@Utgea topu bana bırakmış, geri ayağımdan almış ve golu atmış gibi biraz😀. Balıklarda hastalıklar çok detaylı, herkesin tecrübesi farklı oluyor. Açıkçası ben de çok detaylı bilgilere sahip değilim. Elimde güzel kaynaklar var, inceleyerek bi yazı yazmak istiyorum yakın zamanda.
Balığa gelecek olursak Utgea her şeyi anlatmış zaten. Metilen mavisi dış parazit hastalıklarında kullanılır. Kuyruk erimesi hem bakteriyel hem de stres, hastalık gibi faktörlerin sonucu olabiliyor. Sizin balığınız da 2. sebepten ötürü kuyruk erimesi var gibi, kuyrukta kısmış. Sizin akvaryumun genelinde problem olduğunu düşünüyorum. Su değişimlerini sıklaştırın, sıcaklığınızı da biraz artırın. Tankta eledoa var sanırım, 26 dereceyi geçmemeye çalışın. Diğer balıkları da gözlemleyin derim. Bu balığa da iç parazit ilacının yanında metilen mavisi ve biraz tuz uygulayın derim, kuyruk erimesi için ayrı bi ilaç kullanmaya gerek yok bence. Bu arada elimizdeki ürün Crystalpro Spotex ise iç parazite etki etmez, Spotex dış parazit ilacı.
Ayrıca bi konuya genel olarak değinmek istiyorum. Hastalıklar çoğu zaman geri dönülemez bi hale geliyor ve balığın kaybıyla sonuçlanıyor. bu sebeple önlem almaya önem verilmeli. Parazitler için devamlı sarımsaklı yem, Sindirim sistemi sağlığı için bezelye veya ıspanak yemi vermek çok faydalı olacaktır. Su değişimlerinin aksatılmaması, balıkların stresten uzak tutulması da önemli.