Leopard Gecko Teraryum Projesi - Havalandırma, Üstten Isıtma ve UVB Konumu Hakkında Fikir Alışverişi

yigitezer

Yumurta
Üye
Herkese selamlar, iyi forumlar.

Yakın zamanda bir Leopard Gecko sahiplenmeyi planlıyorum. Canlıyı almadan önce yaşam alanını kusursuz hale getirmek için camcıya gitmeden önceki son taslaklarımı bitirdim. Ancak işin "üstten ısıtma ve aydınlatma" kısmında tecrübeli arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.

Tasarımımın detayları şu şekilde:

• Genel Ölçüler: 70 cm Uzunluk x 45 cm Derinlik x 40 cm Yükseklik. (Ön tarafta 10 cm'lik eşik camı ve sürgülü kapaklar).
  • Zemin ve Peyzaj: Kurak biyoaktif / naturalistik kuruluma uygun Torf+Kum karışımı.
  • Çapraz Havalandırma: Sağ yan camın en altında (zeminden 10 cm yukarıda) 35x4 cm hava girişi. Sol yan camın en üstünde (tavana sıfır) 35x4 cm hava çıkışı.
  • Yerleşim: Sol taraf sıcak bölge (büyük kayrak taşı), orta kısım ılık geçiş ve nemli mağara (humid hide), sağ taraf ise soğuk bölge ve su kabı.
Tavanı tamamen açık tel yapmak yerine (Ankara'da yaşadığım için nemi çok hızlı kaybedeceğimi düşünüyorum) ana tavanı cam yapıp, sadece aydınlatma/ısıtma ekipmanlarının geleceği yere tel (mesh) menfez çektirmeyi ve kullanmadığım zamanlarda üstüne seyyar bir cam şapka kapatmayı planlıyorum.

Kafama takılan ve sizden tavsiye beklediğim noktalar şunlar:

1. Isıtma Tercihi (Isı Matı vs. Üstten Isıtma): Isı matı (alttan ısıtma) kullanmak yerine sistemi tamamen üstten ısıtmaya (Seramik Isıtıcı - CHE veya DHP) çevirmeli miyim? Doğal ortamdaki gibi taşı yukarıdan ısıtmak daha mı sağlıklıdır?
  2. UVB ve Isıtıcının Konumu: Eğer üstten ısıtma (CHE/DHP) ve UVB florasan kullanmaya karar verirsem, tavan camındaki tel boşluğunu tam olarak nereye konumlandırmalıyım? Her ikisini de sol tarafın (sıcak bölgenin) üstüne koyarsam orası gereğinden fazla ısınıp cehenneme döner mi? Isıtıcıyı orta kısımlara doğru kaydırmak daha mı mantıklı olur?
  3. Bu ekipmanların yan yana sığması için tavandaki tel boşluğunu 40x20 cm veya 50x20 cm gibi uzun bir şerit halinde sol taraftan ortaya doğru açtırmam uygun mudur?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-05-18 at 15.55.07.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-18 at 15.55.07.jpeg
    36.3 KB · Görüntüleme: 0
  • Ekran görüntüsü 2026-05-17 201612.png
    Ekran görüntüsü 2026-05-17 201612.png
    125.8 KB · Görüntüleme: 0
  • Ekran görüntüsü 2026-05-17 211117.png
    Ekran görüntüsü 2026-05-17 211117.png
    257.9 KB · Görüntüleme: 0