğası gereği çoğunlukla monojin (tek kraliçeli) yapı sergiler. Bu şu demek değil: "Messor asla multiqueen olmaz" değil. Olabilir ama ne kadar süre?
Dediğim olay tamamen şu: Siz bir koloniyi belirli bir süre multi yaşatırsınız ama eninde sonunda bunun riski çok büyüktür ve yüksek ihtimalle bu deneyin sonucu iki kraliçeden birinin ölümüyle sonuçlanacaktır. Diğer bir ifademde ise zaten denemenin neden riskli olduğunu; "Multiqueen için aynı tür olması da şart zaten ve bunu da çoğu hobicinin makro çekimle, yüzlerce pozla tür tespiti yapması çok zor" ifadesiyle belirttim.
Tür tespiti konusunda siz de bilirsiniz ki Messorlar zor tespit edilen türlerdir; çünkü her biri birbirine çok benzer. Bu durumda denenecek multiqueen deneyinde olası olarak en gerçekçi senaryolardan biri şudur: Siz bir kraliçe bulursunuz, diyelim ki Messor X türü bir kraliçe ve yine aynı gün, aynı saat hatta yan yana başka bir kraliçe bulursunuz. Siz bunu Messor X diye alırsınız ama o belkide başka koloniden uçan Messor Y kraliçesidir. Bu durumda Messor X ve Messor Y aynı tüpte olmuş olur; dolayısıyla feromon kokusundan bile olsa yumurta yeme, kavga ve işçi kavgası yaşanacaktır. İyi hobiler dilerim.🙂