Merhaba arkadaşlar,

Berkalp

Yumurta
Üye
Benim yeni edindiğim camponotus sanctus kolonim var 7 işcili,15 larvalı ve diğer larvalardan büyük iki tane daha larva var. Bu yıl bulundu, sizde bu koloniyi bu kış sezonunda diyapoza yaptırmalı mıyım yatırmam gerekirse ne kadar ve kaç derecede tutmam gerekir?

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Tamamen tercih meselesi ama bence yapmanız daha iyi olur. Genellikle 8-15 derece arasında kış uykusuna (diyapoza) yatırılır. Bulunduğu ortam 5 derecenin altına düşmediği sürece çok sorun yaşamazsın. İllaki işçi kayıpları oluyor ama 0 derecenin altına düşüp donma olayı olmazsa çok kayıp yaşanmıyor. Ben bir plastik kabın içini ve kapağını alüminyum folyo ile kaplayıp tabanına da ince bir bez serip daha sonrasında da kabın dışını bezle sarıp balkonun dip köşesine koymuştum. Hem aşırı soğuktan koruyordum hem de balkon ısınsa bile (bizim balkonumuz kapalı) kap içi sıcaklık korunuyordu. Ve bu yöntemle 1-2 işçi kaybı vererek uykudan çıkarmıştım karıncalarımı.
Kasım sonu - Aralık başı gibi de uykuya bırakırsın. Nisan sonu - Mayıs başı veya ortası gibi kaldırırsın. Bulunduğun yerin sıcaklığına göre değişir bu tabi. Düzenli olarak havalar 20 derecenin üstüne çıkınca kaldır bence.