Messor hakkında

Halit_Bilgins

Yumurta
Üye
Arkadaşlar, malum Messor sezonu başladı. Bugün yağmur da yağdı, ben de yaklaşık 15-20 dk aradım ama maalesef kraliçe bulamadım. Yağmurdan sonra uçuş için en uygun zaman sadece bugün müydü, yoksa yarın da şansım var mı? Hangi saatlerde ve özellikle hangi bölgelerde aramamı önerirsiniz? Ayrıca bahçemde aktif bir Messor kolonisi var. Bu koloniyi gözlemleyerek uçuş zamanı hakkında fikir edinmem mümkün mü? Mesela giriş-çıkış hareketleri veya kanatlı bireylerin görülmesi gibi şeyler bir işaret olur mu?

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar, malum Messor sezonu başladı. Bugün yağmur da yağdı, ben de yaklaşık 15-20 dk aradım ama maalesef kraliçe bulamadım. Yağmurdan sonra uçuş için en uygun zaman sadece bugün müydü, yoksa yarın da şansım var mı? Hangi saatlerde ve özellikle hangi bölgelerde aramamı önerirsiniz? Ayrıca bahçemde aktif bir Messor kolonisi var. Bu koloniyi gözlemleyerek uçuş zamanı hakkında fikir edinmem mümkün mü? Mesela giriş-çıkış hareketleri veya kanatlı bireylerin görülmesi gibi şeyler bir işaret olur mu?
Yarın da ararsanız ihtimal tabii ki var. İllaki yağmur yağınca çıkacak değil, yağmur nemi yükselttiği için uçuş adına olumlu bir etken. Belirli bir saati yok, günün her saati uçuş olabilir. Sadece bu tür için gözlemlerime dayanarak ideal koşullarda (20°C+ sıcaklık, %40+ nem, 10 km/s rüzgar) saat 11.00'den 19.00'a kadar olan sürede uçuşların kendi bölgem için daha fazla olduğunu gördüm. Fakat bu benim bölgem için olan bir uçuş saati aralığı. Sizin bölgenizdeki aralığı siz de bulduğunuz kraliçelerin saatini yazarak gözlemleyebilirsiniz. Koloniyi gözlemleyerek uçuşu anlama konusunda ise biraz zor ama evet olur. Şayet yuva ağzına kanatlı bireyler çıkıp giriyorsa veya yuva ağzında kanatlı birey yoğunluğu oluyorsa uçuş olma ihtimali çok çok yüksektir.