6 Haziranda işçisi olmayan bir Messor kraliçesi almıştım yaklaşık 1.5 ay oldu ve sanırım 15. işçim çıktı 3-4 tane ölüm oldu tam hatırlamıyorum sayıyı. 7. işçim minör çıkmıştı nanitiklerden büyük olduğu için minör olduğunu düşünüyorum. Yeni çıkan işçi de media gibi minörlerden de büyük 3-3.5 hafta önce kedi maması vermiştim protein desteği olduğu için medialar şimdi çıkmış olabilir mi yoksa 15. işçinin media olması normal mi? Meraktan soruyorum bir telaşım vs. olduğu için değil.
Normaldir. İşçilerde minör veya major gibi kastların çıkması, larvaların nasıl beslendiği ile alakalıdır aslında. Koloni içi bir durumdur. Örneğin, şu an elimde 25 işçiye yakın bir Messor kolonisinde major pupası mevcut. Daha önceki kolonilerimde de karşılaşmıştım.
Etkisi var mı bilmem ama ben standart olarak bulduğum her kraliçeye öncelikle 1 damla şekerli su ve ufak boy bir un kurdu verip 1 hafta hiç rahatsız etmem. Ardından ilk işçi çıkınca, Messor özelinde tohum verir ve yine 1 hafta sonunda un kurdu ile takviye ederim. Genel olarak bu yöntemi denediğim kolonilerde hep major işçi aldım. Fakat direkt bununla alakalı bir durum da değil tabii ki çünki biyolojik olarak bunun major çıkartmasıyla ilgili bir gözlem olması onu bilimsel deney yapmaz. Çünkü birçok farklı etken var. Örneğin, ben bu kolonilerimi tek noktadan bulmuştum vb.
Ama genel olarak sorunun cevabı, bunun doğal bir davranış olduğudur.