Mantis nasıl bakılır?

ijsru

Yumurta
Üye
Mantis buldum, böyle plastik bir kaba delikler delip barbekü çubuğu ile dal gibi bir şey yaptım. Torfum olmadığı için de nemli kağıt havlu koydum. 1 tane un kurdu verdim, yedi. Diğerini de içine attım, daha yemedi. Nasıl bakılıyor? İlk deneyimim, bulduğumda aşırı hareketsizdi, 1-2 saat aynı yerde durdu ama arada yön değiştiriyodu, Kafasını ve antenlerini hep hareket ettiriyordu.
IMG-20250822-WA0025.jpgIMG-20250822-WA0022.jpgIMG-20250822-WA0019.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

ysa

Minör
Üye
Dostum sana tavsiyem bu mantisi doğaya salman olacaktır, zaten çok uzunsüre yaşamaz. Bakmak içinde daha büyük bir kutu gerekli.

MustafaNml

Yumurta
Üye
O kabın yüksekliği çok az, daha yüksek bir kap olsun, böyle 30 cm falan. Genişliği iyi gibi ama yüksekliği az. Havlu da olur ama biraz havluyu ıslat, biraz da plastik kapak içinde veya onun gibi bir şeyde su koy. Bir de çok sıkıştırmadan 2-3 tane daha barbekü çubuğu koy.

hasykarinca

Larva
Üye
Merhaba

Bulduğunuz Mantis yetişkin boyutta. Mantis Religiosa türü, Avrupa Mantisi de denir.

Bakımı için mantisinizin en az 3 katı genişliğinde, 3 katı derinliğinde, mümkünse 4 katı yüksekliğinde bir kaba geçirmeniz gerekli. Tabanına torf ya da peçete koyabilirsiniz. Kabın içerisinde boyuna ve çaprazlama dallar yerleştirmeniz ve havalandırma delikleri olması gereklidir. Sıklıkla ters durarak zamanlarını geçirirler. Kabın tavanına içten sineklik yapmanız hem hava dengesi açısından iyi olacaktır hem de mantise tutunma yüzeyi olacaktır.

Mantisler kabuk değiştirerek büyürler. Sürekli nemli ve yüksek ortama ihtiyaç duyarlar bu yüzden günde 2-3 defa fısfısla temiz su sıkmanız gerekir.

Canlı yem vermeniz gerekir. Cansız olan bir yemi ya da hareketsiz duran bir yemi yemezler. Avcı bir böcek olduğu için ya kabın içerisine bırakırsınız ya da cımbız ile 2-3 cm uzağında tutarak ve cımbızı hafif sallayarak mantisinize avlatabilirsiniz. Un kurdu, Morio, Dubia, Tartara gibi türler verebilirsiniz ve özellikle cırcır böceği ve çekirge yemeyi çok severler. Kendi boyundan biraz küçük olan canlı yemleri avlayabilirler. Kaba bıraktığınızda görmesine rağmen yemiyorsa veya kaçıyorsa stres olmaması için yemi alıp öbür gün deneyebilirsiniz. Genellikle yavrular için günde bir besleme yeterli olur. Fısfıs yaptıktan 5dk sonrasında besleme yapmanız sağlıklı olacaktır. Akşam saatlerinde verebilirsiniz.

Genellikle L7 evresinde yetişkin olurlar ve kanatları çıkar. Dişiler erkeklere nazaran gözle görülür bir şekilde büyük olurlar. Aynı kap içerisinde birden fazla mantis bakamazsınız. Yam yam tür oldukları için birbirlerine saldırırlar.

Sorularınız olursa DM atabilirsiniz ya da buraya ekleyebilirsiniz.