2 ay oluyorKraliçenin ne zaman bulunduğunu bilmiyorum, ancak koloni diyapoza girmiş olabilir. Diyapoz, belirli bir dönemde metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelir. Koloniyi diyapozdan kurtarmak için kış uykusuna yatırıyoruz, çünkü bu durum kış uykusuna yatırmadığımızda ortaya çıkıyor. Ancak bu sadece bir tahmin; koloninin etkilendiği diğer çevresel faktörleri bilmediğim için kesin bir yorum yapamam.
strese girdiğini düşünürdüm aslında çünkü hobiye 2 sene ara verdim ve bu sezonki ilk kolonim biraz fazla açıp bakıyorum ama streste gibi aşırı hareketli bir durumları ya da agresyonları yok verdiğim kırık tohumlarla ilgilenmiyorlar pupalarda gelişme var 3 işçi daha yolda ama yumurtalar dağınık ve larvaya geçiş yokKraliçenin ne zaman bulunduğunu bilmiyorum, ancak koloni diyapoza girmiş olabilir. Diyapoz, belirli bir dönemde metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelir. Koloniyi diyapozdan kurtarmak için kış uykusuna yatırıyoruz, çünkü bu durum kış uykusuna yatırmadığımızda ortaya çıkıyor. Ancak bu sadece bir tahmin; koloninin etkilendiği diğer çevresel faktörleri bilmediğim için kesin bir yorum yapamam.
Bulunduğu ortam nedir sıcaklık çokmuş düşük 2 ayda kış uykusu olmaz bence2 ay oluyor
strese girdiğini düşünürdüm aslında çünkü hobiye 2 sene ara verdim ve bu sezonki ilk kolonim biraz fazla açıp bakıyorum ama streste gibi aşırı hareketli bir durumları ya da agresyonları yok verdiğim kırık tohumlarla ilgilenmiyorlar pupalarda gelişme var 3 işçi daha yolda ama yumurtalar dağınık ve larvaya geçiş yok
adanada yaşıyorum odamda duruyorBulunduğu ortam nedir sıcaklık çokmuş düşük 2 ayda kış uykusu olmaz bence
Şekerli su falan verdinizmi hiçadanada yaşıyorum odamda duruyor
hayır messor olduğu için vermedimŞekerli su falan verdinizmi hiç
hayır messor olduğu için vermedim
günde 1- 2 kez ayrıca bence sorun o değil baktıktan sonra yavaş yavaş böyle olmadı hep böyle işçiler hiç bir şey yapmıyorlarÇok sık bakıyormusunuz
Bana sorarsan ve moderoörler onaylar çok fazla bakıyorsun ben haftada 1 veya 5 günde bir bakıyorum günde 1 2 kez bence çok fazla istersen 3 4 günde bir bakarak gözlemle eğer devam ederse o zaman moderatörler cevaplargünde 1- 2 kez ayrıca bence sorun o değil baktıktan sonra yavaş yavaş böyle olmadı hep böyle işçiler hiç bir şey yapmıyorlar
Hocam şuan gördüğüm bir diğer belirti pupalar işçi evresine geçerken çok uzun sürüyor hatta sanırım 2 işçi öldü.Koloniniz "external stimulus" dediğimiz diyapozu teşvik edici koşullara maruz kaldı mı? Diyapoz, belirli bir dönemde metabolizmanızı yavaşlaması anlamına gelir tanımı eksik ve dormancy denen şeyin bütün türlerinde geçen bir ifade olduğu dikkate alınırsa hatalı bir tanım. Diyapoz, Oxford Sözlüğü tanımı gereği "A period of suspended development or growth occurring in many insects and other invertebrates during which metabolism is greatly decreased. Some long-lived species may undergo diapause as adults, but for many others the egg is the diapausal stage. Diapause is often triggered by seasonal changes and regulated by an inborn rhythm; it enables the animal to survive unfavourable environmental conditions so that its offspring may be produced in more favourable ones" açıklayıcı tanımın daha ilk cümlesinde gördüğünüz ve diyapozu kış uykusundan ayıran belirteç "a period of suspended development or growth". Yani diyapoz, metabolizma yavaşlığı eksik bir tanım. Bu daha çok kış uykusunun tanımı. Bütün "dormancy" türlerinin ortak noktasıdır yavaşlamış metabolizma. Diyapozu onlardan ayıran şey, "askıya alınmış gelişim ve büyüme"dir. Bu yüzden tanım yanlış.
Koloninizin diyapoz evresini atlamış olabileceğinizi zannediyor olabilirsiniz ancak bazı karınca türleri "endogenous-heterodynamic" dediğimiz, sadece dışsal faktörler değil de içsel faktörlerin de diyapoza canlıyı soktuğu, yani çevresel koşullar fark etmeksizin belirli bir internal clock(biyolojik saat) ile tezahür ettiği anlamına gelir. Koloniniz endogenous-heterodynamic değil de exogenous-heterodynamic bir tür de olabilir ancak siz yine de risk almamak için zamanında koloniyi kış uykusuna yatırmalısınız. Bazı insanlar her ne kadar yılın herhangi bir vaktinde "internal stimulus" dediğimiz diyapoza sokturucu faktörler ortaya çıktığı sırada onları diyapozu geçirmeleri gereken ortama bıraktıkları zaman kış dışında da vakitler olabildiği dikkate alınırsa ve bundan bir sorun yaşamadıkları dikkate alınırsa isterseniz yılın bu zamanları bile diyapoz teşvik edici ortama, yani soğuk bir ortama koloninizi alabilirsiniz.
Diyapoz evresini doğru atlatmasanız bile bu sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Doğru bir diyapoz evresi hazırladığınızdan emin olun. İyi forumlar. 👍🏻☕️