Lepistesim kuyruğu ısırılmış gibi duruyor

Ozixsi1987

Nanitik
Üye
1000001850.jpg

Hocam, bu fotoğrafı dün çektim. Bugün daha fazla ısırılmış gibiydi. Sürekli, akvaryumdaki iki erkek bu dişinin peşinden koşuyor, anüs kısmına vuruyorlar. Sürekli peşindeler. Pazartesi günü yavruluk alıp dişiyi oraya aktaracağım. Kuyruk erimesinden de şüphelendim, hamilelikten de şüphelendim. Sizce hangisi? Ben yine, ne olur ne olmaz diye yavruluk kısmına alacağım bu dişiyi.

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 56515

Hocam, bu fotoğrafı dün çektim. Bugün daha fazla ısırılmış gibiydi. Sürekli, akvaryumdaki iki erkek bu dişinin peşinden koşuyor, anüs kısmına vuruyorlar. Sürekli peşindeler. Pazartesi günü yavruluk alıp dişiyi oraya aktaracağım. Kuyruk erimesinden de şüphelendim, hamilelikten de şüphelendim. Sizce hangisi? Ben yine, ne olur ne olmaz diye yavruluk kısmına alacağım bu dişiyi.
Kuyruk kısması ve kuyruk yenmesi veya erimesi mevcut. Yavruluğa alırsanız kuyruk kısması daha da ilerler ve diğer balıklar için de bulaşıcı bir hastalıktır. En iyisi, ayrı bir plastik kaba veya akvaryuma ayırın. Ardından ayırdığınız yerde balığa metilen mavisi uygulayın. Aslında tam çare olmasa da yine de bakterileri öldürür. Metilen mavisini kulak temizleme çubuğunun ucuna damlatıp balığın kuyruğunu metilenle silebilirsiniz.

Hastalık konularında genelde @Utgea daha bilgili. Yanlışlarım varsa şimdiden affola. İyi hobiler dilerim.

Ozixsi1987

Nanitik
Üye
Kuyruk kısması ve kuyruk yenmesi veya erimesi mevcut. Yavruluğa alırsanız kuyruk kısması daha da ilerler ve diğer balıklar için de bulaşıcı bir hastalıktır. En iyisi, ayrı bir plastik kaba veya akvaryuma ayırın. Ardından ayırdığınız yerde balığa metilen mavisi uygulayın. Aslında tam çare olmasa da yine de bakterileri öldürür. Metilen mavisini kulak temizleme çubuğunun ucuna damlatıp balığın kuyruğunu metilenle silebilirsiniz.

Hastalık konularında genelde @Utgea daha bilgili. Yanlışlarım varsa şimdiden affola. İyi hobiler dilerim.
Hocam metilen mavisi bende şuanda öevcut değil ama yarın yemi balıklar,yavluruk ve filtre almaya gidecektim onuda alırım o sırada.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye

Estağfurullah hocam. Bende tam tersi özellikle hastalıklar konusunda bazı temel teşhis ve tedavi yöntemleri dışında kendimi bilgisiz hissediyorum. O yüzden bende hem yanlış bir şey dememek hemde 2. bir gözden görüş almak üzere bana gelen topu @Mertali ye atayım 😁

Kuyruk erimesi başlangıcı var gibi duruyor ancak ben önceki dediğimi tekrarlayacağım yakın zamanda aynı tankta bulunmuş bir balığınızı dediğiniz semptomlara göre yüksek ihtimalle iç parazitten kaybettiniz. İç parazit oldukça hızlı yayılan ve erken fark edilmezse çoğunlukla canlı kaybı ile sonuçlanan bir hastalık. Resimdeki canlıda başlangıç seviyesi iç parazit ve buna bağlı bağışıklılık düşüşü olabilir. Düşük bağışıklılık genelde kendini ilk başta kuyruk erimesi ile belli eder.
(Kuyruk kısması hastalık değil canlının stres ya da farklı hastalıklar nedeni ile gösterdiği bir tepkidir doğrudan kuyruk kısması hastalığının bulaşması gibi bir durum söz konusu değil.)

Metilen mavisi mantar hastalıkları dışında doğrudan tedavi edici olarak kullanılması çok etkili bir yöntem değil belki asıl tedaviye destek amacı ile karantina tankında kullanılabilir ama ana tedavi olarak çok etkili olacağını düşünmüyorum.
İç Parazit tedavisi için Seachem metroplex
Kuyruk Erimesi tedavisi için Seachem kanaplex ya da sera bactopur en net ve hızlı tedavi yöntemleri. Yanılmıyorsam siz Crystal Pro'nun iç parazit tedavi setini aldığınızı söyşemiştiniz. Ürün içeriğini bilmiyorum, kullanmadım fakat crystalpro kötü bir marka değil bir araştırın eğer aldığınız set kuyruk erimesi tedavisinde de kullanılabiliyorsa o şekilde ilerleyin. İlaçları ana tankta kullanmayın ayrı bir karantina tankına ayırın bol oksijen+ normalden 1-2 derece yüksek su ısısı ile destekleyerek kullanın.

Hocam metilen mavisi bende şuanda öevcut değil ama yarın yemi balıklar,yavluruk ve filtre almaya gidecektim onuda alırım o sırada.
Hem iç parazit hemde kuyruk erimesi asıl olarak kötü su şartlarından kaynaklanır yani ya sizin tankınızda ya da canlıları aldığınız yerde bir sorun var. Yeni balık almak için biraz bekleyin önce sizin tankınızda bir problem varsa onu çözelim, eğer problem sizde değilse canlı aldığınız yeri değiştirin ondan sonra yeni canlı eklemesi yaparsınız. Yavruluğu hasta balığı ayırmak için alacaksanız gerek yok, aynı tank içinde canlıyı ayırmanız bulaşıcılığı azaltmaz. Eğer yavru almak için alacaksanız yine gerek yok beyaz kova yöntemi ya da ana tankta doğal olarak yavruların doğmasına izin verip bazı yavruların yenmesine izin vermek uzun vadede daha sağlıklı olur.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
@Utgea topu bana bırakmış, geri ayağımdan almış ve golu atmış gibi biraz😀. Balıklarda hastalıklar çok detaylı, herkesin tecrübesi farklı oluyor. Açıkçası ben de çok detaylı bilgilere sahip değilim. Elimde güzel kaynaklar var, inceleyerek bi yazı yazmak istiyorum yakın zamanda.

Balığa gelecek olursak Utgea her şeyi anlatmış zaten. Metilen mavisi dış parazit hastalıklarında kullanılır. Kuyruk erimesi hem bakteriyel hem de stres, hastalık gibi faktörlerin sonucu olabiliyor. Sizin balığınız da 2. sebepten ötürü kuyruk erimesi var gibi, kuyrukta kısmış. Sizin akvaryumun genelinde problem olduğunu düşünüyorum. Su değişimlerini sıklaştırın, sıcaklığınızı da biraz artırın. Tankta eledoa var sanırım, 26 dereceyi geçmemeye çalışın. Diğer balıkları da gözlemleyin derim. Bu balığa da iç parazit ilacının yanında metilen mavisi ve biraz tuz uygulayın derim, kuyruk erimesi için ayrı bi ilaç kullanmaya gerek yok bence. Bu arada elimizdeki ürün Crystalpro Spotex ise iç parazite etki etmez, Spotex dış parazit ilacı.

Ayrıca bi konuya genel olarak değinmek istiyorum. Hastalıklar çoğu zaman geri dönülemez bi hale geliyor ve balığın kaybıyla sonuçlanıyor. bu sebeple önlem almaya önem verilmeli. Parazitler için devamlı sarımsaklı yem, Sindirim sistemi sağlığı için bezelye veya ıspanak yemi vermek çok faydalı olacaktır. Su değişimlerinin aksatılmaması, balıkların stresten uzak tutulması da önemli.

Ozixsi1987

Nanitik
Üye
@Utgea topu bana bırakmış, geri ayağımdan almış ve golu atmış gibi biraz😀. Balıklarda hastalıklar çok detaylı, herkesin tecrübesi farklı oluyor. Açıkçası ben de çok detaylı bilgilere sahip değilim. Elimde güzel kaynaklar var, inceleyerek bi yazı yazmak istiyorum yakın zamanda.

Balığa gelecek olursak Utgea her şeyi anlatmış zaten. Metilen mavisi dış parazit hastalıklarında kullanılır. Kuyruk erimesi hem bakteriyel hem de stres, hastalık gibi faktörlerin sonucu olabiliyor. Sizin balığınız da 2. sebepten ötürü kuyruk erimesi var gibi, kuyrukta kısmış. Sizin akvaryumun genelinde problem olduğunu düşünüyorum. Su değişimlerini sıklaştırın, sıcaklığınızı da biraz artırın. Tankta eledoa var sanırım, 26 dereceyi geçmemeye çalışın. Diğer balıkları da gözlemleyin derim. Bu balığa da iç parazit ilacının yanında metilen mavisi ve biraz tuz uygulayın derim, kuyruk erimesi için ayrı bi ilaç kullanmaya gerek yok bence. Bu arada elimizdeki ürün Crystalpro Spotex ise iç parazite etki etmez, Spotex dış parazit ilacı.

Ayrıca bi konuya genel olarak değinmek istiyorum. Hastalıklar çoğu zaman geri dönülemez bi hale geliyor ve balığın kaybıyla sonuçlanıyor. bu sebeple önlem almaya önem verilmeli. Parazitler için devamlı sarımsaklı yem, Sindirim sistemi sağlığı için bezelye veya ıspanak yemi vermek çok faydalı olacaktır. Su değişimlerinin aksatılmaması, balıkların stresten uzak tutulması da önemli.
Hocam mesela ben akvaryumda balık mineralleri yanında crystalpro'nun bir kaç minerallerini kullanıyorum.1000002117.jpg
Sıra sıra bunları kullanıyorum. Bunlarla alakalı olabilir mi? Bide haftada kaç defa Su değişikliği yapmam lazım. Ben musluk suyu kullanmak içinde bir ilaç aldım.1000002118.jpg
Bu çok ağır bir ilaç yani bütün demirleri,klorları yok etmek için kullanıyorum. Bunu kullanıp tanka koyduğum için olabilir mi diye düşündüm tanka bunu dökmüyorum ama bunu döktüğüm suyu koyuyorum. Haftada kaç defa veya iki haftada kaç defa değiştirmem gerekiyorsa bana söyler misiniz? Ben normalde 2 ayda bir derin temizleme 2 haftada birde normal temizlenmesini yapıyordum. Sizin tavsiyelerinizi göre ya arttırırım ya da ne bilim azaltırım. Bide ne olur ne olmaz diye ben hem metilen mavisi alıcam hem spotex alıcam bide iç parazit için bir ilaç önerirsiniz onu alıcam. Bide bu ilaçları kullanırken karantina tankında oksijen lazım dediniz onun için hava motoru ve hava taşı uygun olurmu? Yoksa ona göre pipo filtre alıcam. Bide bence aldığım yerde sıkıntı yok bende hata vardı sonucu böyle beklemediğim için akvaryum aşırı pişkin koydum balıkları gelmeden önce camdaki algleri falan temizledim suyunu değiştirdim bide filtreyi yıkadım onun dışında çok pisti akvaryum bundan kaynaklı hastalık kapmış olabilirler mi? Bence hata bende çünkü aldığım yerdeki aşırı sağlıklıydı hayvanlar.Bide yavruları için ekstra yem almama gerek vay mı tanka doğum yapmalarına izin verirsem yavruları için ayrı yem almam gerekir mi? Ona göre yavru yemi sipariş edicemde. Yardımınız için teşekkür ederim hepinize bu hobi ile ilgili bir sürü bilgi öğrendim sizin sayenizde tekrardan teşekkür ederim iyi hobiler dilerim.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Ben akvaryumlarda olabildiğince az ek kimyasal kullanılması taraftarıyım ancak uygun dozajda ve tarihleri geçmediyse kullanılmasında bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Yalnızca hem karides minerali hemde diğer mineral katkısı aynı anda kullanmak hem gereksiz hemde fazla olabilir fakat hastalık kaynağıdır demiyorum.
Su düzenleyici çeşme suyu kullanıyorsanız zaten kullanmanızı tavsiye edeceğim bir ürün uygun dozda onun da zararı olmaz.

Temizlik sıklığınız fazla uzun haftalık %25-30 su değişimi + dip çekimi yapın. Filtre temizliğini 2 ayda bir yapmayın filtrenizin debisi azalmaya başladığında ve üzerindeki kirleri görmeye başladığınız zaman çeşme suyu ile değil akvaryumdan aldığınız bir miktar su ile çok detaylı değil yüzeysel bir temizlik yapın, filtrenizde belirli bir ömre sahip ürünler kullanıyorsanız duruma göre onların değişimini yapın. Karantina tankında kullanmak için hava taşı yeterli olur.

Ozixsi1987

Nanitik
Üye
Ben akvaryumlarda olabildiğince az ek kimyasal kullanılması taraftarıyım ancak uygun dozajda ve tarihleri geçmediyse kullanılmasında bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Yalnızca hem karides minerali hemde diğer mineral katkısı aynı anda kullanmak hem gereksiz hemde fazla olabilir fakat hastalık kaynağıdır demiyorum.
Su düzenleyici çeşme suyu kullanıyorsanız zaten kullanmanızı tavsiye edeceğim bir ürün uygun dozda onun da zararı olmaz.

Temizlik sıklığınız fazla uzun haftalık %25-30 su değişimi + dip çekimi yapın. Filtre temizliğini 2 ayda bir yapmayın filtrenizin debisi azalmaya başladığında ve üzerindeki kirleri görmeye başladığınız zaman çeşme suyu ile değil akvaryumdan aldığınız bir miktar su ile çok detaylı değil yüzeysel bir temizlik yapın, filtrenizde belirli bir ömre sahip ürünler kullanıyorsanız duruma göre onların değişimini yapın. Karantina tankında kullanmak için hava taşı yeterli olur.
Hocam benim akvaryumumun üstünde bir tahta var.1000001661.jpg
Şu şekilde ben aldığım ışığında kendi aparatına silikonladım. Bu tahta yüzünden filtrenin ucu suya değmiyor bu yüzden debisini ayarlayamıyorum sadece suyu yükselterek dalgayı yavaşlatabiliyorum.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Filtre kirlendikçe debisi düşer. siz debisinin düştüğünü hissettiğinizde temizlik zamanı gelmiştir. Gördüğüm kadarıyla askı filtreniz var, ortalama 3 ayda bir temizleyebilirsiniz. İç parazit için Sera Baktopur alabilirsiniz. Kullandığınız katkılardan dolayı olmamıştır hastalıklar, genel olarak biraz bakımsız kalmış akvaryumunuz. rutinde Utgea'nın dediği gibi haftada bir, şimdilik bir süreliğine haftada 2 yapın derim. Tatlı Su Rehberleri kısmında filtre temizliğiyle alakalı sabitlenmiş bi yazı mevcut, onu okursanız olayı daha iyi kavrayabilirsiniz.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Filtre kirlendikçe debisi düşer. siz debisinin düştüğünü hissettiğinizde temizlik zamanı gelmiştir. Gördüğüm kadarıyla askı filtreniz var, ortalama 3 ayda bir temizleyebilirsiniz. İç parazit için Sera Baktopur alabilirsiniz. Kullandığınız katkılardan dolayı olmamıştır hastalıklar, genel olarak biraz bakımsız kalmış akvaryumunuz. rutinde Utgea'nın dediği gibi haftada bir, şimdilik bir süreliğine haftada 2 yapın derim. Tatlı Su Rehberleri kısmında filtre temizliğiyle alakalı sabitlenmiş bi yazı mevcut, onu okursanız olayı daha iyi kavrayabilirsiniz.
Baktopur kuyruk erimesi hastalık ya da stres veya bakteriyel kökenliyae bile kuyruk erimesine karşı da etkili olacaktır ikisi içinde ortak tedavi sağlamış olursunuz.