Taksonomi
| Taksonomik Basamak | Bilimsel Karşılığı | Türkçe Karşılığı / Açıklama |
| Alem (Kingdom) | Animalia | Hayvanlar |
| Şube (Phylum) | Arthropoda | Eklembacaklılar |
| Sınıf (Class) | Insecta | Böcekler |
| Takım (Order) | Blattodea | Hamam Böcekleri ve Termitler |
| Aile (Family) | Blaberidae | Dev / Tropikal Hamam Böcekleri |
| Cins (Genus) | Nauphoeta | Ditrik kemirici formlar |
| Tür (Species) | Nauphoeta cinerea | Lobster Hamam Böceği |
Genel Olarak Lobster Hamam Böceği
Anavatanı: Kuzeydoğu AfrikaYayılım: Yüksek üreme ve adaptasyon kabiliyetleri sayesinde birçok farklı bölgede hayatta kalabilmiş ve koloni kurabilmiştir.
Tırmanma Kabiliyeti: Oldukça yüksek, hem yavru bireyler hem de yetişkin bireyler pürüzsüz yüzeylere oldukça iyi tırmanabilir.
Uçma Kabiliyetleri: Oldukça düşük.
Üreme Hızı: Hobi içerisinde yaygın olarak beslenen ve üretilen hamam böceklerine kıyasla oldukça hızlı üreme hızına sahiptirler.
Koku: Özellikle korktuklarında yoğun ve keskin bir koku yayarlar.
İdeal Sıcaklık: 32-35 derece celcius, üreme hızının düşürülmesi istenirse daha düşük sıcaklık değerlerine çekilebilir.
Taban Malzemesi: Önerilmez. Temizlik kolaylığı, rutubet riski, istenmeyen parazit ve böceklerin yuva yapma ihtimaline karşı.
Saklanma Alanı: Bolca yumurta kartonu ile saklanma alanı oluşturulması gerekir. İç içe ve çokca yaşamak koloni için olumlu etki sağlayacaktır.
Yem İhtiyacı: Kuru yemler ve meyve-sebze ile karşılanabilir.
Su İhtiyacı: Nemli peçete ve süngerler ya da su kristalleri ile karşılanabilir.
Benekli Hamam Böceği Avantajları
Yüksek Besin Değerleri: Yüksek besin değerlerine sahiptirler ve yumuşak kabukludurlar. Besin değerleri açısından dubia hamam böcekleri ile benzer ve hatta daha yüksek değerler gösterebilirler. Gut-loading dediğimiz besleme şekli; canlı yemlerin son 12-14 saat içerisinde vitamin ve mineraller açısından zengin besinlerle doyurulması işlemidir. Lobster hamam böcekleri bu iş için biçilmiş kaftandır. Canlı yem olarak verilmeden bir gün kadar önce gut-loading kutusuna alınıp tıka basa doyurulur. Bu işlem sırasında narenciye ve oksalat içeriği yüksek besinler verilmemelidir, verilmesi durumunda bir süre sonra, böceği yiyen canlıda ciddi sağlık sorunları görülebilir. Kısacası hem protein açısından hem gut-loading açısından hem de et-kabuk oranı açısından mükemmel bir yemdir.Hareketli Olmaları: Oldukça seri ve aktiftirler. Duran yemlere karşı ilgisiz canlılar için elde bulundurulması gereken bir türdür. Büyük yuvalarda beslenme kabı içerisine koyulması tavsiye edilir. Fazla hareketli olduğu durumlarda hamam böceğini alırken cımbızla ve gövdesinden almak böceği sakatlayacaktır ancak sürekli hareket etmesini engellemeyecektir. Dubia gibi stres anında ölü taklidi yapmaması büyük bir avantajdır.
Üreme ve Büyüme Hızı: Üreme hızları ve büyüme hızları sıcaklığa bağlı olmakla beraber diğer hamam böceklerine göre oldukça yüksektir. Dişiler oothecaları kendi içerisinde kuluçkalayıp çıkardığı için verimi yüksektir.
Yavru Boyu: Yavrular bir iki milimetre ve yumuşak kabuklu olmalarından ötürü küçük türler ve yavru canlılar için ideal yemlerdendir.
Dayanıklılık: Diğer hamam böceği türlerine kıyasla, özellikle dubialara kıyasla, oldukça dayanıklıdır. Sıcaklık düştüğünde üreme sıfır seviyesinde seyretmez.
Benekli Hamam Böceği Dezavantajları
Tırmanma Becerisi ve Kaçma İhtimalleri: Her türlü yüzeye tırmanabilmeleri, evlerinizi istila etmelerine sebep olabilir. Dubia hamam böceklerinin kaçması durumunda üreyip evinizi istila etmesi ihtimali oldukça düşüktür, ki zaten kaçma ihtimalleri neredeyse sıfırdır. Ancak lobster hamam böcekleri kaçarsa rahatlıkla üreyip hayatta kalabilirler.Hareketli Yapısı: Oldukça aktif olduğundan canlılar değil ama hobiciler için sorun olabilirler. Ben bile geldikleri kabı açarken gerildim ve oldukça dikkatli olmaya çalıştım, bu zamana kadar birçok eklembacaklı, memeli, balık ve sürüngen tutmuş biriyim ancak bu hamam böcekleri evinizi istila edecektir. Dikkatli olun. Ancak bunun çok basit ve herkes tarafından kullanılabilecek bir önlemi var, 6-7cm kalınlığında bir vazelin tabakası.
Astım ve Alerji tetikleme: Doğru ve sıkı bir bakımla temiz de olsalar dışkıları zaman içerisinde tozlaşır ve solumak zararlıdır. Maske kullanılmalıdır. Böcekleri seçtiğim sırada kabın içinde cımbız gezdirirken tozları rahatlıkla görebiliyordum. Koku sorunu değişken olsa da dubia gibi türlere kıyasla oldukça yoğun ve rahatsız edicidir. Ayrıca burada belirtmiş olayım, rehber boyunca lobsterları en çok dubialarla kıyasladım. Sebebi de şu ki, besin değerleri açısından dubialarla benzer ve yine dubialar gibi kabuk-et oranına bakıldığında etli bir yem.