Lepistes Bakım Rehberi.

Latince Adı: Poecilia reticulata


Coğrafik Kökeni: Venezuela, Barbados, Trinidad, Kuzey Brezilya ve Guyana'nın yanı sıra birçok Karayip adası.


Beslenme Biçimi: Omnivor (hem etçil hem otçul)


Davranış Biçimi: Barışçıl


Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl


Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey


Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha iri olur. Erkeklerin arka yüzgeci çok daha geniş ve gösterişlidir. Erkekler dişilere göre daha yassı vücuda sahiptir.


Üreme: Canlı doğuran türdür, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe 4 dişi tavsiye edilir. Bir dişinin hamile olduğu, anal yüzgecinin arkasındaki gravid nokta (karanlık alan) ile tespit edilebilir. Bir dişi 5-100 civarında yavru doğurabilir ve gebelik 4-6 hafta arası sürebilir. Dişi, yumurta kanalında uzun süre sperm muhafaza edebilir. Bu nedenle dişi, tek döllenme ile hiç erkek olmadan 6 ay veya daha fazla süre yavru üretebilir.


Sıcaklık: 17°C - 28°C


En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4 cm, dişiler 6 cm


En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre


Su Sertliği: 7 - 19 °dH (-Yumuşak -Orta Sert -Çok Sert)


pH: 7.0 - 8.5


Zorluk Seviyesi: 1

erkekl.jpg
Erkek Lepistes.

dişil.jpg
Dişi Lepistes.


Genel Bakış: Akvaryum hobisine yeni başlayanların tercih edebileceği bir balıktır. Muazzam renklere sahip lepisteslerin dünya üzerinde 150’ye yakın türü vardır. Ana vatanı Venezuela, Barbados, Trinidad, Kuzey Brezilya gibi ülkelerdir ve bu ülkelerde varlığını sürdürürler. Ülkemizdeki petshoplara çoğunlukla yerel üreticiler tarafından ve ithal yolla gelirler. Bu muazzam canlıların beslenme alışkanlıkları genel olarak bol proteinli ve bitkisel yemlerden oluşur. Karma lepistes tanklarındaki kendi türleri ile uyum içinde yaşar. Genellikle akvaryumun orta ve yüzey seviyelerinde yüzer ve genellikle yavrulamak için tabana inerler. Dişileri erkeklere göre renksiz ve şişman olurken, erkeklerde ise kuyruklar ve gövde çok güzel renklere sahiptir. Dişilere oranla ise erkekler daha zayıftır. Bu muazzam canlıların yaşaması için 1 erkek 3 dişi lepistes olmak üzere 4 lepistes için en az 40 lt bir akvaryum gerekir. Genellikle sürü halinde yaşadıkları için sürü halinde almak daha iyidir. Bu gösterişli canlılar için sıcaklık derecesinin 17°C ile 28°C arası ve pH için ise 7.0 ila 8.5 olması önerilir. Bakımları çok kolay olmakla beraber, bu hobiye ilk giren kişiler için çok güzel bir balık seçimidir. Hatta “Bu hobiye yeni başladım ama balıklarım bir an önce yavrulasın istiyorum.” diyorsanız, bu balıklar da tam size göre. Çünkü eğer ideal sıcaklık, saklanma alanı ve güzel su koşulları sağlanırsa bir lepistes dişisinden tek döllenme ile 100-150 civarı yavru almak mümkündür.


Peki yavru bakımları nasıl olmalı? Yavru bakımı konusunda, ilk yavruların boyları çok küçük olduğu için ve genelde hareketli besinlere ilgi duydukları için yavruların ilk 2 ay artemia ile beslenmesi önerilir. Bu süreçte ilk 2 hafta artemiadan sonra geri kalan 6 hafta boyunca artemia + kuru yem ile beslenmesi önerilir. Tabii eğer imkânınız yoksa, bu yavruları petshoplarda satılan bol proteinli mikron yemlerle de besleyebilirsiniz. Fakat şunu belirtmeliyim ki artemia ile beslediğiniz balıklarda 30 yavrudan 2’si ölürken, kuru yem ile beslediğiniz balıklarda 30 yavrudan 8 ila 10 tane arası ölüm gerçekleşir. Bundan dolayı, yavruların büyütülme aşamasında artemia büyük önem taşır. Fakat bu muazzam balıklar, yavrularını yemeleri ile de tüm hobi camiasında ün kazanmıştır. Bundan dolayı tavsiyeler doğrultusunda doğumu yaklaşmış lepistesi ayırmak veya rafya, bol bitkili akvaryum, bol proteinli yem ile balıkları alıştırma gibi yöntemler uygulanabilir.




Kaynakça:


NOT: Bunun yanı sıra bu rehberin içerisinde kendi tecrübe ve deneyimlerimden kattığım bilgiler de mevcuttur. İyi hobiler dilerim.

Görseller:


 
Üst